«Програми Уряду — не працюють»: що буде з бізнесами після закінчення карантину

«Програми Уряду — не працюють»: що буде з бізнесами після закінчення карантину
  • Через карантин чимало підприємців опинилися в скрутному становищі. Уряд розробив програми для їхньої підтримки, але чи реально вони допомагають? 
  • Про це і про те, як буде розвиватись економіка після карантину, поговорили кількома економістами та підприємцем. 

Впродовж двох місяців більшість бізнесів не мали змоги працювати через запроваджений карантин. Звісно, це не могло не потягнути за собою негативних наслідків. Щоб зменшити ці наслідки для малого та середнього бізнесу Уряд розробив програми екстреної підтримки. 

У Вінниці, як у всій країні, виникло чимало труднощів: бізнесу критично потрібна фінансова підтримка в перші місяці після зняття обмежень. Розбираємось разом з економістами чи допомагають програми від держави підприємцям подолати кризу, коли нам з неї вдасться вийти та що для цього потрібно. 

Працює «в мінус»

Один з вінницьких рестораторів і за сумісництвом гондольєр Віталій Гуменюк розповідає, що його плани розширення чи покращення бізнесу на найближчих два-три роки  залишаються лише мріями. Каже,  з вінницькими підприємцями настрої у всіх однакові, і позитивними їх назвати важко. 

Відео дня

— До карантину я планував відкрити ще два заклади та нарешті розпочати роботу над школою гондольєрів, — розповідає Віталій. — Зараз я не лише не можу втілити в реальність ці плани, але й, ймовірно, закрию один із закладів, що вже працюють. Зі школою гондольєрів аналогічна ситуація. Для того, щоб її відкрити — потрібно побудувати гондоли, а для цього потрібні гроші, яких у мене немає. 

Карантинні заходи відкинули мене від реалізації задуманого на два-три роки. Все справді погано, і це не просто емоції. Я спілкувався з понад сотнею різних людей і моє ставлення до ситуації — це зріз загальних настроїв бізнесменів у Вінниці. 

Віталій говорить, що придумав власну стратегію виходу з карантину, але реалізувати її в нього не виходить. Підприємець розглядав три варіанти розвитку подій: хороший, нормальний і поганий. Після пом’якшення карантину, за його словами, все виявилося гірше, ніж він міг собі уявити. 

— Під час карантину, коли ресторани були зачинені, ми виживали на доставках. А зараз і доставок немає, і люди у заклади не ходять, — продовжує Віталій. — Виходить, що мені було легше відсидіти кілька місяців в умовах карантину, ніж почати зараз працювати. Тоді я принаймні працював «в нуль», а тепер — в мінус. 

«Державні програми не вигідні»

Верховна Рада та Кабмін ухвалили пакет підтримки підприємців в умовах карантину, який передбачає низку вимушених тимчасових заходів. Вони стосуються податкових послаблень, звітності бізнесу, скасування деяких платежів та кредитування.

Серед податкових заходів — скасування штрафів та пені за порушення податкового законодавства, скасування Єдиний страховий внесок на два місяці для ФОПів, фермерів та громадян, які проводять незалежну професійну діяльність, мораторій на податкові перевірки та відстрочка подання декларацій.

Також Уряд змінив програму пільгових кредитів під 5-7-9% річних та кредитну програму для підприємців — «Нові гроші». В рамках неї планують видавати пільгові кредити під 3% річних на 2 роки.

Щоб покращити своє становище, Віталій Гуменюк пробував дізнаватись детальніше про програми підтримки бізнесу, які пропонує держава. Зокрема, звертався у банк, щоб розпитати умови програми кредитів 5-7-9% річних для створення або розширення бізнесу. 

Підприємець каже, що дізнавшись деталі, зрозумів, що йому ця програма не підходить. Додає, що не знає у Вінниці підприємців, які б зараз були у захваті від неї. 

— Всі програми, запропоновані Президентом, зроблені ніби не для людей, — каже підприємець. — У рамках програми 5-7-9 я маю віддати якесь своє майно під заставу, вкласти 20% від суми проекту та ще й гроші «на руки» ніхто не видає. Я маю прописати чіткий бізнес-план, де вкажу всіх своїх постачальників і держава безпосередньо їм виплачуватиме ці гроші. І все б нічого, але вони ж не дають гроші під товар, який мені потрібний. Кредит мені можуть видати, наприклад, під електрообладнання, яке можна потім прийти й забрати. А на столи чи стільці, до прикладу, цей кредит не видають. Виникає питання: навіщо таке мені? Виходить, я візьму купу грошей у кредит і не зможу зробити бізнес. 

Якщо мені доведеться закривати свій бізнес, то починати робити новий я буду вже не в цій країні. Якщо так буде й надалі, то мене чекає: валіза, вокзал, Польща. 

«Якщо коротко: карантин розвалив економіку»

Про ситуацію з малим та середнім бізнесом ми поговорили з провідними українськими економістами. Вони розповіли, як може розвиватися наша економіка у посткарантинний період та які сценарії виходу з економічної кризи для України наразі є найбільш імовірними.

— Україна поступово знімає обмеження, щоб карантин не почався знову. Економіка починає оживати з тими ж темпами, — каже інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. — Якщо говорити про оптимістичний та песимістичний сценарії, то перший передбачає співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Наша економіка має поступово відновлюватись і зростання її ми можемо побачити десь у третьому кварталі цього року. Але тут критично важлива співпраця з МВФ, якщо її не буде, то Україна буде дуже швидко прямувати у напрямку дефолту. У такому випадку не можна говорити про жодне відновлення економіки. Це буде поглиблення кризи без будь-якої перспективи. 

Щодо програм підтримки від держави для бізнесу Сергій Фурса погоджується, що розповідь вінницького підприємця не одиничний випадок. Каже, від держави по суті немає підтримки для бізнесу. 

— Не можу сказати, що хоч якась програма працює, — каже Фурса. — Головне, що зараз ми маємо робити для відновлення економіки — почати якнайшвидше відкривати всі закриті під час карантину бізнеси. Також розвиток економіки України значно залежить від поглиблення світової фінансової кризи, адже ми експортно орієнтована економіка і тому дуже залежимо від світового стану. 

Економіст Олександр Охрименко вважає, що раніше 2022 року економіка України не зможе відновитись. 

— Щоб економіка почала відновлюватись, потрібно якомога швидше відновити «тіньову» економіку, як би це дивно не звучало. Починаючи з ринків і закінчуючи МАФами, адже там справді працює багато людей, — каже Олександр Охрименко. — Друга проблема, яка потребує вирішення — це відновлення роботи громадського транспорту.

Охрименко пояснює, що прибутки українців суттєво зменшились і більшість з них не можуть дозволити собі їздити на роботу на таксі. 

— Стратегія, яку зараз пропонує Уряд, — не вихід. Такий план дій підійшов би Франції чи Італії, але не Україні, бо наша економіка зовсім інша. Велика ймовірність, що в цьому році у нас буде високе безробіття. Відновлюватися все почне у наступному, а вже у 2022-му — ситуація з роботою може стабілізуватися. 

Економіст говорить, що зараз бізнесмени жаліються на маленьку кількість клієнтів і чимало проблем, які виникли через карантин. За його словами, карантин розвалив економіку, а Уряд в свою чергу не пропонує ефективних програм допомоги. 

— Державні програми, які пропонують бізнесам, розраховані на країні Західної Європи. Там вони справді можуть працювати, бо там велика частина бізнесу постійно бере кредити, виплачує їх і знову кредитується. У нашому випадку, по-перше, отримати кредит не так легко проблема, а по-друге, як потім його віддавати? — каже економіст. 

«Багато вінницьких бізнесів не зможе відновитись»

Голова ГО «Спілка підприємців «СТІНА» Олександр Печалін говорить, що проаналізувавши становище вінницьких підприємців, можна зробити однозначний висновок — державні програми підтримки, що нині існують, не працюють. 

— Має бути нормальний доступ до ресурсу чи кредити з дуже низьким відсотком, — пояснює Олександр Печалін. — Від державної влади, як і від місцевої — підтримки немає. Наразі місцева влада лише виконує функцію контролю. Наше місто ще досі не прийняло рішення про застосування нульової ставки по єдиному податку, хоч пройшло вже два місяці карантину. На жаль, мабуть, їм не цікава доля підприємців. Тих, хто наповнює наш бюджет.  

За словами Печаліна, від місцевої влади підприємці хотіли б побачити: зниження ставки податків на землю та комунальне майно. Також, дивлячись на плачевну ситуацію з закладами громадського харчування, на думку Олександра, місцева влада могла б прийняти тимчасове рішення щодо розширення літніх майданчиків у ресторанах: там є чимало місця, але кількість столів сильно обмежена.

— Прогнозувати, що буде з вінницькими підприємцями поки складно, але точно відомо, що багато бізнесів вже не зможе відновитись. Це, наприклад, низка мікробізнесів чи малі бізнеси, — продовжує фахівець. — Думаю, буде посилюватись монополізація. Вона у нас вже і так активно просувається, наприклад, за останні кілька років у Вінниці закрилось близько 140 аптек. Вони здали приміщення в оренду великим операторам.

Якщо підприємці не отримають належної підтримки від державної та місцевої влади, то економіка буде складно та довго відновлюватись. 

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

 

Читайте також:

«Доходів немає, а збитки лишились». Що буде з вінницьким туризмом після карантину

КоронаМіфи: розвінчуємо фейки про Covid-19
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий

    А я работал и делал свои табуретки ;получается про запас. А базар не продал китайский товар, то пусть базар и обращается к китайскому правительству .Я не хочу со своих налогов поддерживать китайский базар...
  • Alwalo Alwalo

    Себто аФтор суржик
  • AK

    Не карантин розвалив економіку а 3 фактори: Путін, Зеля, Пандемія.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up