Під 125-річним готелем можуть бути катакомби. Чи будуть їх рятувати?

Під 125-річним готелем можуть бути катакомби. Чи будуть їх рятувати?
«Якщо ми знайдемо тут підземні ходи, то ми їх обов'язково збережемо», — запевнив один з власників будівлі на Соборній, 29 Олександр Цихомський
  • У соцмережі опублікували фото підземель під колишнім готелем на Соборній, 29, який нині розбирають.
  • Активісти кажуть, що цеглу з цих підземель продавали на OLX. І на їхню думку будівельники руйнують можливу туристичну родзинку.
  • Але в мерії, ОДА та в забудовника не визнають існування цих ходів

Ще у листопаді на сайті OLX з’явилося оголошення про продаж «царської цегли з історичного готелю». За телефоном, який був вказаний в оголошенні, продавець Віталій підтвердив, що цеглу для продажу беруть з будівлі на Соборній, 29.

За цією адресою знаходиться екс-готель «Центральний» 1893 року забудови на місці якого товариство «Поділля Приват» хоче звести торгово-офісний центр.

Громадських активістів обурив той факт, що продавець збуває цеглу не тільки зі стін дому, а й з підземелля.

Відео дня

— Там є катакомби нашого міста. Замість того, щоб їх зберегти — будівельники руйнують історію, що б могло стати туристичною родзинкою Вінниці, — казала активістка «Автомайдану Вінниччини» Таїса Гайда.

На підтвердження її словам екс-архітектор Людмила Денисова виклала у соцмережу фотографії та детальну мапу ходів. Як нам вдалося з’ясувати, ці фотографії жінка робила у 2000 році.

Жовтим кольором виділені будівлі, під якими є катакомби. Це кут вулиць Соборна - Кропивницького. Фото:  Таїса Гайда

А чи існують ці підземелля нині та в якому вони стані? Чому їм досі не надали статус пам’ятки архітектури? Разом з активістами шукали відповіді на ці та інші питання.

Не може засипати підземелля

Щоб з’ясувати, чому старовинні підземелля Вінниці не охороняються державою, поговорили з Михайлом Потупчиком. Цей чоловік працює завідуючим сектором охорони культурної спадщини управління культури та туризму Вінницької ОДА і має інформацію про всі пам’ятки архітектури області. Але про ходи під Соборною, 29 йому достеменно невідомо.

— Фотографії, які викладені архітектором Денисовою, є частиною аматорських досліджень. Звідки саме ці фото зроблені і що на них зображено — хід чи звичайний льох — невідомо, бо не було фахових, офіційних досліджень всіх підземних ходів Вінниці, — казав Потупчик.

Хоча він додав, що якщо підземні ходи будуть віднайдені під будинком №29, забудовник повинен буде їх зберегти:

— До початку земляних робіт на Соборній, 29, забудовник повинен буде узгодити проект з Міністерством культури, бо цей об’єкт знаходиться в історичному ареалі Вінниці, де без такого дозволу не можна зводити будинки, — казав Михайло Потупчик. — Зазвичай, Міністерство культури просить нашого висновку, в якому ми обов’язково вкажемо, що перед земляними роботами потрібно провести археологічне дослідження. Хоча це мало бути вказано ще в інвестиційній угоді.

Головний архітектор Вінниці Олександр Рекута стверджував, що підземель під Соборною, 29, юридично не існує.

— Чи є там підземелля? Ми можемо тільки припускати, що там є ходи, бо не було проведено фахового дослідження. Дійсно, в інвестиційній угоді між виконкомом міськради та забудовником не було вказано вимоги проведення археологічних досліджень. Адже існування підземелля там не доведено документами, бо знову ж таки, не було фахового дослідження, — сказав Рекута.

Ще чиновник запевнив, що у забудовника нині є тільки дозвіл на виконання підготовчих робіт. Тобто, на знесення будинку, без виконання земляних робіт.

— До початку земляних робіт на цьому об'єкті ми проведемо переговори з інвестором, і якщо там будуть підземні ходи, то по можливості їх збережемо, — додав головний архітектор міста.

Ходів як на фото тут немає

На будівельному майданчику побачили, що 125-річна будівля активно розбирається: будівельники знесли шматок третього поверху, зняли старі дерев’яні перекриття. Робітники кажуть, що дім сам валиться:

— Ми тут ломами працюємо, цегла легко зі стін вилітає. І як бачите, багато елементів стін от-от самі заваляться. Усе в жахливому стані, — казав один з робітників.

Крім того, будівельники вже знесли одноповерхову будівлю, що була поряд з колишнім готелем. Згодом на будівельний майданчик приїхав керівник товариства «Поділля Приват» Олександр Цихомський. Чоловік розказав, що про продаж цегли він не був в курсі.

— Я цеглу не продавав, хто цей Віталій — я також не знаю. Тим паче, тільки третій поверх розбирають. Ціла цегла знаходиться тут, а бой ми вивезли на звалище в Лука-Мелешківській. Тим паче, тут немає «царської цегли». Це звичайна червона цегла, без будь-яких відміток.

Питали, чи був він у підземних ходах під будинком?

— Таких ходів, як на фото Людмили Денисової, тут немає. Ходімо покажу.

Олександр Цихомський завів у підвал будинку, де знаходиться бита цегла та сміття. Відкритих ходів в напрямку Спасо-Преображенського собору чи в напрямку костелу Діви Марії Ангельської, ми не знайшли. Хоча Цихомський припустив, що ходи тут є.

— До початку земляних робіт хочемо зробити тут додаткову геологічну розвідку, щоб фахівці проаналізували чи є тут старовинні підземелля та в якому вони стані. Якщо ми знайдемо тут їх, то обов'язково збережемо, — сказав чоловік.

Вінницькі катакомби потрібно дослідити

Архітектор Віталій Плясовиця написав петицію до міської влади з вимогою зробити дослідження всіх підземель Вінниці. Чоловік стверджує, що катакомби можуть бути туристичною родзинкою нашого міста.

«Прошу створити незалежну групу з фахівців історії та археології (не з міста Вінниці), яка б провела аналіз та дослідила усі підземні катакомби в історичному центрі міста. Та надала їм правовий статус, який треба затвердити відповідними документами. Під час дослідження призупинити всі будівельні роботи в районі можливого виявлення катакомб для запобігання їхнього руйнування».

Станом на 20:55 10 грудня його звернення підтримали 56 людей. Для розгляду петиції потрібно щонайменше 350 підписів. Підтримати петицію можна за цим посиланням.

Нагадаємо, у березні цього року знайшли старовинний тунель під Спасо-Преображенським собором, якому орієнтовно 400 років. Про це в матеріалі: Вінницькі катакомби. Руїни або туристична фішка?

Читайте також:

У центрі Вінниці почали розбирати дім. На його місці буде офісний центр

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Торговий центр, паркінг та гральні зони. Як забудують півострів «Бригантина»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Albbe Freizenberg

    в центрі декілька тунелів під вул. Грушевського 40 м під землею, тільки вони засипані
  • Олексій

    Обовязково збережіть підземелля, потім туристів водити буде куди.
  • Жора

    Нужно сделать музей из подземелья!

    Это наша история! Кто не ценит историю, у того нет будущего!



    Барыги конкретно оборзели!

    Вася reply Жора

    Хватился.. Сейчас историю переписывают так, что Оруэлу и не приснится
  • Vladimir Molotov

    уже археологичкой стала?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up