«Битва» за нові райони. У області ще два міста хочуть стати райцентрами

«Битва» за нові райони. У області ще два міста хочуть стати райцентрами
У Калинівці мітингували та збирали підписи за те, щоб місто було центром майбутнього району. Фото: kalynivka.city
  • Замість 27 стане п’ять районів. Такий проект схвалив Кабмін.
  • При цьому мешканці Калинівки та Козятина борються за те, щоб їх міста стали центрами нового району, а не Хмільник. А нардеп Лариса Білозір пропонувала створити шостий район в нашій області.
  • І хоча комітет Верховної Ради схвалив все «без змін», не виключено, що районний поділ області може вкотре змінитися.

Попри те, що уряд схвалив новий районний поділ нашої області ще 12 червня, боротьба за зміну районів досі не вщухає. 

Активісти з Козятина і Калинівки борються, щоб саме їх міста, а не Хмільник отримали статус райцентрів. А нардеп Лариса Білозір пропонує створити ще один район — Жмеринський, який забере території Барського, Шаргородського і Жмеринського нинішніх районів.

Проте комітет Верховної Ради з питань організації держвлади вистояв на своєму — на Вінниччині має бути п’ять районів, раніше затверджених Кабміном. Але все ще може змінитися — остаточне рішення про районний поділ має ухвалити Верховна Рада. Так навіщо щось змінювати? Чому не залишити 27 районів? І чим буде займатися нова районна влада?

Відео дня

Козятин чи Калинівка замість Хмільника

Вінницьку область поділять на п’ять районів замість 27. Якщо коротко, то це потрібно, щоб зекономити гроші на утримання районної влади, яка вже втратила більшість повноважень з появою об'єднаних територіальних громад та через медреформу.

Тому в області планували створити спочатку три, а потім зійшлися на п’яти мегарайонах: Вінницький, Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький. Певний час п’ятий район називався «Північним».

«Найбільшу дискусію викликав центр саме Північного району – Хмільник, Козятин чи Калинівка. Всі пропозиції будуть подані на розгляд Кабміну, який і затвердить остаточний поділ районного рівня в області», — повідомляли у Вінницькій ОДА.

Першим в боротьбу за право бути райцентром включився Козятин. Там 26 травня скликали позачергову сесію міськради, щоб ухвалити звернення до Кабміну з проханням розглянути створення Козятинського району, в який увійдуть ще й Хмільницький та Калинівський райони, з центром у Козятині.

— Культура, ЖКГ, земля, освіта, благоустрій тощо — це всі повноваження будуть в нас, як в ОТГ. А які повноваження будуть в району? На сьогодні повноваження району абсолютно не визначені. Тому той, хто говорить, що райони будуть визначати, де будуть лікарні, які будуть послуги надаватися по медицині, освіті — то ця людина бреше. Усі адміністративні послуги люди будуть отримувати в своїх населених пунктах — або в ЦНАПах, або від старости, — говорив на сесії мер Козятина Олександр Пузир.

На питання, навіщо ж тоді Козятинський район, чиновник не відповів. Натомість розказав, що Козятин має переваги перед Хмільником по всім показникам — економіка, бюджет, освіта тощо; а Калинівка взагалі мала б відійти у Вінницький район, оскільки є в зоні доступності обласного центра.

З останнім твердженням не погоджуються калинівчани. Усередині червня місцева мерія ухвалює своє звернення до Верховної Ради, Кабміну та голови Вінницької ОДА, в якому закликає зробити райцентром п’ятого мегарайону саме Калинівку. Переваги такому рішенню наводять такі факти:

  • успішно працюють суд, правоохоронні органи та інші державні структури, юрисдикція яких вже розповсюджується на Хмільницький і Козятинський район;
  • Калинівка має найкраще географічне розташування і доступність для більшості мешканців майбутнього мегарайону.
  • Це місто розташовано на міжнародній автомагістралі, має гарну інвестиційну привабливість й потужну промисловість.

На мітингу, який проводили 27 червня, заявляли, що «Калинівка і Козятин об’єдналися, щоб Хмільник не став райцентром». А також збирали підписи на підтримку того, що саме Калинівка має стати райцентром.

Влада Хмільника, очікувано, «мовчить», бо це ж місто і має стати райцентром за планом, який затвердив Уряд. У соцмережах зустрічаються поодинокі дописи на підтримку цього рішення.

Плюс ще один район?

Перед тим, як за оновлений поділ Вінниччини проголосує Верховна Рада, проект рішення з п’ятьма районами мав схвалити комітет Верховної Ради з питань організації державної влади. 

Голова підкомітету з питань адмінустрою Віталій Безгін 30 червня запевнив, що всі пропозиції та зауваження були опрацьовані.

— У Вінницькій області в нас має бути п'ять районів. Є одне обґрунтоване зауваження: Копайгородську громаду пропонуємо перенести до Вінницького району, — говорив Безгін. — Щодо всіх інших районів — пропозиція зберегти урядове подання з п'ятьма районами та п'ятьма зазначеними центрами. Попри те, що там є певні політичні непорозуміння, які намагаються впливати на цей процес. Але все ж таки, всім потрібно зрозуміти — районування це для розміщення органів державної влади, а не під райради та місцеві вибори.

Зауваження під час розгляду питання висловила нардеп Лариса Білозір.

— Дякую, що ви визначили, що у Вінницькій області буде не три, а п'ять районів. Ми таку пропозицію напрацювали в регіональній робочій групі ще два роки тому, — говорила Білозір. — Але мушу зазначити, що я, що моя колега з сусіднього округу Ірина Борзова, отримали звернення від жителів Жмеринського району, Барського району та Шаргородського з проханням об'єднати ці три райони в один та створити в області шостий, Жмеринський район.

— Дякую за пропозицію, яку ми з вами обговорювали та на підкомітеті, і на робочій групі. Дійсно, Жмеринка є сильним центром, але вона знаходиться в зоні доступності Вінниці (відстань менше ніж 60 кілометрів до обласного центру - авт.). Тому позиція підкомітету — зберегти урядову конфігурацію, — відповів Віталій Безгін.

Отже, по Вінницькій області районування погодили в такому вигляді:

Вінницький район — до району увійде 19 ОТГ та Жмеринський, Іллінецький, Тиврівський, Липовецький, Погребищанський, Оратівський, Літинський, Барський та Немирівський райони. Адмінцентр — Вінниця.

Гайсинський район — до району увійде 13 ОТГ та Чечельницький, Тростянецький, Теплицький, Бершадський район та місто Ладижин. Адмінцентр — Гайсин.

Тульчинський район — до району увійде 9 ОТГ та Томашпільський, Крижопільський і Піщанський райони. Адмінцентр — Тульчин.

Могилів-Подільський район — до району увійде 11 ОТГ та Шаргородський, Ямпільський, Чернівецький і Мурованокуриловецький райони. Адмінцентр — Могилів-Подільський.

Хмільницький район — до району увійде 9 ОТГ та Калинівський і Козятинський райони. Адмінцентр — Хмільник.

Надалі це рішення мають схвалити народні депутати України на одному з засідань Верховної Ради. Очевидно, Калинівка і Козятин будуть звертатися до своїх нардепів, щоб ще поборотися за звання райцентру.

«Не сваріться за нові райони та їх центри»

Андрій Кавунець, голова ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини»

— Чому не треба порівнювати кількість 27 районів до реформи з кількістю 5 районів після реформи? А тому що це приблизно те саме що порівнювати зелене з металевим — це зовсім різні речі. Спробую пояснити чому.

Що таке район до реформи? Район — це адміністративне утворення, яке фактично управляло наданням абсолютно всіх послуг мешканцям на всій своїй території (виключення — міста обласного значення). Отже, мешканцям всього району доводилось за будь-яким питанням — освіта, соціальне забезпечення, пенсійний фонд, культура, охорона здоров’я і так далі — звертатись саме в район, у відповідний відділ районної державної адміністрації. Тому мешканці й звикли, що треба постійно в той район (до реформи) їздити.

Що таке район після реформи? Та фактично нічого, що мало б цікавити мешканця (окрім звісно задоволення статусу «я живу в районному центрі»). Чому? Та тому що всі послуги за якими раніше мешканці ходили в район — зараз управляються з громади, в якій той мешканець живе. І таких громад буде щонайменше 63.

Що ж залишиться в новому районі? Чи закриють в Калинівці та Козятині районні лікарні? Не жартую — до мене дзвонили з такими питаннями. Лікарні точно не закриють, бо зараз жодного відношення до них район (і сучасний, і новий) вже не мають. Районна лікарня фінансується напряму з Національної служби здоров’я України. І НСЗУ байдуже питання районів, оскільки в межах області формується ОДИН госпітальний округ.

Тому, підсумовуючи – не сваріться за нові райони і їх центри, краще думайте про те, якою буде ваша громада після виборів і до кого вам таки доведеться звертатись зі своїми проблемами — депутатів ради своєї громади і її голову. (Джерело: допис Кавунця у фейсбуку).

 

Читайте також:

«Проблеми від нових районів будуть у чиновників». Експерт про новий поділ нашої області

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

Як проголосувати на місцевих виборах без прописки у Вінниці? Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Maxim Alexandrovitsh

    Жмеринський район має бути. Географічно, економічно і культурно зумовлено. А робити такий великий Вінницький не зручно!
  • Rabbit123

    Жмеринка не може не бути райцентром. Значний залізничний і автобусний вузол, одне з найбільших міст області.
  • Торон Туй

    Отвлекают народ от настоящих проблем.
  • Андрей Губрий

    Зараз - об'єднати райони .
    Далі - об'єднати міста .
    Ну а що далі - і так понятно , зробити єдиний центр управління всім
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up