І ціни ростуть, і попит збільшується. Як коронавірус змінив ринок нерухомості Вінниці

І ціни ростуть, і попит збільшується. Як коронавірус змінив ринок нерухомості Вінниці
фото — UA.NEWS
  • Пандемія, звісно, вплинула й ринок нерухомості. На початку карантину купівельна активність знизилася. А яка ситуація зараз? 
  • Разом з експертами розбираємося у нових трендах, усталених тенденціях та дізнаємося, як змінилася цінова політика.

Як кажуть експерти, по завершенню місцевих локдаунів вартість квартир та будинків може зрости в середньому на 5%. Наприклад, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта припускає, що, по скасуванню обмежень, цінова динаміка може різко піти вгору. 

— Стабільність цін — це відгук ринку на карантинні обмеження. Однак по завершенню локдаунів ціни, передусім на житло, можуть зрости, — каже Юрій Піта. — Травневе послаблення карантинних обмежень сприяє реалізації відкладеного попиту. Від початку травня, у порівнянні з початком квітня, кількість угод, залежно від площі та локації житла, зросла.

Що стосується вторинного ринку житла в передмістях, то, Юрій Піта каже, з другої половини квітня спостерігалося зростання попиту в межах 10-12% майже в усіх регіонах. Причому майже половина попиту припала на приватні будинки площею 80-150 м2 на відстані до 20 км від міських меж. 

Відео дня

— Ціни на заміську нерухомість збільшаться в межах 5-10% залежно від локації та якості будинків (квартир), — каже Юрій Піта. — Оренда заміських об’єктів може зрости від 5% до 7% насамперед через високий попит на таку нерухомість напередодні літнього періоду. Наразі саме в цьому сегменті нерухомості в більшості регіонів спостерігається суттєво пожвавлення. 

За прогнозами Асоціації фахівців з нерухомості України, пік активності на ринку житлової нерухомості припаде на другу половину травня та очікувано протримається до кінця червня. У цей період близько половини попиту буде сконцентровано на заміській нерухомості: квартири, приватні будинки, таунхауси. 

Юрій Піта зауважив, що в період з кінця травня по липень буде реалізовано понад 90% відкладеного за час двох локдаунів попиту. В основному це стосуватиметься малогабаритних квартир та об’єктів заміської нерухомості.

— Потенційні покупці можуть розраховувати на те, що вартість у більшості об’єктів залишатиметься стабільною, а можливі коливання не перевищать кілька відсотків, — каже Піта. 

«Ринок оренди у Вінниці просів»

— Не тільки у нашій області зріс попит на приватний сектор. Ця тенденція викликала зростання цін на 10-12%. Частіше вінничани цікавляться ділянками, будинками та дачами. Зараз є хороше зростання цін та попиту на цей сегмент нерухомості. Це, думаю, саме завдяки пандемії, — розповідає голова вінницького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості Лілія Пшенична.

— У нас зараз йде тенденція зростання цін, як на первинне, так і на вторинне житло. Від січня до травня цінова політика трішки зросла. Ми виходимо із локдаунів, люди більш охоче починають вкладати кошти. Звичайно, кому потрібно купувати, той і так купував. Але ми будемо спостерігати зріст на 3-4% за період травня-червня. Такий зріст ми спостерігаємо вже не перший рік, на весну зазвичай оживляється ринок, — продовжує рієлторка. 

За словами експертки, немає великого розмежування між тим, що лідирує: первинний чи вторинний ринок у Вінниці. Але, каже, якщо говорити про інвестування, то йде перевага на первинному ринку житла. 

— Інвестують охоче і більше саме у первинний ринок. Пандемія ніяк не вплинула на забудовників: квартири розкуповують та рух є, — каже Лілія Пшенична. — А от ринок оренди просів на орієнтовно 5 % у нашому місті. Чому? Бо зменшився потік студентів, у нас багато навчальних закладів, але зараз дистанційне навчання. Студенти активно заповнювали ринок оренди, а зараз у цьому їм потреби немає. Також, ймовірно, молодь має менше підробітків і відповідно менші можливості орендувати власне житло. Проте у нашому місті, думаю, тенденція росту буде. 

«Ціни та попит залишаються більш-менш сталими»

— За рік в умовах пандемічних обмежень у Вінниці якогось особливого просідання або ж пожвавлення на ринку не відбулося. На тлі достатньо складної соціально-економічної та епідемічної ситуації в країні, потреба в житлі лише збільшилася, — каже вінницький ріелтор та віце-президент АФНУ Володимир Яцуба. — Після закриття кордонів та за обмеження в пересуванні багато хто відчув нагальну потребу у покращенні наявних житлових умов, що суттєво вплинуло на рівень попиту насамперед в сегменті заміської нерухомості. 

За даними Яцуби, у Вінниці за час пандемії та кількох локдаунів всі типи нерухомості були популярними. Проте найбільший попит спостерігався на заміську нерухомість та новобудови. Каже, у придбанні квартир в новобудовах традиційно зацікавлена молодь, а заміська нерухомість викликає інтерес більше у молодих родин з дітьми.

— На мій погляд, у найближчі місяці, у Вінниці зокрема, спостерігатиметься відносна збалансованість попиту та пропозиції з незначною позитивною динамікою щодо кількості угод, — розповідає Володимир Яцуба. — У Вінниці під час весняного локдауну на 5-10% зріс попит на одно-двокімнатні квартири «покращеного планування» у старому житловому фонді.

Також, каже, під час нового жорсткого карантину суттєве пожвавлення спостерігається в сегменті заміської нерухомості: попит, як і на новобудови, зріс до 15%. 

— Ціни та попит залишаються більш-менш сталими, — каже Яцуба. 
 

Читайте також:

Програміст чи тракторист? Ми зібрали ТОП-10 найбільш оплачуваних вакансій 

Капремонт дворів у Вінниці: скільки зроблять в 2021 році та як потрапити в черг

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Миколайович

    Скільки коштує така рекламна стаття ?)

    Сміх тай годі )Навіть розумію на кого націлені це гівн@ статейки у різних ЗМІ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up