З 1 липня збільшаться пенсії, соцвиплати та тарифи

З 1 липня збільшаться пенсії, соцвиплати та тарифи
Фото з архіву «20хв»
  • В Україні збільшиться прожитковий мінімум, а за ним пенсія та аліменти. З тарифів зростає тільки плата за доставку газу.
  • Вінничани, які мають на це право, з липня почнуть отримувати муніципальні доплати в рамках антикризової програми.
  • При цьому збільшення штрафів та кримінальна відповідальність за п'яну їзду зараз «під питанням».

З 1 липня в Україні підвищиться один з основних соціальних стандартів — прожитковий мінімум, який тепер складає 2118 гривень. При цьому через новий розмір прожиткового мінімуму перерахують ряд соцвиплат.

Так, мінімальна пенсія зросте на 74 гривні — до 1712 гривень. Збільшиться допомога з безробіття: за законодавством її розмір не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Отже, максимальний розмір допомоги стане 8788 гривень (2197 грн х 4).

Виплати на дітей

Мінімальний розмір аліментів також спирається на показник прожиткового мінімуму — виплати мають складати не менше як 50% від цього соціального стандарту, встановленого на дитину. Тому з липня щомісячний мінімум аліментів для дітей, віком до шести років складатиме 929,5 гривні (1859 грн х 50%); для дітей, віком від шести до 18 років — 1159 гривень (2318 грн х 50%).

Відео дня

Крім того, зростають виплати на дітей від держави. Допомога для самотніх батьків на дітей віком до 6 років буде 1859 гривень, на дітей віком від 6 до 18 років — 2318 гривень щомісяця. 

Допомога на дітей, щодо яких встановлено опіку — 4647,5 гривні на дітей до 6 років, та 5795 гривень на дітей віком 6-18 років. І державні виплати на дітей з інвалідністю — 6226,5 гривні (до 6 років) та 7763 гривні (6-18 років).

Міська доплата

Інші виплати не пов’язані з прожитковим мінімумом, однак вони також почали діяти з 1 липня. Так, вінничанам протягом липня перерахують муніципальну доплату в рамках антикризової міської програми «Вінничани важливі».

У мерії порахували, що право на таку допомогу мають близько 14 тисяч вінничан, а станом на кінець червня її оформили дев’ять тисяч людей. Так, пенсіонери, які мають до 2000 гривень пенсії, люди з інвалідністю і ті, хто доглядають за важкохворою дитиною, зможуть отримувати орієнтовно 300 гривень щомісяця. А люди, які виховують неповнолітніх дітей з інвалідністю підгрупи «А» — 500 гривень.

При цьому люди, які подадуть заяву в липні — в серпні отримають виплати одразу за два місяці: за липень і серпень. Подати документи можна не тільки в «Прозорих офісах», а й на електронну пошту департаменту соцполітики: [email protected]. Перелік документів — тут, про правила і нюанси цієї муніципальної доплати — тут.

Ще з 1 липня зросте плата за доставку газу від «Вінницягаз». Якщо в червні ми платили по 1,07 гривні за кубометр газу на місяць, то в липні — 1,17 гривні за куб. Новий тариф вже незабаром побачать користувачі електронних кабінетів, а у квитанціях від «Укрпошти» нова ціна доставки з’явиться в середині липня.

Штрафи для п’яних водіїв — не зміняться?

З 1 липня має з’явитись кримінальна відповідальність за нетверезе кермування. Замість статті 130 Адмінкодексу законом внесли статтю 286-1 Кримінального кодексу України. А ще передбачені нові штрафи: від 17 до 34 тисяч гривень; повторне порушення — до 51 тисячі гривень з позбавленням права керування на строк від 2 до 3 років.

Однак, напередодні Верховна Рада України схвалила зміни до закону, якими кримінальна відповідальність скасовується та продовжує діяти адмінвідповідальність.

Експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв пояснив журналісту, що причиною цьому є те, що Кабмін досі не розробив нормативні акти для запровадження кримінальної відповідальності: зокрема, не готовий новий механізм освідування водія.

В управлінні патрульної поліції Вінниці нам пояснили, що з 1 липня на нетверезих водіїв продовжать складати адмінпротоколи. Роз’яснень про зміну порядку від Департаменту патрульної поліції з Києва вони не отримували.

На момент підготовки матеріалу, законопроект, який скасовує кримінальну відповідальність за нетверезе кермування, ще не підписаний Президентом України Володимиром Зеленським.

 

Читайте також:

Бізнес, не хвилюйся! Чому досі не нарахували пільги по єдиному податку

Антикризова підтримка у Вінниці: дають гроші на медицину, бізнес та виплати пенсіонерам

Переїзд вінницьких медиків «швидкої» на Арабея може розтягнутися на місяці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталия Войт

    У центра занятости нед денег на выплаты,задержка по больничным почти 2 месяца. О Чем ВЫ?
  • fank franko

    Оце будемо шикувать.Це ж аж 2118грн.От би нашим депутатам у ВР таку  зар.плату платили.
  • Торон Туй

    1712 гривен... Все кидаю. Повертаюсь.
  • Анна Яремин

    А пенсія 1620
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up