«Сусідом» найстарішого будинку Вінниці може стати шестиповерхівка

«Сусідом» найстарішого будинку Вінниці може стати шестиповерхівка
Людмила Яременко (77) каже, що власник ТЦ купив усе житло. Підприємець підтвердив, що придбав 11 квартир, щоб не було потім проблем з сусідами, яким новобуд затулить сонце
  • Дім на Кропивницького, 9 вважається одним з найстаріших у Вінниці. Вік будівлі точно невідомий, але історики сходяться на думці, що у 18 сторіччі цей будинок вже стояв.
  • Хотіли поговорити з місцевими жителями, щоб дізнатися про особливості проживання в цьому домі. Але, як виявилося, будинок напівпорожній. Серед причин — нове будівництво

Про найстаріший житловий будинок Вінниці писали в 2014 році. Тоді архітектори та історики казали, що будинок на Кропивницького, 9 був зведений між 17 та 18 сторіччям. Тобто, будівлі щонайменше 300 років. Раніше мав і оборонну функцію, що видно по контрфорсам, які збереглися з торця будівлі.

У історичній довідці краєзнавця Людмили Денисової зазначалося, що на першому поверсі тут були крамнички або майстерні, а на другому — житлові приміщення. Під домом просторий підвал для забезпечення зв’язку з підземними ходами.

Відео дня

Але в наш час найстаріший будинок Вінниці виглядає, м'яко кажучи, не дуже мальовничо. Його неодноразово переплановували, зробили дві прибудови, утеплення стін та замінили дерев’яні вікна на металопластикові.

Попри «покращення» — 300-річний будинок покинули його корінні мешканці. Чому так сталося, дізналися від жителів сусідніх будинків.

«Велетні» посеред села

Ця історія мала бути про життя в домі, якому кілька століть, але нам не вдалося знайти корінних мешканців: як нам розповіли люди з сусідніх будинків, квартири тут розпродають.

— Ви тут не знайдете жителів: остання корінна кілька років тому померла, — казала Тетяна, що живе в сусідньому будинку. — Взагалі, тут в більшості квартир ніхто не живе. Чула, що продають, бо поряд будують торговий центр.

Поки ми розмовляли, з квартири будинку стали виходити люди в робітничій формі. Казали, що оселилися тут нещодавно, та не можуть нічого сказати про дім:

— Житло як житло, нічого незвичайного, — казав один з чоловіків.

Подивившись у вікна, бачимо, що деякі квартири на першому поверсі взагалі порожні: немає ні світла, ані якихось побутових речей. Згодом до нас знов підійшла Тетяна та порадила звернутися до своєї сусідки, що тут живе з дитинства. Так ми познайомилися з 77-річною Людмилою Яременко, вчителькою біології, яка вже на пенсії.

— Це справді найстаріший будинок. Оригінальний будинок був розрахований тільки на сім квартир, а усе, що далі — це прибудова. Перекриття зроблені з дранки. Санвузлів окремих не було, тільки спільний туалет на вулиці. І зараз цей дім у дуже поганому стані. Якщо придивитися, то перший поверх вже під землю валиться, — казала жінка.

Людмила Яременко розказала і про свій дім, що знаходиться поруч з 300-річним будинком.

— А мій будинок (триповерхівка на Кропивницького, 3) 1902 року забудови. Його ще поміщик будував. Після Другої світової війни Вінниця була селом: Вишеньки не було, Київського мосту не було, будинків високих не було, тільки хати та хутори. Мій дім вважався велетнем, серйозно! — розказала пенсіонерка. — Коли в 1962 році цю триповерхівку реконструювали, побачила, з чого тут фундамент. Не з цегли, а з метрових гранітних брил! Стіни товщиною в один метр!

Продали все!

Пані Людмила розказала, чому на Кропивницького, 9 майже немає жителів та звідки там взялися люди у робітничій одежі.

— Усе просто: квартири в цьому домі викупили. Колишні мешканці «неображені», бо отримали стільки, скільки хотіли. Знаю, що скуповує приміщення Цихомський, що будує тут поряд торговий центр, — розказала жінка.

Людмила Яременко казала, що цей чоловік хотів придбати і її квартиру на Кропивницького, 3.

— Мені пропонували, але я відмовилася. Боюся цих доларів, і при тому маю пільги на комуналку: плачу в місяць 56 гривень! Одного разу Цихомський навіть забрав мою платіжку разом з усіма, бо думав, що це вже все його. Довелося викликати поліцію, щоб забрати свій рахунок, — розказала пенсіонерка.

Хоча жінка висловила припущення, що ані її дім, ані пам’ятку не будуть зносити. Бо за її словами, це не вдасться зробити новим власникам, адже це ж пам’ятка архітектури.

— Пам’ятаю, яке тут було гарне подвір’я з садом, як ми тут дітьми гралися. А тепер повна розруха. До того ж, ще це будівництво поряд, торговий центр. Але я свою квартиру продавати не буду, я тут до кінця, — сказала Людмила.

Важко будувати, бо під землею плавун

Головний архітектор міста Олександр Рекута розказав журналісту, що в інвестора — товариства «Поділля Приват» — нині є дозвіл тільки на підготовчі роботи. Тобто, на виконання демонтажу будівлі на Соборній, 29, яку визнали аварійною та продали з аукціону за 1 мільйон 25 тисяч гривень.

— На Соборній забудовник планує звести чотириповерховий торгово-офісний центр. А у подвір'ї, що знаходиться на вулиці Кропивницького — зведуть шестиповерховий будинок. Оскільки рельєф на Кропивницького на кілька метрів нижчий, то шестиповерхівку майже не буде видно з Соборної, — сказав Рекута. — Житлові будинки на вулиці Кропивницького, 9 та 3 не будуть знесені. Хоча будівлю на Кропивницького, 9 інвестор думав повністю викупити та знести, але, на жаль, законодавство це не дозволяє, оскільки це пам’ятка архітектури місцевого значення.

Отже, вже є проект цієї будівлі?

— Наскільки мені відомо, він ще в процесі розробки та поверховість може ще змінитися. Те, що тут буде шестиповерхівка, мені відомо за техніко-економічними показниками, які давав інвестор. Готовий проект будинку буде затверджувати департамент архітектури та містобудування, відділ охорони культурної спадщини ОДА. І вірогідно, дозвіл на будівництво даватиме Міністерство культури, адже новобудова з’явиться у історичному ареалі Вінниці, — сказав Олександр Рекута.

Утім, керівник товариства «Поділля Приват» Олександр Цихомський сказав, що будівництво шестиповерхівки є досі під питанням.

— Це ми тільки плануємо, бо тут на глибині 14 метрів знаходиться плавун. Через що важко облаштувати фундамент. Готового проекту на будівлю ще не маємо, — сказав Цихомський.

Питаємо, чи дійсно підприємець купив усе житло в навколишніх будинках і для чого це робить?

— Не всі квартири, а тільки одинадцять. Чотири квартири в будинку на Кропивницького, 9 (усього в домі 12 квартир - авт.) і сім квартир на Кропивницького, 3 (усього 26 квартир - авт.). Якби ви тут жили, то самі б погодилися продати житло, оскільки ці будинки в жахливому стані. Нам це потрібно, щоб забезпечити норму інсоляції подвір'я, бо поряд хочемо збудувати паркінг, — відповів директор товариства «Поділля Приват».

Як пояснив Рекута, за планом інвестора тут буде триповерховий паркінг.

— Якщо новобуд буде затуляти світло жителям навколишніх будинків, то один з варіантів вирішення питання — викуп квартир. Можливо, так інвестор пішов на випередження, точно не скажу, — сказав головний архітектор міста.

Пам’ятка архітектури може стати пам’ятним місцем

Запитали у керівника відділу охорони культурної спадщини Вінницької ОДА Михайла Потупчика, чи можна забрати статус «пам’ятки архітектури місцевого значення» в будинку?

— Закон передбачає два випадки, коли пам'ятка виключається з державного реєстру: 1) Якщо вона повністю знищена. 2) Якщо втратила предмет охорони. З предметом охорони складніше, адже для кожної пам'ятки це індивідуальна річ: ліпнина, конструкції, матеріал, з якого виконана будівля тощо. Це має бути прописано в паспорті, але, на жаль, не для всіх пам'яток такі паспорти є.

— А якщо пам'ятку повністю викупить одна людина?

— Це не скасовує статусу! Навіть повне знищення пам'ятки не може бути підставою для виключення з переліку. У нас був випадок у Козятинському районі, що хата, в якій проживав дід Грушевського, повністю зруйнувалася: вона була глинобитна, і за нею ніхто не слідкував, тож з часом хата перетворилася на купу глини. Але Міністерство культури не дозволило скасувати статус пам'ятки. Тепер це «пам'ятне місце», де стояла хата діда Грушевського. І з цією землею нічого не можна робити, тільки наукові дослідження, — відповів Потупчик.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир Філатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Вася

    Щось не дає покою...

    Будували Вінницю в радянські часи.... Але чомусь цей район не чіпали... На зупинці Ляли Ратушної побудували дім... В пику комунякам...

    Залишилося лише вирішити питання з грунтом. В першому випадку - необслідувані катакомби.. Впаде домівка разом з мешканцями, та ще й когось придушить... В другому - у тому яру вже ходять під Богом...
  • Жора

    Старожилы говорили что в этом месте где стрелка был балкон, там сидели местные жители ,это  были 90% евреи, и обычно ели курицу. А в этом месте где стоит чувак с женщиной была детск площадка и играли дети. Сейчас все по другому, кругом одни   в соседе видят врага, и желают или помогают уйти в мир иной.....

    Сейчас в городе в основном приезжие из села,это типа такие как  Гайда,Малиновскаая и Ко ))))))

    Andrey Lavrenyuk reply Жора

    там где стрелка, там вход в катакомбы, в школьные времена залезали тула

    Вася reply Andrey Lavrenyuk

    Нашли что-то?

    Жора reply Жора

    Чуваку сказали скорей всего про балкон, но 20 мин... такие 20 мин))))
  • Вася

    перейменували? отож буде неприємність
  • Anonymous

    ...— Пам’ятаю, яке тут було гарне подвір’я з садом, як ми тут дітьми гралися. А тепер повна розруха... - ЗОЛОТЫЕ СЛОВА, раньше в каждом дворе було очень ЗЕЛЕНО и уютно, а сейчас город и Украину превратили в разруху полную.
    Сначала говорили только ТРЦ - а теперь уже тулят парковку в три этажа и жилую 6-ти этажку на кусочке земли в пару соток - умственно отставшие "люди".
    Капуста всё ни как не нажрётся долларами, сына потерял и всё равно продолжает за долларами бежать - ничему жизнь не учит - с собой ржавого гвоздя даже не заберет.

    Марія reply Anonymous

    Как по мне, то есть абсолютно безликие домики-халупки и есть дома, которые уже не спасти. вот эти 15-20% домов центра внутри кварталов надо снести и посадить просто где-то ели, а где-то вишни или яблони.

    Марія reply Марія

    но ничего не строить на их месте. просто сделать зеленые зоны во дворах

    Жора reply Anonymous

    Так в карманы можно можно гвозди положить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up