У музеї Пирогова у Вінниці побували понад 8,5 мільйонів гостей. Хто і як їх рахує?

У музеї Пирогова у Вінниці побували понад 8,5 мільйонів гостей. Хто і як їх рахує?
У руках Любові Коваленко (другаправоруч) перший журнал обліку відвідувачів - книга 1947 року
  • Виповнилося 210 років з дня народження Миколи Пирогова.
  • Через карантин не вдалося провести заплановані заходи.
  • Як нині музей приймає відвідувачів?
  • Вісім мільйонів 730 тисяч екскурсантів побували тут з часу його відкриття.
  • Експозицію оглянули гості зі 187 країн світу.
  • Журналіст 20minut.ua  вирішив дізнатися, хто і як здійснює облік відвідувачів, у який рік їх побувало найбільше?  
  • Чому першими екскурсоводами стали військові — два полковники і один підполковник?
  • Розповімо про новинку — як можна оглянути експозицію дистанційно.

 

Музей Пирогова відчинив двері для відвідувачів 9 вересня 1947 року (створили заклад у 1944-му). Відтоді тут ретельно записують кількість гостей. Роблять це 73 роки поспіль. У радянські часи звіт про екскурсантів вимагали органи статистики. Річні цифри передавали також до міністерства охорони здоров’я.

Нині статуправління така інформація не цікавить. Музейники продовжують заповнювати книги відвідувачів. На кого покладено такі обов’язки?

Першими екскурсоводами були два полковники і підполковник

—Записи у книгу реєстрації відвідувачів роблять екскурсоводи, — розповідає в.о. генерального директора Національного музею-садиби Миколи Пирогова Любов Коваленко. — Вони знають, скільки екскурсантів у групі для якої проводять екскурсію. Після закінчення екскурсії повідомляють цифру черговому екскурсоводу. Він узагальнює її за день і записує в журнал.

Відео дня

Прошу Любов Григорівну показати журнал 1947 року. Книгу приносять з фондів.  

Записи на першій сторінці зроблені акуратним почерком. У ній чотири графи: дата, назва організації, кількість екскурсантів і прізвище того, хто проводив екскурсію.

9 вересня 1947-го, у день відкриття музею, нарахували 1600 гостей. У графі «Назва організацій» записано, що це були представники наукових, партійних, громадських організацій Вінниці і Вінницької області, а також науковці і медики з Москви, Ленінграда, Харкова, Києва і Одеси. Записана ще одна категорія відвідувачів — преса.

Першими екскурсоводами у той день були два полковники медичної служби Максименков і Герасименко, а також підполковник Бєлоголов. Під їхніми прізвищами зроблена позначка «65 ек». Мабуть, це означає 65 екскурсій.

Наш заклад був створений як філіал Військово-медичного музею у тодішньому Ленінграді. Тому й екскурсоводи відповідно мали високий чин.

Туристів доставляли поїздами

Наступний запис значиться 14 вересня. Тоді у музей приходили 60 вихованців Якушинецької трудової колонії. Ще шестеро відвідувачів представляли міське відділення «Спецзв’язок». 20 числа експозицію оглянули семеро працівників обласної прокуратури. У згадані дні екскурсію проводив полковник медслужби Герасименко.

21 вересня у книзі з’являється нове прізвище екскурсовода — Роздайбіда. Екскурсантами у цей день стали 46 вчителів й учнів 18-ї жіночої середньої школи, а також шестеро представників обласного госпіталю інвалідів війни. 23 числа прийшли  на екскурсію двоє представників четвертої чоловічої середньої школи.

Загалом за чотири місяці 1947-го експозицію оглянули 1954 відвідувачі. Таку цифру назвала Клавдія Антощук, завідувач відділу екскурсійної і експозиційної роботи музею.

Співрозмовниця узагальнила частину звітних даних про число гостей у різні періоди музею. За її інформацією, у 1948-1952 роках музей відвідали 16180 людей. За п’ять років (1963-1967) — 56,5 тисячі.

Рекорд відвідуваності був наприкінці 80-х років минулого століття. Так, у 1988-му музей прийняв 343 тисячі гостей. Протягом наступного, 1989-го, їх було ще більше — 344 тисячі.

—У ті роки у Союзі активно використовували практику туристичних поїздів, — каже Клавдія Антощук. — Ними екскурсанти здійснювали подорожі по країні. Прибували такі поїзди і до нашого міста. Жодним іншим транспортом не можна доставити стільки людей, як поїздом. Тому й цифри великі. Можна тільки уявити, з яким навантаженням працювали екскурсоводи, весь колектив музею!..

У роки незалежності відвідувачів стало менше. Наприклад, у 1993-му у книзі значиться цифра 191,5 тисячі. Вона залишається найвищою до нині.

Протягом 2000-го до Пирогова прийшло 175,5 тисячі людей, 2002-го —179 тисяч, а у 2005-му їх було значно менше — 107 тисяч.

Торік, у 2019-му, музеї прийняли 128,3 тисячі екскурсантів.

За словами Клавдїї Антощук, працівники музею з власної ініціативи розширили кількість граф у журналі обліку відвідувачів. Запровадили вікові категорії: діти, дорослі, окремо пенсіонери. Журнали обліку замовляють у друкарні

Рідкісний гість — правнук вченого з Греції

—Постать Пирогова продовжує викликати неабиякий інтерес, — каже Любов Коваленко. — Навіть після розпаду Союзу, у музей приїздять з різних куточків колишньої держави. Були відвідувачі, які проживають за тисячі  кілометрів. Взяти, скажімо, Владивосток чи Мурманськ. Годі говорити про такі міста як Москва, Петербург, які значно ближче. Після анексії Криму і подій на Донбасі, зрозуміло, росіяни стали значно рідше бувати у музеї.

За словами співрозмовниці, найбільш бажаним гостем став правнук Пирогова на прізвище Гершельман. Звали його Андрій. Він побував у Вінниці 16 березня 1978 року. Приїздив разом з дружиною на ім’я Лола. На той час правнук проживав у Греції. Був відставним генералом грецької армії.

Гість залишив  запис у Книзі відвідувачів: «Схиляємося перед його священним тілом і його безсмертним духом».

—Після того адміністрація музею надсилала листа до правнука, — каже Любов Коваленко. — Причому, писали один раз, другий. Але відповіді не отримали. З газет дізналися, що генерал брав участь в якійсь антидержавній акції. Чи живий він нині, нам також не відомо. Без сумніву, це був найбільш  шанований гість, адже він прямий нащадок великого вченого.

 

В екскурсоводів з’явився ІТ-помічник

Віртуальні екскурсії пропонують нині у музеї Пирогова. Її назвали «Садиба Вишня». Зробити це можна з допомогою Інтернету через будь-який портативний комунікатор. Доступ до такої екскурсії  здійснюється через сервер провайдера https://izi.travel.

З травня нинішнього року, коли було запроваджено дистанційні екскурсії, ними скористалися майже п’ять тисяч осіб з таких країн як Росія, Польща, Німеччина, Ізраїль, США, Фінляндія.

Аудіогідом можна також користуватися під час перебування на території музею. Він замінить послуги екскурсовода. Текстовий варіант пропонують на трьох мовах — українська, російська, англійська.

Для двох-трьох відвідувачів

 

Карантин вніс зміни у роботу музею Пирогова. Півтора місці заклад не функціонував. Не дивно, що відвідуваність знизилася. З початку року екскурсантів стало менше утри рази у порівнянні з тим, що було торік.

Однак роботи в екскурсоводів багато, як і раніше.

Як пояснила Любов Коваленко, тепер екскурсії проводять для двох-трьох осіб. Якщо приїздять більші групи, їх ділять на малочисельні з таким розрахунком, щоб забезпечити соціальну дистанцію 1,5-2 метри.

—Зміни, запроваджені у зв’язку з карантином вихідного дня, вимагають для музеїв обмежити к  кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 метрів квадратних, — розповідає пані Коваленко. — Через це у деяких залах взагалі неможливо проводити екскурсії. Хто рекомендував такі норми? Невже недостатньо соціальної дистанції за умови маскового режиму?

Цифра

До Вінниці у музей Пирогова приїздили на екскурсію представники зі 187 країн світу. Загалом за час існування музею його оглянули 233 тисячі іноземців.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Титко

    Цікаві екскурсії! Найкращий колектив
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up