Аеропорт «Вінниця» хочуть викреслити з державної програми. Це ставить «хрест» на реконструкції

Аеропорт «Вінниця» хочуть викреслити з державної програми. Це ставить «хрест» на реконструкції
Міжнародний аеропорт «Вінниця» / Фото Віталія Трубнікова зі Spotters.net.ua
  • У мерії розказали, що на найближче засідання уряду готують рішення про виключення аеропорту «Вінниця» з державної програми розвитку.
  • Фактично, це означатиме повну зупинку реконструкції злітно-посадкової смуги. Хоча проект повністю готовий та є підрядник робіт.
  • Ми дізналися, що державну підтримку замість Вінниці може отримати Мукачево та Одеса.

Міністерство інфраструктури України підготувало проект рішення, яким вінницький аеропорт виключать з переліку об’єктів Державної цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року. Про це під час брифінгу повідомив міський голова Сергій Моргунов.

— Вчора ми отримали інформацію, яка стосується розвитку вінницького аеропорту. Шановні вінничани, хочу вас повідомити, що Вінницю збираються позбавити сучасного аеропорту. Міністерство інфраструктури на найближче засідання Уряду готує проект рішення, де мають виключити наш аеропорт з переліку об’єктів, на які передбачено державне фінансування за цільовою програмою розвитку аеропортів до 2023 року, — говорив мер міста.

ОНОВЛЕНО. Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, 17 серпня, запевнив, що аеропорт «Вінниця» — у проекті реконструкції та отримає підтримку держави. Про це в матеріалі: Аеропорт «Вінниця» усе ж отримає підтримку держави. А якщо ні, то який план «Б»?

Відео дня

Вибіркове ставлення до вінничан

За його словами, Вінниця — єдине місто, яке виключають з цієї програми. Натомість мають наміри виділити кошти на фінансування аеропортів інших міст. 

— Мені незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури стосовно вінничан. У Вінниці знаходиться штаб Військово-повітряних сил ЗСУ. І однозначно військові літаки мали б злітати з сучасної злітно-посадкової смуги. За оцінками експертів саме вінницький аеропорт є найбільш перспективним з точки зору росту пасажиропотоку аеропортом Центральної України, — говорив Моргунов.

Міський голова заявив, що виключення аеропорту «Вінниця» з державної програми означатиме повну зупинку проекту, над яким працюють останні два роки: за кошти місцевого бюджету зробили проект реконструкції, пройшли державну експертизу, знайшли підрядника через «ProZorro», який готовий був приступити до робіт ще з осені минулого року. Тож Моргунов звернувся до урядовців і зокрема, до голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, не виключати вінницький аеропорт з програми.

Замість Вінниці буде Мукачево?

У розпорядженні редакції є один з аркушів проекту рішення, яке ймовірно Міністерство інфраструктури. Це висновок Мінекономіки, де зазначено, що у додатку 2 до цільової програми розвитку аеропортів:

  • виключити із завдання 17 «Забезпечення розвитку міжнародного аеропорту «Вінниця» заходу «Реконструкція аеродрому» в обсязі 1 мільярд 13 мільйонів гривень.
  • доповнити новим завданням «Забезпечення розвитку аеропорту «Мукачево», що включає заходи «Проектування аеродрому» (30 млн грн), «Проектування терміналу та інфраструктури» (25 млн грн).

А на реконструкцію аеропорту «Одеса» пропонують додати 117,5 мільйонів гривень.

Тобто, замість Вінниці уряд збирається вкласти бюджетні кошти в реконструкцію аеропорту «Мукачево». Гроші виділяють не на реконструкцію, а лише на проектування цих робіт.

Однак, навіть якщо виключать пункт «Реконструкція аеродрому», вінницьке летовище частково залишатиметься в програмі — ще є «модернізація аеровокзалу та придбання нового обладнання», фінансування якої повністю покладено на Вінницьку міську раду.

А тут, можна припустити те, що держава просто «перекидає» значні інфраструктурні об’єкти на місцеві бюджети, таким чином самоусуваючись від раніше взятих на себе зобов’язань.

Щоб отримати підтвердження або спростування викладеної інформації звернулися до прес-служби Міністерства інфраструктури України. На момент публікації матеріалу відповіді ще не отримали.

Насамкінець, ще трохи даних для порівняння: в Закарпатській області є міжнародний аеропорт «Ужгород», з якого до Мукачева 50 кілометрів. Найбільший аеропорт Західної України «Львів» — за 230 кілометрів від Мукачева.

Відстань, яку доводиться подолати вінницьким пасажирам до столичного Борисполя — 290-300 кілометрів. До аеропорту Одеси — майже 500 кілометрів.

Подібна історія була з аеропортом Дніпра

Місяць тому урядовці хотіли скасувати фінансування будівництво аеропорту в місті Дніпро.

«Прямо сейчас на правительственном комитете идёт перераспределение расходов Минифраструктуры. С аэропорта Днепра снимают последние 100 миллионов гривен, — написав у своєму фейсбуку міський голова Дніпра Борис Філатов. — Вначале обещали 2 миллиарда, потом 1 миллиард, в результате дали всего 100 миллионов, которые, по итогу, похоже, тоже забирают. Забирают после публичного обещания (!) руководителя государства, что аэропорт будет построен».

Тоді міністр інфраструктури Владислав Криклій дав відповідь Філатову, в якій назвав озвучені міським головою факти — «фейком».

«Чим ближче до місцевих виборів — тим більше дезінформації та спекуляцій від місцевих політиків. А тепер правдива інформація. Цього року вже розпочнеться будівництво міжнародного аеропорту у Дніпрі. В Державному бюджеті на 2020 рік передбачено 100 млн грн на проєктування та модернізацію аеропорту. Інформація, що їх забрали — фейк. Крім цього, за рахунок коштів 2019 року спрямовано ще 200 млн грн для реалізації проєкту. Тобто разом 300 млн грн та проект будівництва стартує вже в цьому році».

Минулого року провели тендер на реконструкцію злітно-посадкової смуги для вінницького летовища. Тоді, нагадаємо, обрали підрядника — маріупольську компанію «Шляхове будівництво «Альтком», яка погодилася зробити реконструкцію за майже 900 мільйонів гривень. Ця компанія відома тим, що до Євро-2012 збудувала сумнозвісний аеропорт імені Прокоф’єва, в Донецьку. Про це в матеріалі: Для реконструкції терміналу летовища Вінниці хочуть залучити інвестора.

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно ремонтувати злітну смугу та будівлю аеропорту «Вінниця»?

 

Читайте також:

День міста-2020 відзначатимуть три дні. Як це робитимуть в «епоху» коронавірусу?

Мер Вінниці заборонив збирати гроші на антисептики в садочках і школах

Залізницю, спиртзаводи та аеропорт хочуть віддати інвесторам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Тор Онтуй

    Какая боль, бгггг))))
  • Olex Zakharchuk

    " На Вінниччині з великим відривом також переміг Володимир Зеленський – він здобув 62,97% або понад 481 тисячу голосів виборців. " )))
  • Данило

    Не переживайте. Ізраїль нам допоможе. А то як Умань без хасидів "проживе" , або як хасиди без Умані.
  • Даруся Рг

    А хасиди куди прилітатимуть?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up