Вінниця була курортом сто років тому. Які плюси та мінуси побачили туристи

Вінниця була курортом сто років тому. Які плюси та мінуси побачили туристи
Посеред Соборної був мальовничий бульвар з деревами. Його зрубали в радянський час, коли потрібно було розширити головну вулицю Вінниці
  • Сто років тому Вінниця мала славу курортного містечка, в яке любили приїжджати влітку та зупинялися на шляху до Чорного моря.
  • Тодішні туристи відзначали ринки, фантастичні краєвиди та шикарні готелі. Хоча є й негативні відгуки, де «дісталося» нашій вежі та Драмтеатру.

Коронавірус поставив «хрест» на зимових та весняних відпустках. Вочевидь, українці цього року зможуть подорожувати лише в межах держави. І то на власних машинах, адже будь-яке транспортне сполучення припинено, як мінімум до 22 травня.

Більш того, поки не може прийняти туристів і Вінниця: фонтан «Рошен» залишився без урочистого відкриття, закриті на час карантину музеї та заборонено водити групи туристів по вулицям середмістя.

Тому одним з варіантів подорожей є мандрівка онлайн. «Центр історії Вінниці» на сторінці Тур-клубу «Бідняжка» поринули назад у минуле. Історик Олександр Федоришен прочитав лекцію про туристичне життя Вінниці 100 і більше років тому. Записали найцікавіші моменти, а повністю лекцію можете подивитися за цим посиланням.

Відео дня

Давні туристи — хто вони?

Терміна «давні туристи» не існує, його вигадали жартома, пояснює Олександр Федоришен. А сам туризм як масштабне явище у світі виник лише в минулому столітті. Однак, у документах є записи про перших мандрівників з числа вінничан:

— Своєрідним туристом і мандрівником можна назвати вінницького студента. Івана з Вінниці записали у списки університету Кракова аж в 1469 році, — говорить історик. — Хоча найбільш цікавим є спогад в літописі монахів-капуцинів про королеву Сицилії. У 1813 році вона здійснила свою подорож з Неаполя через Константинополь — Одесу — Вінницю до Відня. Зупинилася під Вінницею у поміщика села П’ятничани. Вочевидь, королівським готелем став п’ятничанський маєток родини Грохольських.

Саме ж зародження туризму в нашому місті відбувається наприкінці 19 століття - на початку 20 століття. Тоді Вінниця мала статус «курортного міста другого розряду» в складі Російської імперії, в яке через приємний клімат любили приїжджати влітку.

— І серед заможних людей було престижно мати дачі у Вінниці. Ці дачі «концентрувалися» на Старому місті, вздовж Південного Бугу та в мікрорайоні, який має назву Садки — вздовж лінії вулиці Льва Толстого та прилеглих вулиць до неї, — каже Олександр Федоришен.

Зокрема, «20хвилин» зібрали історію дачі Майка, що на вулиці Коріатовичів.

Серед туристів та подорожуючих була ще одна традиція — у Вінниці вони обов’язково йшли на місцеві ринки.

— Подорожуючи до Чорного моря люди обов’язково зупинялися у Вінниці, щоб піти на ринок за екологічно чистими продуктами. І тут варто згадати, що такі туристи робили закупи на ринку в Калічанському яру (нині це площа Гагаріна), — розказує історик.

«За вежу прикро» — як туристи відгукувалися про Вінницю

У 1911 році публікують перший путівник Вінницею. У ньому широкий спектр відомостей про місто, починаючи з короткого історичного нарису і завершуючи цінами на пасажирські перевезення у Вінниці та ряду інших міст Юго-Западного края — тоді так називали території Подільської, Волинської та Київської губернії.

Плюс, в цьому путівнику є розділ з рекламою, з якої дізналися чим торгувала Вінниця 100 років тому. 

Один з перших туристичних відгуків опублікований у газетній замітці, яка була створена трохи більше 100 років тому. Імені автора ми не знаємо, він підписався псевдонімом «Проїжджий». Замітка вийшла під заголовком — 15 годин у Вінниці в місцевій газеті «Свободный голос» від 29 березня 1917 року. Історик Олександр Федоришен зачитав декілька фрагментів з огляду:

— Я був лише 15 годин у Вінниці. Я не маю в цьому місці знайомств і мені невідоме внутрішнє життя цього міста. Всі мої враження за час перебування у цьому місці хочу викласти у послідовному порядку.

Під’їжджаючи до Вінниці вдень, я побачив з вагону місто і воно мені видалося гарним та значним. Зовсім неповітового масштабу (у ті роки Вінниця була в статусі райцентру, обласним центром Подільської губернії тоді був Кам’янець-Подільський — прим. Федоришена).

Проходячи закопчений вокзал, який кишів публікою, котра в нього вже не поміщалася, я вийшов до під’їзду і побачив одразу трамвай. Це було приємним сюрпризом і я поїхав до міста ще більш зацікавленим. Трамвай йшов швидко і довіз мене на центральну вулицю. Влаштувавшись в номері шикарного готелю (назва не вказана), я відправився оглядати місто, — цитує історик.

Проїжджчий відзначає стан вінницьких вулиць й їхні «недоречні» назви:

— Переходячи з вулиці у вулицю я дивувався, читаючи на перехрестях їх назви — Короля Владислава IV,  Князьдавидівська, Князьданилівська, Ростиславська, Петра Могили тощо. Як виявилося, вони не мають нічого спільного з історією міста і тому створили в голові оглядача історичний сумбур та в той же час стирають місцеву історичну фізіономію міста.

Але, переважна більшість вулиць мають достатній благоустрій. На багатьох з них, вже не говорячи про головну, доволі пристойні тротуари. До мене прийшла думка, що назви вулиць Миколаївська (нині Соборна) та Романівська (нині Магістратська) потрібно своєчасно перейменувати.

Сподобався мені й сквер, який утримують в охайному вигляді. Вдалося побувати на одному з міських мітингів. Громадяни тримають себе зразково — як оратори, так і слухачі. На куті скверу стоїть водонапірна вежа, яка, на жаль, з типу заводських будівель, що мені не сподобалася, — читає замітку Федоришен. На цьому моменті він зупиняється і дає волю емоціям:

— Знаєте, ось тут мені прикро за вежу. Ще не було таких заводів, які б такими вежами як наша прикрашали. Хоча, можливо, у Проїжджого є великий досвід мандрування і він бачив гарніші вежі за нинішній головний символ Вінниці, — говорить історик.

Буде розвиток внутрішнього туризму

У кінці відгуку Проїжджий ділиться враженнями про Драмтеатр, який йому сподобався зовні, але сам репертуар отримав негативний відгук: оглядач порівняв виставу з кабаре, розчарувався, що в театрі немає буфету, а в залі — занадто багато глядачів, які стояли в проходах і голосно кахкали.

— Хоча були і позитивний відгуки. Зокрема, відомий український диригент Олександр Кошиць, який очолив Українську республіканську капелу, що гастролювала світом і популяризувала українського Щедрика, відгукувався позитивно про Вінницю. Йому подобався готель «Савой», він писав про фантастичні краєвиди та миловидність Вінниці, куди б він, вочевидь, хотів повернутися, — казав історик.

На кінець лекції Олександр Федоришен поділився власним баченням відродження туризму після коронакризи: як і у 2014 році, на початку економічної кризи та війни на Сході, в 2020 році українці стануть знов досліджувати простори своєї держави і буде «бум» внутрішнього туризму.

Більше про майбутнє турбізнесу читайте в матеріалі: «Доходів немає, а збитки лишились». Що буде з вінницьким туризмом після карантину

«Центр історії Вінниці», нагадаємо, розказав про історію пожежників у Вінниці

 

 

Читайте також:

Назад в минуле. Гуляємо по центру Вінниці у 1992 році

«Переселення» пам’ятників, могил та Вежі Артинова. Цікаві факти про Європейську площу

Екскурсія собором. Що всередині головного православного храму Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up