Бізнес, не хвилюйся! Чому досі не нарахували пільги по єдиному податку

Бізнес, не хвилюйся! Чому досі не нарахували пільги по єдиному податку
  • Через карантин вінницьким підприємцям мали нарахувати нульову ставку єдиного податку на квітень-травень. Проте, цього досі не сталося.
  • Податківці пояснили, що не можуть внести зміни до електронного кабінету, бо триває оновлення програмного забезпечення.
  • Розказуємо, які ще є можливості підприємцям пережити карантин.

Наприкінці травня вінницька міськрада схвалила антикризову програму підтримки «Вінничани важливі». Нею передбачені нові соцвиплати тим, хто цього найбільше потребує; підготовка медиків до другої хвилі коронавірусу та податкові пільги підприємцям. Зокрема, пільга для ФОПів першої та другої групи по єдиному податку: нульова ставка на квітень-травень. Її мали б отримати 10 103 підприємця, однак нарахування пільги «буксує».

Затримка, бо оновлюють програму

Податківці пояснили, що не можуть внести зміни у електронний кабінет платника податків через оновлення програмного забезпечення.

— Ми прогнозували, що зміни до програмного забезпечення будуть внесені в ті терміни, які ми мали по програмі, тобто, що в червні місяці все буде налаштовано і все працюватиме. Але, на жаль, зміни до програмного забезпечення вносяться на центральному рівні ДПС України. Ми обмежені у таких можливостях, — говорить начальник вінницького управління податкової служби Віталій Поплавський.

Відео дня

Термін, в який закінчать розробку і оновлення ПЗ, податківець не зміг сказати, бо не володіє такою інформацією.

— На сьогодні і я знаю, що по картках платників вже є нарахування за червень. Платникам потрібно повідомити, щоб вони не турбувались по цьому питанню, що все буде перераховано автоматично, штрафна санкція, пеня, на цей період нараховуватися не буде. Тобто на той момент, коли програма буде працювати, ми всі ці неузгодженості виправимо, — каже Поплавський.

Заступник начальника обласного управління Державної фіскальної служби Ігор Бондар зазначив, що вносяться зміни на центральному рівні, і рішення міської ради обов’язково буде втілене в життя, незважаючи на деякі затримки у часі. 

— Суб’єкти господарювання, зокрема ФОПИ 1,2 груп на собі цього не відчують і те, що вони сплатили за квітень-травень, автоматично буде перенесено на інші місяці як переплата, — каже Ігор Бондар. 

Які ще є можливості

Раніше писали, що антикризова програма передбачає й інші пільги для бізнесу. Депутати міськради 22 травня ухвалили звільнення від плати за оренду комунальної нерухомості на період з 1 квітня до 31 травня. 

Кошти, які були сплачені за оренду у ці місяці, зарахують як оплату за наступні періоди. Однак, це стосується тих підприємців, що не могли користуватися нерухомістю через карантин і до того ж, потрібно заповнити заяву на отримання цієї пільги. Бланк заяви за цим посиланням; телефон для довідок: (0432)50-90-30.

І ще підприємців, які зупинили свою роботу через карантин, звільняють від сплати за договорами земельного сервітитуту на березень-квітень. Щоправда, і тут потрібно докази, що бізнес не працював під час карантину. Бланк заяви — в рішенні міськради; телефон для довідок: (0432)53-12-07.

Водночас, антикризова програма передбачає й можливості для розвитку підприємств. Вінницькому бізнесу готові компенсувати частку ЄСВ за новостворені робочі місця.

— З 1 липня і до кінця 2020 року будемо компенсувати 1039 гривень за кожну найману людину. Важливий фактор — аби не було заборгованості за ЄСВ, підприємство працює на території Вінницької міської ОТГ, а зарплата працівника — не менше мінімальної в Україні, — говорив міський голова Сергій Моргунов. Автоматично цей механізм не запрацює, потрібно подати заяви, бланки яких є в цьому рішенні.

Часткову компенсацію сплачених податків обіцяють мікро, малому і середньому бізнесу, які залучають кредити на розвиток власної справи. Міська влада буде повертати 50% від сплаченого ПДФО (в т. ч. і за найманих працівників) і єдиного податку. 

Ці кошти можна буде витратити на погашення відсотків за кредитом, розміром не більше 1 мільйона гривень зі строком погашення до 84 місяців. У рішенні є розлога інструкція до участі.

«Дитячі» виплати

Крім того, держава робить виплати підприємцям першої і другої групи на дітей. Допомога призначається не тільки тим, хто були зареєстровані підприємцями І-ІІ групи до 2020 року, але і тим, хто зареєструвався у січні-березні 2020 року.

Право на допомогу отримали підприємці, які звільнені від сплати ЄСВ за себе (отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

При цьому, виплати на дітей ФОПам, які звернулися за її призначенням у травні ― червні 2020 року, призначається та виплачується починаючи з травня 2020 року.

На дитину, віком до 6 років, держава виплачуватиме 1 779 гривень. А тим, хто має дитину від 6 до 10 років — 2 218 гривень. Додатково про виплати розкажуть за телефонами «Прозорих офісів»:

  • (0432)50-83-88; пр. Космонавтів, 30 (ІІ поверх); 
  • (0432)50-86-70; Замостянська, 7.

Дають гроші на зарплати робітникам

А ще центри зайнятості пропонують бізнесу оформити допомогу з часткового безробіття. Якщо простими словами, то служба зайнятості буде виплачувати частину зарплати робітникам підприємств, яким через карантин скоротили час роботи і виплати. 

Допомогу можуть отримати роботодавці з числа малого та середнього бізнесу, які зупинили (скоротили) діяльність під час карантину. Розмір виплат буде встановлений на рівні двох третин окладу (тарифної ставки). Але ця допомога за місяць не може перевищувати розмір мінімальної зарплати — 4 723 гривні. 

Як повідомляють у обласному центрі зайнятості, на кінець травня розглянуто 295 пакетів документів від роботодавців, за якими ухвалено 248 позитивних рішень, що дозволило виплатити допомогу 3208 працівникам цих роботодавців. Роз’яснення від центру зайнятості та зразки документів є за цим посиланням.

Вінничани-чорнобильці, нагадаємо, можуть повернути гроші за поїздки Україною.

 

Читайте також:

У червні почнуть оформлювати муніципальні виплати. Дадуть до 500 гривень

«Програми Уряду — не працюють»: що буде з бізнесами після закінчення карантину

Димові шашки в B2B Jewelry. Захищали харківський магазин від активістів хлопці з Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сашка Романюк

    Все буде нараховано як і обіцяв президент. Просто наша бюрократична машина дуже повільна та неповоротка.
  • Alexey Shytov

    Конец эпохи бедности. Жри.те)))

    Стас reply Alexey Shytov

    xD. Им бесполезно что-то объяснять. Просто потому что они те кто они есть.
  • Ols Kat

    Найкращi у свiтi українськi програмiсти

    Стас reply Ols Kat

    Да-да...закрома трещат и надои у них самые высокие.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up