Транспорт у Вінниці. У мерії просять пенсіонерів не їздити у години-пік

Транспорт у Вінниці. У мерії просять пенсіонерів не їздити у години-пік
Вінничани скаржаться, що не можуть вчасно доїхати до роботи. Бо в транспорті займають всі сидячі місця вже на перших зупинках / Фото з архіву «20хв»
  • Додати більше транспорту на маршрути в ТТУ не можуть: випустили все, що є.
  • А ринки продовжать працювати з 10.00, якщо інакше не вирішать в ОДА та Кабміні.
  • Міський голова Сергій Моргунов відповів на питання, які найбільше цікавлять вінничан. І, зокрема, розказав про зміни в маршруті автобусу №19

Міський голова Сергій Моргунов 3 липня провів брифінг присвячений протидії коронавірусу в місті. На ньому він розповів про те, як будуть розв'язувати проблеми з «забитим» транспортом; чому не можна запускати ринки з 7-ої ранку. І ще повідомив, що на вінницькому заводі Green Cool випустять апарати штучної вентиляції легенів, які розробляють за американським аналогом.

Повністю запис трансляції дивіться у відео на сторінці міського голови. Далі в тексті найголовніше з того, що ми почули під час брифінгу.

Відео дня

Статистика

На початку Сергій Моргунов розповів, що з початку епідемії коронавірусу в нас зафіксовано 1101 лабораторно підтверджений випадок інфікування COVID-19. З них 96 випадків — це недужі діти.

— Зберігається напружена ситуація. За останній тиждень маємо плюс 81 нових випадків. А нормативний показник, встановлений МОЗ — не більше 30. Тобто, ми перевищуємо цю «планку» у 2,7 раза, — говорив мер Вінниці.

Однак, 766 з 1101 людини вже одужали, в тому числі 73 дитини та 152 медпрацівники. І, на жаль, у Вінниці 16 людей померли від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою.

— Станом на зараз 319 людей хворіють на ковід, серед яких 23 дитини. Більшість пацієнтів лікується амбулаторно, в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря. Але 66 вінничан — у лікарнях. Серед них 9 пацієнтів в реанімації міської клінічної лікарні №1, 3 людини — в реанімації Вінницької райлікарні та один вінничанин у реанімації Калинівської райлікарні. Стан всіх пацієнтів у реанімаціях стабільно важкий, — сказав міський голова.

Проблеми з переповненим транспортом

Надалі мер Моргунов відповів на питання, які отримав від ЗМІ.

Чи не планується в місті знову обмежити проїзд для окремих категорій громадян, щоб зменшити пасажиропотік в години-пік вранці та ввечері?

— Ми всі бачимо транспорт, в якому не вистачає всім сидячих місць. Скупчення пасажирів спричиняє погіршення ситуації з коронавірусом. Тому не виключаю, що, не дай Боже, нам доведеться вводити нові обмеження.

Вінничани поважного віку, ви у групі ризику захворювання на коронавірус. Не варто їздити у транспорті в годину-пік, ви наражаєте себе на небезпеку. А я хочу, щоб всі вінничани були здорові та ми достойно пройшли виклики, спричинені епідемією.

Вінничани скаржаться, що не можуть вчасно дістатися до роботи, оскільки автобуси, які беруть пасажирів тільки на сидячі місця, вже на перших зупинках 100% заповнені, а решта містян чекають іноді понад годину, коли нарешті буде транспорт з вільними місцями. Показовою є ситуація з 19 автобусом.

Чи планується випустити на маршрути додаткові транспортні засоби чи якимсь іншим чином вирішити цю проблему?

— «Вінницька транспортна компанія» випускає кожен день на лінію 131 тролейбус, 74 трамваї, 60 автобусів. Це увесь транспорт, який ми на сьогодні маємо. До коронавірусу планували придбати ще 10 автобусів. Але через недоотримання в бюджеті відмовилися від такого плану.

Щодо 19 автобусу, то скоріш за все, він не буде їздити на Вишеньку. Кінцева зупинка стане на Нансена. Це скоротить час поїздки десь на 50 хвилин. Якщо люди будуть користуватися електронним квитком, то за час поїздки (з Хуторів до Нансена їхати орієнтовно 26 хвилин) можуть скористатися безкоштовною пересадкою.

Ще раз наголошую, ми не можемо додати більше транспорту. Тому будемо збільшувати кількість оборотних рейсів за час скорочення протяжності маршрутів.

У Вінниці робитимуть ШВЛ

В соцмережах вінничани обговорюють ймовірність того, щоб продовольчі ринки у літній період починали працювати з 7-ї ранку, а не з 10-ї. Чи можливо переглянути режим роботи продовольчих ринків на літній період?

— Таке рішення ухвалювалося на виконання рішення обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій. Яка, своєю чергою, це зробила на підставі рекомендацій уряду та головного санітарного лікаря. Для виконання воно є обов’язковим.

Як здійснюються прийоми у вузькопрофільних спеціалістів у лікарнях? Чому для того, щоб прийти на огляд до лікаря в комунальних закладах потрібен тест на ковід, а в приватних — ні?

— Жоден нормативний документ МОЗ не передбачає проходження тестування на коронавірус для амбулаторної консультації. Обов’язковою вимогою є наявність маски при прийомі у лікаря. А тест на ковід має бути в тому випадку, якщо людину госпіталізують в лікарню. 

Тому, звертаюсь до вінничан: якщо в когось є факти самоуправства в лікарнях і такі вимагання «зроби тест, а потім приходь на консультацію», негайно повідомляйте на «Цілодобову варту» 15-60 або особисто мене, в повідомлення на фейсбук-сторінці.

Раніше було озвучено, що компанія UBC Group Ігоря Гуменного хоче запустити виробництво ШВЛ для українських лікарень і саме на базі свого заводу у Вінниці. Чи є якісь подвижки в цьому питанні?

— Була розмова з Ігорем Гуменним. Він домовився зі своїми американськими партнерами, які взяли апарат ШВЛ з США, щоб створити на його базі український аналог. І з середини липня до середини серпня компанія отримає компоненти для п’яти ШВЛ. Зараз йде розробка відповідної документації для сертифікації цієї продукції. 

Апарати планується випускати саме у Вінниці, на заводі Green Cool. Там мають ще підготувати стерильне приміщення. А п’ять перших апаратів будуть виготовлені у Вінниці й далі буде налагоджуватися конвеєрне виробництво.

Порятунок бізнесу та підземель

Антикризову програму в місті запровадили задля підтримки бізнесу, по якому вдарила коронакриза. Для цього з бюджету громади виділяють десятки мільйонів гривень. Ви не раз говорили, що цьогоріч і самий бюджет недоотримає досить суттєві суми. 

Наразі, практично всі заклади та підприємства Вінниці працюють. Чи можна говорити, що ситуація в нашій економіці вирівнюється і які прогнози далі?

— Не можна говорити, що ситуація вирівнюється. Зокрема, через закриття кордонів підприємства не може закупити дешеву сировину з азійських ринків. Якщо говорити про Green Cool, то їм зараз складно виконувати поставку продукції на європейський ринок: водії мають перебувати двотижневу обсервацію в країнах ЄС. 

Економіка уповільнена. Ми це відчуваємо по недоотриманню ПДФО у бюджет й очікуємо, що навіть після зробленого перерозподілу і скорочення видатків дефіцит бюджету Вінниці складатиме до 4%. Це достатньо серйозні виклики. Але ми повинні все робити для того, щоб ті, хто можуть працювати, працювали й надалі.

У Вінниці крок за кроком нищаться підземні ходи під центром міста. Чи є в мера якісь плани щодо відновлення цієї історичної пам'ятки?

— Моя позиція — ми повинні берегти культурно-історичну спадщину. Робити це професійно, без популізму. На сьогодні ми займаємося вивченням цієї проблематики. Нині Український державний інститут культурної спадщини розробляє історико-архітектурний план Вінниці. Це стратегія на основі якої будуть відбуватися дослідження історико-архітектурного шару нашого міста. Тобто, в цілому, а не тільки підземель. І також регулюватиме забудову в історичному центрі міста.

Крім того, краєзнавчий музей складає археологічний атлас, відповідні департаменти розробляють програму археологічних розкопок на наступні п’ять років. 

Без комплексного бачення — ми не можемо далі рухатися. Думаю, що у 2021 році вийдемо на розуміння, де і що потрібно копати, які об’єкти потрібно досліджувати в першу чергу. Та який ресурс на це закладати. Точно переконаний, що виконання комплексної роботи в цьому напрямку призведе до посилення туристичної привабливості Вінниці.

 

У дитячій інфекційній лікарні, нагадаємо, 19 діток з коронавірусом. Наймолодшому пацієнту — 2 місяці.


 

Читайте також:

«Битва» за нові райони. У області ще два міста хочуть стати райцентрами

До 500 гривень щомісяця будуть платити вінничанам з міського бюджету. Які є нюанси

Антикризова підтримка у Вінниці: дають гроші на медицину, бізнес та виплати пенсіонерам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (186)
  • AK

    «Взяли апарат ШВЛ з США, щоб створити на його базі український аналог» — не клеїться якось...
  • Yaroslav Skaprovskiy

    Все просто, не має чи зайнятись, прокидаються рано та й їдуть на привокзальний ринок за кілограмом помидор чи ще чогось, проїзд же безкоштовний)))
  • Людмила Лутчак

    Дай Бог,щоб всі дожили до пенсії.
  • Ольга Черненко

    Тільки довідка з місця роботи, дотримання черги і платний проїзд в години пік, зможе контролювати проблему. А найбільше обурює те, що люди, які платять податки та за проїзд не можуть користуватися міськім транспортом.... Міська влада! робіть щось.....

    Ivan Supryaga reply Ольга Черненко

    Довідка з роботи не потрібна, достатньо платного проїзду з 7.00 до 10.00 і з 17.00 до 20.00. На молодь, яка втратила роботу через коронакризу, схоже вам зовсім начхати!

keyboard_arrow_up