Як проголосувати на місцевих виборах без прописки у Вінниці? Інструкція

Як проголосувати на місцевих виборах без прописки у Вінниці? Інструкція
Фото з архіву «20хв»
  • З 1 липня люди, які не мають вінницької прописки, можуть змінити свою виборчу адресу, щоб проголосувати на місцевих виборах. Це можливо зробити до 9 вересня і тільки один раз на півроку. 
  • Які потрібні документи, куди подати заяву та які ще є нюанси процедури?

Центральна виборча комісія 18 травня затвердила порядок зміни виборчої адреси — місця, за яким людина може проголосувати на виборах. 

Раніше люди з інших міст могли це зробити на президентських та парламентських виборах, однак процедура була незмінною на місцевих виборах — щоб проголосувати потрібно міняти місце прописки.

Тепер же виборчу адресу можна встановити за місцем фактичного перебування, без зміни прописки. Для прикладу, людина з київською пропискою може обирати мера Вінниці, якщо постійно проживає, працює, навчається в нашому місті. Те саме стосується переселенців, які в разі зміни виборчої адреси зможуть обирати місцеву владу у Вінниці.

Відео дня

Детально про нюанси процедури розповіли на сайті громадської мережі «ОПОРА».

Куди звертатися?

Виборцю потрібно звернутись до відділу ведення державного реєстру виборців за місцем, де людина проживає фактично. У Вінниці він знаходиться за адресою Замостянська, 7. А загалом, по області, є 33 відділи, адреси та контакти яких є за цим посиланням.

Які потрібно подавати документи?

Насамперед потрібно пред’явити паспорт громадянина України. Якщо немає паспорта (в разі недавнього набуття українського громадянства), то потрібно надати тимчасове посвідчення громадянина України. Ще виборець пише заяву на зміну виборчої адреси, в якій вказує номер дільниці, де буде голосувати.

До цієї заяви потрібно надати один з таких документів, що підтверджують фактичне місце перебування, за яким виборець бажає змінити свою виборчу адресу.

  • Договір оренди житла;
  • Довідка про взяття на облік ВПО;
  • Документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за відповідною адресою, виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування. Наприклад, виписка / витяг з Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • Документ, який підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою. Наприклад, витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу тощо; 
  • Документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване за відповідною виборчою адресою. Наприклад, рішення органу соцзахисту про призначення щомісячної допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медзакладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею тощо;
  • Документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах з особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою (наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, судове рішення про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами тощо).

Як подати документи?

ЦВК дозволила подавати заяву про зміну виборчої адреси як фізично, прийшовши у відділ ведення Держреєстру виборців, так і онлайн.

Останній варіант можна здійснити на сайті ДРВ, в «Кабінеті виборця». Подати документи (вкладка зліва «Заяви, запити») можна після ідентифікації за електронним цифровим підписом. Копії документів, що підтверджують фактичне проживання виборця, потрібно подати у файлах формату JPEG (*.jpg) або PDF (*.pdf), загальний розмір якого/яких не повинен перевищувати 5 мегабайтів. 

Про подання заяви в електронній формі на вказану виборцем адресу електронної пошти надсилається відповідне повідомлення.

Терміни на зміну виборчої адреси

Аби проголосувати на місцевих виборах, подати заяву можна до 9 вересня. Якщо хочете зробити це фізично, а не онлайн, то перед відвідуванням відділу держреєстру виборців зателефонуйте, щоб дізнатися чи здійснюється особистий прийом відвідувачів під час карантину.

Номер телефону відділу ведення Держреєстру виборців у Вінниці: (0432) 59-53-25, (0432) 59-53-27, (0432) 59-53-29. Контакти інших відділів у області є за цим посиланням.

Заяву про тимчасову зміну виборчої адреси мають розглянути протягом 15 днів. При цьому заборонена зміна виборчої адреси під час виборчого процесу, не дозволена повторна зміна протягом шести місяців.

В Україні, нагадаємо, з 1 липня збільшилися пенсії, соцвиплати та деякі тарифи.

 

Читайте також:

Хочу відключити централізоване опалення у квартирі. Як це зробити?

До 500 гривень щомісяця будуть платити вінничанам з міського бюджету. Які є нюанси

Де зробити закордонний паспорт у Вінниці та області?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Swrg

    То за кого надо голосовать, га?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up