Як судді обживаються в екс-готелі «Савой»

Як судді обживаються в екс-готелі «Савой»
Історичному готелю — 106 років! За свою історію він був і елітним житлом, і місцем Кабміну УНР, і навіть руїною.
  • Готель на Соборній, який понад сто років тому побудував Григорій Артинов, став апеляційним судом.
  • Пошарпану будівлю в центрі міста передали служителям Феміди.
  • За останні сім років «Савой» кардинально змінився всередині та відновив автентичний вигляд ззовні.

Готелю «Савой», що розташований в центрі Вінниці, цьогоріч виповнюється 106 років. У багатьох речах він був першим у Вінниці: перша шестиповерхівка, перший будинок з електрикою, ліфтом, водогоном.

Але Другу світову війну готель ледве пережив: вогонь та бомби знищили шостий поверх, від «Савою» залишились лише стіни та перекриття. Повністю будівлю відновили через 9 років, у січні 1953 року. Тоді ж отримав нове ім’я — «Україна».

Вже в наш час готель змінив своє призначення з готелю на суд: будівлю отримав Вінницький апеляційний адмінсуд (ВААС), який почав реставрацію будинку в 2011 році. У кінці 2018-го вже колишній готель прийняв суддів новоствореного Сьомого апеляційного адміністративного суду, що замінив собою ВААС. Як змінилося приміщення всередині?

Відео дня

Свій «Прозорий офіс»

У приміщення потрапили з входу на вулиці Оводова — пройшли рамки, що реагують на металеві предмети; виклали свої речі на рентген-сканер.

Охоронці передивилися на моніторі наші сумки, записали імена, прізвища й пропустили всередину.

— Це державна установа, приміщення у центрі міста, тому такі заходи безпеки потрібні як працівникам суду, так і відвідувачам, — пояснила прес-секретар суду Інга Гаврилюк.

Навколо — хол з великими вікнами та білими стінами, в які вмонтовані телевізори. Є дивани для очікування, невеликий гардероб.

А на одній зі стін — ілюмінація з Фемідою, богинею правосуддя в давньогрецькій міфології.

Раніше судова установа була в будинку на Брацлавській, 14, разом з Окружним судом. А перед переїздом, що сталося у 2018-му, суд отримав нову назву — Сьомий апеляційний адміністративний суд. І разом з тим, нові обов’язки.

Інга Гаврилюк, прес-секретар суду

— Суддівський корпус складається з 26 суддів, чисельність апарату суду — близько 100 працівників. Тепер наша юрисдикція — розгляд апеляційних скарг на рішення адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Хмельницької та Чернівецької областей, — казала прес-секретар суду Інга Гаврилюк.

На першому поверсі знаходиться інформаційний центр. Натискаємо кнопку, і до рецепції підходить працівниця суду:

— У центрі можете дізнатися коли буде засідання, який стан розгляду справи. Можна отримати копію рішення, ознайомитися зі справою, отримати видрук звукозапису, — розказала Наталія.

— Це схоже на «Прозорий офіс», де люди зможуть отримати всю інформацію, яка стосується справ. Він ще дооблаштовується, буде вивіска, куточок відвідувача з необхідною технікою тощо, — додала прес-секретар суду.

Старий ліфт замінили на сучасний. А щоб не спотворювати приміщення товстими стінами, ліфтову шахту зробили зі скляними стінками.

Електронний суд

На заміну готельним номерам в «Савої» зробили робочий простір. Для суддів тут є чотири зали засідань, з яких нині використовують три, на першому поверсі. Усі зали схожі між собою — відрізняються лише розміром.

— Зали обладнані відеоконференцзв'язком, щоб розглядати справи дистанційно. Але зв’язатися з судом, сидячі вдома на дивані, не вдасться. Позивач чи відповідач бронює майданчик в суді, обладнаному відеоконференцзв’язком, і тоді заслуховується справа цієї людини у режимі онлайн, — казала речниця суду Інга Гаврилюк.

Четверта зала, яка на другому поверсі, нині не завершена. Вона є найбільшою і тут розглядатимуть резонансні справи, на слухання яких побажають прийти десятки відвідувачів.

— Ще не вистачає атрибутів, не змонтовані деякі елементи, хоча меблі вже розставлені. Столи в залах закруглені, що відіграє певний психологічний момент: між сторонами зменшують кількість гострих кутів, аби вони швидше дійшли згоди, — казала пані Інга.

Увесь інший простір — коридори та кабінети. Потрапили в один з таких, де працюють секретарі суддів.

— Робота над справою не завершується, коли суддя закінчив її слухання. Далі починається паперова робота, де секретарі збирають і опрацьовують документи, підготовлюють ті справи до розгляду, що прийшли до нас з першої інстанції та виконують чимало інших обов’язків, — казала Інга Гаврилюк.

Бачимо, що всі столи завалені паперовими теками. Ті, що опрацьовані — зберігаються в шафах. Питаємо, а чи не доцільно використовувати електронні документи замість паперових тек?

— У нашому суді вже давно формують електронні справи, що є скан-копіями паперових. З січня почали тестувати підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд», за якою можна отримувати копії справ, повістки, подавати позови в режимі онлайн. І це не повний перелік можливостей системи. А з березня буде повноцінне впровадження системи в роботі суду, — казала пані Інга.

Гостям раді

Хоча «Савой» перестав бути готелем, суд «успадкував» його гостинність: працівники суду раді школярам та студентам, які хочуть дізнатися про їхню роботу.

— Для школярів проводять судові засідання у формі гри, де діти судять казкових персонажів. Через жеребкування розподіляємо ролі: хто буде в суддівській колегії, хто виступатиме захисником, хто буде обвинувачем тощо, — пояснила речниця суду. — Для студентів моделюємо судові засідання. Вони отримують реальну справу, в якій прибираємо персональні дані учасників слухання і студенти проводять засідання, що максимально наближене до реальних умов.

На шостому поверсі розташоване просторе приміщення — конференц-зал. Тут проводитимуть семінари, оперативні наради. У супроводі працівника суду сюди зможуть приходити відвідувачі, бо на шостому поверсі — музей «Савою».

— Експозиції музею будуть і на сходових клітинах з першого до шостого поверху: фотографії Вінниці з моменту будівництва готелю і дотепер. На останньому поверсі — музей історії «Савою» та судової справи Поділля. Зараз там експозиція нашого суду — надбання, здобутки, нагороди, мантії суддів, бо ми стали також частинкою «Савою». Завершити облаштування музею ми плануємо до кінця літа цього року, — казала прес-секретар апеляційного суду Інга Гаврилюк.

А поки ми розмовляли приміщенням суду ходили будівельники, було чутно відлуння важкого робочого інструменту. Ремонти всередині ще не завершені. Працюють і зовні.

Хоча побачили, що фасад, в цілому, вже відремонтований. А від потрісканої будівлі, яка колись була синього кольору та без фірмового купола — залишилися тільки фотографії.

У готелі жив батько вертольотів

У фешенебельному готелі жили відомі особистості, серед яких воєначальник Олексій Брусилов, всесвітньо відомий диригент Олександр Кошиць. Тут працювали міністри Директорії Української народної республіки на чолі з Володимиром Винниченком, а потім — з головою уряду Симоном Петлюрою.

Історик Євгеній Антонюк розповів журналісту, що в 1916-1917 роках у «Савої» жив і київський інженер Ігор Сікорський, який створив перші американські бойові вертольоти.

— У ці роки в «Савої» квартирують офіцерів Ескадри Повітряних Кораблів — першої у світі ескарди бомбардувальників, яка була переведена до Вінниці з Пскова. Вони літали на аеропланах «Ілля Муромець», які сконструював Сікорський.

Їх він вдосконалював за результатами боїв з урахуванням побажань екіпажів. Саме тому значну частину свого часу інженер проводив не на заводі, а безпосередньо поблизу бойових машин.

Відомо, що С-22 (офіційна назва «Іллі Муромця») мав понад два десятки модифікацій. Їхні характеристики вражали сучасників: розмах верхнього крила («Ілля Муромець» був біпланом) сягав 32 метрів, довжина фюзеляжу в різних модифікаціях коливалася від 17,1 до 23,5 метра, злітна вага – понад 5 тонн, швидкість у горизонтальному польоті – 140 км/год, висота польоту – 4 тисяч метрів.

У березні 1918 року Ігор Сікорський виїхав до Франції. Далі інженер переїздить до США і проектує літаки, а у вересні 1939 року конструктор сам узявся провести випробування спроектованого ним експериментального вертоліта VS-300 (S-46). Ось так Вінниця бачила батька вертольотобудування – Ігоря Сікорського, — казав історик Євгеній Антонюк.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир Філатов. Історичні ілюстрації — commons.wikimedia.org

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Оксана

    Коментарі наштовхують лише на одну думку про те , що усі ці "Досвідчені" писаки не думають ні про майбутнє наступних поколінь, ні про захист прав людини і захист своїх же прав у суді в кінці-кінців.
    Наше місто щодня змінюється і розбудовується , воно справді стає комфортним для життя . Невже вам не подобається  те, що у центрі міста оновлена будівля? Хіба краще, щоб стояв облуплений будинок , як ліфт з пропаленими кнопками у розмальованому і загидженому під'їзді ? Хіба, не змінюючи на краще, можливо думати, що життя вдалось?
  • Саша Мойсеенко

    А у людей спросили ???
  • Андрій Христюк

    Будівля розпусти розбірок пьянства. Там єнергетика содома. В 90 охороняв той бардак. Тай ( суд) там буде .....й.
  • Savi Savi

    Жирно,дуже жирно...вони цього незаслуговують....торбохватам віддати таку будівлю
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up