Проєкт аеропорту «Вінниця» обіцяють фінансувати вже з квітня. Що відомо?

Проєкт аеропорту «Вінниця» обіцяють фінансувати вже з квітня. Що відомо?
  • Аеропорт «Вінниця» – єдиний функціонуючий міжнародний аеропорт Центральної України. Інших сертифікованих та функціонуючих аеропортів в радіусі понад 150 км немає
  • Про аеропорт говорили на селекторній нараді із заступником глави Офісу Президента України Кирила Тимошенка за участю міністра інфраструктури Владиславом Криклієм.

 Голова ОДА Сергій Борзов має велику надію, що інфраструктура вінницького летовища скоро зміниться.

За словами Сергія Борзова, головна проблема: недостатня несуча спроможність покриттів злітно-посадкової смуги – обмеження лише до 14 злітно-посадкових операцій на тиждень літаків класу Боїнг737-800 та Єірбас-320, а також застаріле аеродромне обладнання за характеристиками вже не відповідає сучасним вимогам міжнародних авіакомпаній. Тому вкрай необхідною є реконструкція аеродрому із заміною всього обладнання.

«Але без державного фінансування такий проєкт не реалізувати. Адже аеродром є власністю Міноборони і, відповідно, використовується спільно з комунальним аеропортом для потреб цивільної авіації та підтримання обороноздатності країни. Зокрема, це спільні програми Україна-НАТО. Проєкт реконструкції аеродрому повністю підтримується і зі сторони Міноборони. Як відомо, Вінниця – повітряна столиця України, тут знаходиться штаб Повітряних Сил», — наголосив голова ОДА.

Відео дня

Фінансування аеропорту

Наприкінці минулого року Верховна Рада за поданням Мінінфраструктури/Укрінфрапроекту прийняла державний бюджет, де передбачено 1 млрд грн для аеропортів Вінниця, Херсон та Рівне з джерелом фінансування – Спецфонд. Кабмін за поданням Мінінфраструктури/Укрінфрапроекту  прийняв зміни до постанови КМУ №126 від 24.02.2016 року – про бюджетне фінансування двох черг проєкту реконструкції аеродрому у Вінниці в обсязі 1,577 млрд грн на 2021-2023 роки, в тому числі 604,27 млн грн на 2021 рік.

Сергій Борзов повідомив, що у першому кварталі 2021 року очікується затвердження в КМУ розподілу коштів за поданням Мінінфраструктури/Укрінфрапроекту та потенційний початок фінансування проєктів у квітні-травні 2021 року.

Мер Вінниці Сергій Моргунов, нагадаємо, зазначив, що окрім державного фінансування на реконструкцію злітно-посадкової смуги аеропорту, місто також має самостійно профінансувати реконструкцію приміщення аеровокзалу. Зокрема для збільшення пропускної спроможності аеропорту до 400 пасажирів за годину.

Проєкт аеропорту «Вінниця» на контролі у Президента України

Володимир Зеленський на пресконференції 29 вересня у Вінниці запевнив, що реконструкція аеропорту «Вінниця» відбудеться за його каденції:

«А ось чому, наприклад, люди, які виросли у вас, які стали великими політиками, які з Вінниці, і чому вони до цього моменту не будували аеропорт “Вінниця”, то треба запитати: «Чому немає аеропорту?»

Аеропорт «Вінниця» має унікальне розташування: зона обслуговування — понад 6 млн людей — 10 областей України та північні райони Молдови.

Варто також зазначити, що є практичний досвід польотів молдован із Вінниці на регулярних рейсах. Підтверджено здатність вінницького аеропорту надавати безпечні та якісні послуги за міжнародними стандартами, завдяки чому на 2021 рік було заплановано відновлення рейсів з Тель-Авівом на регулярній основі від МАУ та традиційної щорічної чартерної програми на Рош-Ха-Шана для паломників до Умані, а також низки нових регулярних маршрутів від провідного Європейського лоу-косту.

Як працює аеропорт зараз?

«Нині аеропорт «Вінниця» працює у штатному режимі – стовідсоткова готовність. Так, пандемія змінила режим роботи – не виконуються регулярні та чартерні рейси, які відправляють пасажирів на відпочинок, як у попередні роки. Але виконуються тренувальні польоти. Наприклад, сьогодні приймали рейс з Білої Церкви – літак здійснив посадку у Вінниці, а далі – на Київ. Санітарні рейси теж є, як і будь-які, що не підлягають під категорію «регулярні і програмні чартерні». Днями у Вінницю санітарний рейс був з Німеччини», — підкреслив Сергій Борзов.

Штат аеропорту — 70 працівників. Порівняно з іншими, вінницький має мінімальну кількість людей, але свою роботу вони виконують у повноцінному об’ємі.

До речі, останній офіційний рейс, який приймали у нашому аеропорту, — приліт Президента України Володимира Зеленського 29 вересня 2020 року.

 

Читайте також:

З вінницького аеропорту планують запускати нові рейси в чотири європейських країни

На «зоні» вінничанин продовжував «грабувати» чужі банківські картки

Повідомлення від вчителів: вінницькі школярі повертаються за парти 25 січня

«Хто казав, що карантин, то скучно»: хлопці роздяглись та стрибнули з мосту

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up