Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму

Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму
Володимир Козлов (68) заселився у дім, коли йому було 24 роки. Розказав, що тоді навколо жили начальники підрозділів залізної дороги
  • Дім на Замостянській, 27 побудували в 1946 році. За словами місцевих жителів, його будували німецькі військовополонені, а заселяли робітники та керівники залізної дороги.
  • І якби не авіаційна бомба, то тут досі б стояла Вознесенська церква, яку спроектував Григорій Артинов.

Незвична багатоповерхівка, яка одночасно висотою і три, і чотири поверхи, знаходиться на перехресті Замостянської з проспектом Коцюбинського. Нині будинок майже втратив свій старовинний шарм: побитий фасад, потріскані декоративні елементи. Та й залізничників, на честь яких і названий дім, тут майже не залишилося. Але будинок, в найближчі роки, очікує масштабна реставрація.

Келеї та озеро з лебедями

З першого погляду і не скажеш, що кутовий будинок на Замостянській є пам’яткою архітектури. Пошарпаний фасад, перший поверх перероблений під магазини.

При уважному огляді можна побачити, що за 70 років свого існування дому вдалося зберегти частину декору — рустування (оздоблення квадратними елементами - авт.) навколо вікон. Майже не змінилися еркери на другому поверсі будинку — частина споруди, що здіймається над першим поверхом і виступає за межі зовнішньої стіни.

Відео дня

У внутрішньому подвір’ї будівля виглядає трохи яскравіше: з цього боку будівля більш насиченого жовтого кольору.

У деяких під’їздів збереглися автентичні двері. А що знають про будинок його жителі?

Люди, що проходили двором порадили нам звернутися до Тамари Григорівни, яка працювала старшою медсестрою в лікарні залізничників, а нині на пенсії.

— Ця жінка одна зі старожилів-залізничників, що тут ще живуть. А всі інші — молоді, нічого не знають, — сказав чоловік та показав дорогу до пані Тамари. Нею виявилася жінка поважного віку, що не одразу хотіла говорити про будинок, бо «мало що знала».

Утім, від неї ми дізналися про те, що тут було раніше.

— Я сюди заселилася в 1973 році та ніякої церкви вже тут не було. Але мені розповідали старші люди, що до війни тут стояв православний храм, поряд були келії та озеро з лебедями, — казала Тамара Григоріївна. — Ще під подвір'ям знаходиться бомбосховище, через яке жителі могли заходити через підвал під будинком. Там питна вода, туалети, місця для відпочинку. Коли було все нормально, там взимку опалення було та чоловіки грали в карти, доміно. Уявляєте? У бомбосховищі грали в карти!

Запитали про враження від проживання в будинку.

— Ну тут стелі високі - 3,20 метра. Але будинок теплий, стіни товщиною десь метр. Радію, що поряд з нами замінили колію. Тепер трамвай їде, а ми нічого не чуємо. А раніше аж посуд трясся (сміється), — казала пенсіонерка.

Люди з великої букви

Більше нічого жінка не згадала та направила нас до ще одного залізничника на пенсії — Володимира Козлова, який працював старшим інженером, а потім старшим механіком зв’язку на залізничній дорозі.

Чоловік розповів, що раніше тут у більшості заселяли у квартири залізничників.

— Це був наче будинок престарілих — більшість жителів похилого віку, залізничники. Жило тут начальство: керівник Козятинської ділянки Зайцев, начальник фінансового відділу залізної дороги Шаматюк, лікарі залізничної лікарні. А я був інженером за освітою та старшим механіком зв’язку, заселився у 24 роки.

Питаємо, а як він сюди заселився, якщо навколо були начальники?

— Пощастило. Заселили у комунальну квартиру на дві родини. Десь 80% від усіх жильців складали залізничники, а нині нас таких п’ять залишилося: Тамара Григоріївна, хірург Рева та Морозова, я та дружина механіка зв'язку Радченка, — казав Володимир Козлов.

Він згадав, що проспект Коцюбинського та навколишні вулички раніше були справжнім кварталом залізничників. Крім їхнього дому залізничники населяли ще Будинок учителя на Коцюбинського, 37, кілька домів біля колишнього ринку «Маки». А ще в них була залізнична лікарня, дитсадки.

— Це тепер залізниця бідна, а раніше забезпечувала дуже добре. І будинки зводила, і школи, і ще в місцевий бюджет платила. Можна було безкоштовно отримати газові плити, «Титани» (щось на кшталт бойлера - авт.). У будинку жив домправ (ЖЕК - авт.) Якась аварія в будинку - одразу ремонтувалася, був черговий сантехнік, — казав Володимир.

З часом залізна дорога передала їхній дім на баланс міського житлового господарства. За словами залізничника, управління передало в бюджет міста ще й 1 мільйон радянських рублів на ремонт дому. Але саме в той час СРСР розвалився, а плани на реконструкцію будинку стали мріями.

— Косметичний ремонт стін зробили, у підвалі поміняли труби. А так, в нас дім міцний. Бо був зроблений не на цементі, а на вапні, — казав чоловік.

У кінці нашої розмови Володимир ще раз згадував про тих залізничників, яких вже немає. Робив це з ледь помітним смутком в голосі:

— Люди були... з великої букви! Вони пройшли війну, помагали таким як я. У подвір'ї стояла лавка зі столиком, де в теплу пору пили чай, співали, спілкувалися. А зараз сусіди позаривалися по «норам» та навіть здрастє не скажуть.

Історична довідка

У 1911 році на місці будинку була Вознесенська церква, що спроектував міський архітектор Григорій Артинов. У 1929 році церкву ліквідувала радянська влада, а споруду віддала під кінотеатр.

У 1944 році в цей будинок влучила авіаційна бомба, тож після війни, в 1946-1947 роках тут звели нову споруду — житловий будинок. Проект будинку виконаний організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі.

На сесії міської ради, 30 листопада, депутати включили Будинок залізничників у програму реставрації на 2018-2020 роки. За нею, на цей дім виділять 450 тисяч гривень, що витратять на виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту дому.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир ФІлатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Татьяна Адамова

    залізнична дорога, залізна дорога.
  • Светлана Колодий

    Дякую за розповідь.Дуже цікаво,історію міста потрібно знати.

    Юрий Бондарук reply Светлана Колодий

    ...не тільки історію міста. Я от нещодавно взнав, що під Липовцем, Козятином, велись великі ТАНКОВІ баталії під час ВВВ. Чомусь про це нам нічого не розповідали історики. Прохорівка, Курська дуга....а про нашу землю, политу кров'ю, нам моцковські підручники історії , по яких я вчився, мовчали.
  • Larisa Nikolaevna

    В плачевном состоянии дом.Сколько раз за 25 лет у нас преобразовывали площадь перед горисполкомом?Этот дом в 46 году строил мой дед, по-моему , с тех пор его никто не красил и не ремонтировал.Печалька.
  • Олександра

    Будемо сподіватись, що дійсно історичній пом'ятці не дадуть щезнути безслідно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up