Підпільне життя «дачі Майка» Як дім на Коріатовичів пережив графів та нацистів

Підпільне життя «дачі Майка» Як дім на Коріатовичів пережив графів та нацистів
Ірина Можарова розповіла, що її родина була підпільниками. У часи німецької окупації Вінниці її дядько Юрій Курій викрадав зброю в німців, яку передавав партизанам
  • Між хаотичної забудови на Коріатовичів зачаївся цікавий будинок №102, який у народі називають «дачею Майка». 
  • Дім наче невеликий палац з арками, верандою та квадратною баштою. 
  • Нинішні жителі дачі кажуть, що будівлі не менше 100 років і те, що вона була осередком підпільників у часи Другої світової війни

Триповерхова «дача Майка» розташована в районі Садки, який понад 100 років тому вважався передмістям Вінниці. Хоча нині це майже Центр, а відчуття околиці збереглося: багато зелені, мало машин і спокій.

Будівля №102 виділяється на фоні приватного сектору. Дім стоїть на узвишші, має рожевий колір та візуально здається дуже масивним й просторим. Привертає увагу найвища частина будівлі у формі башти і має похилий дах.

Відео дня

Походивши навколо будинку, помічаємо те, що його поділили на декілька хазяїв, кожен з яких як міг, так і відремонтував свою частину. І зблизька цей «клаптиковий» ремонт неприємно впадає в око.

А стан одного з під’їздів будинку взагалі не сходиться з образом палацу: фарба та штукатурка на стінах полущилася, дерев’яні сходи та поручні місцями потріскалися, а в стелі видніються діри.

Зробили комуналку

Хоча дім невеликий, всього на дев’ять квартир, усе ж вдалося знайти місцевих старожилів. Серед них найстарша жителька дому — Ірина Можарова, яка живе тут понад 50 років.

Жінка розповідає, що колись у цьому будинку жили графи, що поряд мали свою конюшню. Вона намагалася дізнатися про вік будівлі, але безуспішно — жодної інформації, навіть оригинального плану будинку немає. Проте є вицвіла табличка з написом «Первое россійское страховое общество, 1827»

— Спочатку я думала, що це дата побудови. Але згодом дізналася, що це назва компанії, що була заснована в 1827 році та застрахувала цей будинок. А більше в  архівах нічого немає про наш дім! — каже Можарова.

За радянської влади маєток перепланували під комунальну квартиру.

— Моїх родичів заселили сюди в 1930-х роках. У ті часи це була комуналка: у кожній кімнаті по родині, всі зручності на вулиці. Усередині - газові пічки. Погребів у нас немає, але колись поряд з домом пролягали підземні ходи. Утім, їх заклали ще мої пращури, — каже жінка.

Ховали зброю у німців на очах

За словами старожилів, у часи Другої світової війни, коли Вінниця була під окупацією, в цій дачі жили німці. Крім того, дім мав стратегічне значення: через те, що він мав чималу висоту, то з його даху проглядалося ледве не усе Старе Місто.

Вид з балкона «дачі Майки»

І найдивовижніше те, що в цьому ж домі був осередок вінницького підпілля, яке боролося з окупантами.

— Моя родина була серед підпільників. Знаєте, хто такий Іван Бевз? Керівник вінницького підпілля. А Павло Мельник та мій дядько, Юрій Курій, керували молодіжним крилом цієї організації. Вони крали зброю в німців та ховали її у нашому домі!

А тепер уявіть — на другому поверсі німці живуть, влаштували собі спостережний пункт, а у підвалах мої батьки та їхні друзі ховають німецьку зброю під матрацами. 

Мати розповідала, що йшли на ризик, бо так ловили хлопчачий кураж! Бувало таке, що переховували партизанів прямо у підвалі дому, а німці навіть не бачили, — каже Ірина Можарова.

Дізналися з відкритих джерел, що 12 підлітків під керівництвом Павла Мельника викрадали у ворога зброю, боєприпаси, розклеювали листівки та карикатури на Гітлера. 

Усього хлопці викрали 45 автоматів, 4 кулемети, 60 гвинтівок, 250 ручних гранат, 4 тисячі патронів, 30 комплектів німецького одягу. Усе передавали вінницьким партизанам. 

У бою з фашистами у 1944-му загинули 24-річний Павло Мельник та 16-річний Юрій Курій. Їхні могили знаходяться на Меморіалі Вічної Слави, що на Європейській площі.

— У будинку також залишилися «шрами» від війни. Бачите тріщину? Вона тут з’явилася, коли підірвали німецький склад з мінами, який розміщувався в районі нинішнього військового санаторію, — додає Ірина Можарова.

Стеля — 4,65!

За словами місцевих жителів, у повоєнні роки жителів «дачі Майки» хотіли виселити, щоб зробити тут ресторан. Такі наміри залишилися тільки на папері. Комуналка в маєтку тут існувала ще два-три десятиліття після завершення Другої світової війни, згадує інша жителька будинку Ольга Римкіна.

— Згодом люди міняли свої кімнати на квартири у інших районах Вінниці, хтось вже доживав свого віку. І ті люди, що залишилися, розширювали свої квартири, — каже жінка.

Основний колір будинку з тих часів залишався незмінно рожевим. Особливих змін, як кажуть мешканці, не було. Дах вони ремонтували самі. 

—  У кожного жителя є свій вхід, тільки на чотири квартири є спільні під'їзди. Стеля — 4,65 метра! А опалення в кожного автономне. Сильно не опалюємо будинок, бо в нас стіни шириною метр і будинок повільно охолоджується, — каже Ольга Римкіна.

Ольга показала частину своєї квартири: велика засклена веранда використовується як ще одна кімната, а через високу стелю складається враження, що це оселя велетнів, і аж ніяк не для людей.

Пішли від ЖЕКу, бо хочуть ремонт

Питаємо, а яке майбутнє мешканці вбачають для свого дому? Чи будуть його відновлювати?

— Наш дім не розвалюється. Навпаки, він дуже міцний. Біда в тому, що ми знаходимося у дворах, далеко від центру міста. Тож до нас і немає діла. Подивіться на будинок на Козицького (Оводова, 1, маєток Новинського - авт.) — він же майже «близнюк» нашому і має набагато кращий вигляд. Або будинок капітана Чєткова (Пушкіна, 38 - авт.), його ж кожні два роки підфарбовують! Бо вони у всіх на виду, — каже Ірина Можарова.

Тому люди сподіваються як на владу, так і на себе. Для цього вони пішли від ЖЕКу та створили ОСББ «Графський дім».

— Хочемо взяти участь у міських програмах, чули, що дають гроші на капітальний ремонт. А оскільки наш будинок — це пам'ятка архітектури місцевого значення, тому потрібні спеціальні дозволи від архітектури, щоб його відновити, — каже Ольга Римкіна.

У чому вони впевнені, так в тому, що «дача Майка» простоїть ще не менше 100 років.

— Цьому будинку є 100 років і ще стільки ж простоїть. Та перестоїть усі ці новозбудовані панельки, — кажуть жінки.

Загадкова історія будівлі

Історик Євгеній Сафар’янс зробив власне дослідження історії «дачі Майки», яке він опублікував в LiveJournal. З дозволу автора публікуємо скорочену версію. Повністю можна прочитати за посиланням.

«Чому маєток назвали «дачею Майка»? Нам про це нічого невідомо, — пише Сафар’янс. — Можна висунути версію, що місцеві жителі пов'язували цю ділянку з іменами Михайла Грохольського чи Михайла Собанського. З такою ж вірогідністю можемо стверджувати, що назва походить від прізвища сім'ї Майкових, оскільки усі ці версії нічим не підтверджені».

Доктор історичних наук Тетяна Кароєва розповіла, що назва «дача Майка» згадується в документах ще до революції 1917 року. Але пояснень, чому саме таке ім’я отримав маєток, немає.

— Упродовж 1909-1913 років «дачею Майка» володів Володимир Васильович Долженков-Любим. Власник ніде не служив, торговельну чи підприємницьку діяльність не вів, громадською діяльністю у Вінниці не займався. Вочевидь, для нього це була дача, на яку він приїжджав улітку на відпочинок. У ті часи, це була розповсюджена практика серед заможних людей, — каже Кароєва.

Вінницький краєзнавець Наталія Кушка зібрала ще ряд припущень з історії будинку: 

«Це — дещо перебудований на початку 20 століття палац графів Гусарових (Гусакових), зведений у 1886 році. Ренесансний стиль з верандою. Конюшню у дворі будували за проектом Артинова на початку 20 століття. Можливо, він і долучився до перебудови самого будинку. Після революції 1917 року в будинку містились різні установи, серед яких міське управління освіти та жив музикант Гуммель...» (Антон Гуммель — чеський композитор та музикант, випускник Празької консерваторії).

Читайте також:

Більше історій про цікаві будинки за цим тегом: «Історія Вінниці у будівлях»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • лалка

    Заселились у 30-х — значить папаша був чєкістом.
    Борці з нацизмом, бл.
  • Ксения Окунева

    Краєзнавець убила - дом построен в 1886, когда жильцы показали табличку с очень другой датой  - 1827.

    Валерий Чудновский reply Ксения Окунева

    На жаль, чіткої дати коли була побудована "Дача Майка" немає.
    1827 рік — це не є датою забудови, а датою заснування "Первого россійского страхового общества". Вочевидь, ця компанія застрахувала будинок значно пізніше.

    Олексій reply Валерий Чудновский

    Вас у російській Вікіпедії забанили? «Было образовано 20 марта (1 апреля) 1881 года указом императора Александра III и ликвидировано 28 февраля 1919 года постановлением Народного комиссариата труда РСФСР о ликвидации всех частных страховых учреждений в стране и национализации страхового дела»

    Євгеній reply Олексій

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up