Мер Вінниці заборонив збирати гроші на антисептики в садочках і школах

Мер Вінниці заборонив збирати гроші на антисептики в садочках і школах
У мерії рекомендуватимуть не проводити урочисті лінійки на 1 вересня / На фото першачки школи №5, 2018 рік. Фото з архіву «20хв»
  • Усі дитсадки міста планують відкрити до 25 серпня, школи запрацюють з 1 вересня.
  • Однак в освітніх закладах мають застосовувати протиепідемічні правила — носити маски, міряти температуру та часто провітрювати приміщення.
  • Міський голова Сергій Моргунов запевнив, що місто виділило гроші на деззасоби та засоби захисту. І пригрозив «жорстокою реакцією» на повідомлення про збір коштів з батьків на захист від коронавірусу.

Міський голова Сергій Моргунов, 14 серпня, провів брифінг щодо поширення «ковіду» у Вінниці. 

Чиновник повідомив про актуальну статистику та відповів на запитання вінничан, які цікавилися, як працюватимуть школи та дитсадки з 1 вересня, коли утеплять заклади освіти, куди ходять їхні діти. Та запитували про те чому міська влада наважилася святкувати День міста попри коронавірус.

Повністю запис його виступу можна подивитися у відео, а далі в тексті — ключові тези з розповіді Моргунова.

Відео дня

Статистика

З початку епідемії коронавірусу в Вінниці зареєстровано 1602 підтверджених інфікування COVID-19. Вже одужали 1288 людей. Від ускладнень, спричинених коронавірусом, померли 33 вінничанина.

— В нас і надалі зберігається напружена ситуація щодо захворюваності на «ковід». За останній тиждень зафіксували 104 нових випадки, при нормативному показнику не більше 30 на тиждень, — говорив Сергій Моргунов.

За його словами, нині 281 людина (в тому числі 20 дітей) є активно хворою на коронавірус. З них — 39 пацієнтів лікують в інфекційних лікарнях. При цьому жодної дитини з «ковідом» немає в дитячій обласній інфекційній лікарні. Юні пацієнти мають легкий перебіг хвороби й проходять лікування вдома.

Яким буде навчання дітей з 1 вересня?

Надалі мер Моргунов відповів на питання, які поставили йому вінничани в фейсбуку. Зокрема, дав розлогу відповідь на те, яким чином будуть працювати дитсадки та школи з цієї осені?

— Чому не відкрили всі дитячі садочки?

— З червня ми відновили роботу 27 закладів, а станом на 13 серпня працюють 34 заклади дошкільної освіти. Чому ми не відкрили одразу всі? Бо маємо чітко дотримуватися алгоритму:

1) Провести тестування на «ковід» працівників дитсадків. Нині 2098 з 2889 працівників дитсадків вже пройшли ІФА-тести.

2) Забезпечити дитсадки захистом: деззасоби, пірометри, бактерицидні лампи тощо.

3) Якщо в жодного працівника немає коронавірусу, а дитсадок забезпечений деззасобами на 100%, то заклад перевіряє Держпродспоживслужба. Вона ж дає дозвіл на його роботу.

Цей процес є довготривалим. За нашими планами усі дитсадки, за умови, що в них немає працівників з «ковідом», відкриються з 25 серпня. Хочу додати, що крім харчування і сну, усі заняття з дітьми проходять на вулиці. Батьків в приміщення дитсадку на час карантину не пускають. У дітей декілька разів на день заміряють температуру та опитують про самопочуття.

— Чи сядуть діти за парти 1 вересня?

— Якщо ми залишимося в жовтій зоні, то все буде добре: діти підуть до школи. Ми будемо рекомендувати всім закладам не проводити урочистих лінійок, бо однозначно здоров’я дітей важливіше.

Адміністрація шкіл та департамент освіти міськради розглядають три сценарії процесу викладання в залежності від ситуації з коронавірусом, про які будемо повідомляти додатково. 

У школах будемо використовувати рекомендації МОЗ: маски потрібні будуть на вході у приміщення, та під час пересування приміщеннями школи. Решта заходів безпеки стандартні: уникати скупчень, проводити заняття на відкритому повітрі, коли є така можливість, заміряти температуру, встановити гнучкий графік, закріпити кабінети за класами (Рекомендації Міносвіти).

Також міський голова Сергій Моргунов передав керівникам класів і директорам шкіл, що забороняється брати гроші з батьків на деззасоби та засоби захисту

— На закупівлю засобів захисту, знезаражувачі повітря для дитсадків ми виділили спочатку 1,8 мільйона гривень з бюджету, та ще 800 тисяч додатково. На засоби захисту для шкіл — понад три мільйони гривень. Деззасоби, паперові рушники, маски, пірометри та навіть маски — ми будемо забезпечувати. Збори з батьків на деззасоби та засоби захисту заборонені. 

Прошу батьків повідомляти про факти збору грошей на ці потреби через телефон «Цілодобової варти» 15-60 або на телефон департаменту освіти міськради (0432)65-10-40. Будемо жорстко реагувати.

Утеплення закладів освіти — в пріоритеті

Наприкінці брифінгу мер міста відповідав про термомодернізацію закладів освіти у Вінниці та про результати цієї роботи за останні п’ять років.

— Якщо говорити про минулий рік, то ми взяли кредит в Укргазбанку на 240 мільйонів гривень, щоб пришвидшити процес термомодернізації. Будуть завершені роботи з утеплення 10 дитсадків та трьох шкіл до нового навчального року. З 92 муніципальних закладів освіти, ми утеплили 18 садочків та 10 шкіл. Тобто, третина закладів вже утеплені.

Щодо спортивних майданчиків — з 37 шкіл 28 мають оновлену спортивну базу. Це стадіони, спортивні ядра, ігрові майданчики. За останні п’ять років 24 були збудовані саме за кошти бюджету, інші — за кошти інвесторів. 

Ми будемо продовжувати цю роботу, щоб створювати комфорт та додаткові можливості для навчання дітей, що є пріоритетом міської влади. У Стратегії розвитку Вінниці до 2030 року він буде прописаний.

День міста, нагадаємо, будуть проводити три дні. Як це відбудеться в «епоху» коронавірусу?

Читайте також:

Ремонт дворів, «Локомотив» та очисні. Моргунов відповів на питання вінничан

Транспорт у Вінниці. У мерії просять пенсіонерів не їздити у години-пік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Marianna Kolesnichenko

    Только от нас зависит будет это на бумаге или на деле.
  • Володимир Мазур

    Підлабузники будуть збирати на що.завгодно
  • Марина Серняева

    + кошти за ремонт
  • Марина Серняева

    А ось так батьків повідомили в нашій школі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up