«Доходів немає, а збитки лишились». Що буде з вінницьким туризмом після карантину

«Доходів немає, а збитки лишились». Що буде з вінницьким туризмом після карантину
  • Світло-музичний фонтан вже мав би працювати, а вулицями міста могли б гуляти туристи. Але через карантин чи не весь туризм відправився на вимушені «канікули». 
  • Як цю кризу долатимуть у Вінниці і чи відкриються через пандемію нові можливості для внутрішньої індустрії гостинності? 

Пандемія зачепила туристичну сферу по всьому світу. Після запровадження карантину, закриття кордонів та тимчасового припинення транспортного сполучення, вся ця галузь завмерла. Вінницькі туроператори теж зачинили свої офіси, перейшовши онлайн, заклади харчування або зачинилися на карантин, або працюють на доставку.

Ми поговорили з директором департаменту туризму та популярними місцевими туроператорами, щоб дізнатись їхню прогнози щодо відновлення сфери туризму. 

«Буде розвиватись внутрішній туризм, що добре для Вінниці»

— З початку запровадження карантину в нас було головне завдання — інформувати людей про зміни в сфері гостинності, які відбуваються за кордоном та в Україні, — розповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. — Водночас ми багато спілкувались з іншими регіонами і з новоствореним Державним агентством розвитку туризму, яке фактично об’єднує всю туристичну спільноту.

Відео дня

За словами Олександра, зараз у них в пріоритеті донесення інформації до бізнесу з урахуванням їхніх побажань і реагування на ті запити, які у них є на місцевому рівні.

— Ми працювали над формуванням нового туристичного продукту ще до запровадження карантину і вже зараз інформуємо українських туроператорів, які будуть вимушені перейти на внутрішній туризм, про ті програми вихідного дня та цікаві можливості у Вінниці, якими вони можуть сформувати вікендові тури для своїх клієнтів.

Як каже Вешелені, після завершення карантину однозначно буде активно розвиватись саме внутрішній туризм, що добре для Вінниці.

— Якщо говорити про економічні наслідки, то, звісно, є певний спад доходів у бюджетах та підприємствах, але зараз важливіше створити попит. Потрібно навіть при тому, що українці продовжуватимуть економити, показувати можливості безпечного туризму, — каже Олександр. — Ми працюватимемо спільно з закладами, щоб відновлювати потоки аудиторії. Думаю, для Вінниці це не буде складно, це скоріш проблема менших міст.

Щодо прогнозів, коли туристична сфера зможе відновитись, то Олександр каже, що всі сподіваються, що туризм «реінкарнується» найближчим часом і для людей вже будуть можливості літнього відпочинку. І тут, за його словами, Вінниця може виграти.

—  Коли влітку в людей буде два-три вихідних і, можливо, не така велика матеріальна спроможність подорожувати за кордон, то вони можуть приїхати до нас. Думаю, внутрішній попит буде досить помітним, — каже Олександр. — Ціни на туристичні послуги навряд суттєво зміняться.

Також за словами фахівця, для розвитку туризму після карантину важливо, щоб Верховна Рада прийняла пакет законів, які дозволять суттєво знизити податкове навантаження, наприклад, дозвіл на поселення в готелі з дотриманням стандартів. Каже, хотілось би, щоб Вінниця у цьому була прикладом.

— Існує запит також на тимчасове скасування туристичного збору, — каже Олександр Вешелені. — У нас туристичний збір до середини березня становив 304 тисячі гривень і вочевидь на цій позначці він і зупиниться, оскільки парламент планує скасувати його до кінця року. Гості точно повернуться в готелі, і одним із стимулів, і вони зможуть витратити зекономлену суму на додаткові страви, напої, музеї та сувеніри, що дасть додатковий стимул економіці.

Додамо, що загалом українська туристична галузь втрачає понад 1,5 мільярди доларів. Такі підрахунки здійснило Міністерство культури та інформаційної політики.

«Карантин надихнув на нові екскурсійні маршрути»

— У нашому місті, після карантину, ми впроваджуємо низку нових екскурсійних маршрутів, — каже фахівець. — Будуть театралізовані екскурсії на особливі та несподівані теми. А також хочемо посилити попит на екологічні екскурсії.

За словами Олександра, зараз люди, як ніколи, навчились цінувати природу, яка нас оточує. Тим паче, екологія є трендом. Наприклад, торік вони запровадили осінню екскурсію по Сабарову, і цьогоріч знову хочуть її провести, але вже влітку. 

— А через те, що зменшився потік людей, довкола вінницьких водойм поселилось багато птахів, вони влаштовують справжній дивовижний пташиний парад. Сподіваємось, що пташки нікуди не втечуть і у нас після карантину буде можливість спостерігати за ними у чудових місцинах нашого міста, — каже Вешелені. — Також для туристів можемо запропонувати різний формат активного відпочинку на воді.

За словами фахівця, у них було багато планів на проведення різних заходів.

— Це все посунеться в часі, але ми натхненні і при першій же нагоді, з дотриманням всіх правил безпеки, будемо проводити для туристів цікаві івенти, — каже спеціаліст. — Сподіваємось, з середини літа принаймні у малих групах проводити точкові екскурсії.

«Туризм паралізувало», — кажуть у турагенціях

Ми зателефонували у кілька вінницьких туристичних агентств, щоб теж дізнатися про зміни в їхній роботі та прогнози щодо розвитку туризму. 

Туристичний клуб «Бідняжка» розповів, що весь час від початку запровадження карантину — вони працюють над перенесенням дат поїздок. Деякі поїздки переносять на наступний рік, а деякі — на осінь. Кажуть, зараз якраз минає найпопулярніший період в році для подорожей — квітень-травень. 

— Наразі ми розробляємо нові цікаві маршрути на не далекі поїздки, які будуть цікаві одразу після карантину. Бо вже є тенденції до внутрішнього туризму, адже це перше, що дозволять, — розповідає співзасновник вінницького Тур-Клубу Вадим Базалицький. — Бажання подорожувати нікуди не ділось, тим паче після двох місяців сидіння вдома, всі хочуть кудись поїхати. 

За словами Вадима, зараз доходів у них немає, а збитки залишились. Каже, туризм паралізувало, у них за останні два місяці нових заявок абсолютно не було. 

— Ми сповнені оптимізму і одразу після завершення хочемо запропонувати нові маршрути для клієнтів, — каже Вадим. — А поки карантин, то розробляємо безкоштовний туристичний довідник з цікавими місцями Вінниччини. 

До слова, «Центр історії Вінниці» на сторінці Тур-клубу «Бідняжка» поринули назад у минуле. Історик Олександр Федоришен прочитав лекцію про туристичне життя Вінниці 100 і більше років тому. Ми записали найцікавіші моменти.

У Verona Tour також кажуть, що всі поїздки переносять на осінь або на наступний рік. А деякі туристи заморожують кошти. Водночас, за слова директорки одного з відділів турагенства Валентини, туроператори пом'якшили свої вимоги, наприклад, залишають ту ціну, за яку люди купували тур, навіть, якщо його перенесли на наступний рік. 

— Ми плануємо виходити на роботу з середини червня, — каже Валентина. — Вже навіть зараз нам люди пишуть, що хочуть відпочивати. Туристи є, вони нікуди не ділись. Звичайно, потрібен буде час, щоб відновити туристичну сферу, але зате покращиться якість внутрішнього туризму. 

А от у туристичному агентстві «Tanya Travel» кажуть, люди зараз налякані і не дуже думають про туризм. Також думають, що туристи будуть боятися купувати тури раннього бронювання. 

— Думаю, лише близько 10% людей задумуються про відпочинок наразі, — каже директорка агентства Тетяна. — Сподіваємось влітку туристи будуть їздити відпочивати на українські моря, а з початку осені відновляться поїздки за кордон. 

Читайте також:

Як змінилося місто під час карантину? Фоторепортаж з вінницьких вулиць

Карантин продовжили, але будуть пом'якшення. Що чекати з 11 травня?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Едвард

    Не трожь селян
  • Ols Kat

    Ахахаха, ржака!
  • винничанин

    от этих туристов было не пройти Квартиры стоили как в Киеве. Надеюсь с туризмом всё.

    аноним reply винничанин

    Никогда этих туристов не было в виннице кроме приезжих селян и не Будет. Хватит врать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up