Пожежник мав пишні вуса і 144 карбованці на рік. Історія пожежної охорони у Вінниці

Пожежник мав пишні вуса і 144 карбованці на рік. Історія пожежної охорони у Вінниці
Фото в матеріалі ілюстративні, з відкритих джерел
  • Лісові пожежі стали ще одним лихом, яке Україна зазнала в 2020 році. На передовій з полум’ям борються сотні вогнеборців.
  • З цього приводу «Центр історії Вінниці» підготував лекцію про історію пожежної охорони. 
  • Розказуємо, як місто переживало масштабні пожежі 200 років тому, яку особливу ознаку мали вогнеборці та чому без мурованого каміну не допускали на місцеві вибори.

Безпрецедентна хвиля лісових пожеж в 2020 році накрила декілька регіонів держави, у тому числі Чорнобильську зону відчуження. Цілодобово вогнеборці приборкують полум’я та вкотре нагадують важливість обережного поводження з вогнем.

Директор «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен прочитав лекцію про минуле міської пожежної охорони, розказав про знаряддя і особливий вигляд тогочасних вогнеборців та про вінничан-ліквідаторів пожежі на ЧАЕС в 1986 році.

— Ця історія є близькою для мене. Якби не моя любов до історії та минулого міста, регіону, то вочевидь працював би пожежником, бо і дідусь, і батько були в пожежній охороні нашого міста, — зазначив на початку лекції Федоришен.

Відео дня

Повністю лекцію, яка триває одну годину, можна подивитися тут. Далі в тексті — короткий опис розповіді історика.

Не маєш каміну? Не станеш мером!

У давнину для кожного міста пожежа була катастрофою. Через це Вінниця в минулому двічі змінювала своє місце розташування. 

— Чому так багато біди приносили пожежі? Усе дуже просто — Вінниця до початку 19 сторіччя була переважно дерев’яною. Кам’яних, мурованих з цегли будинків було дуже мало, — зазначив історик. — Більш того, найдавніша дерев’яна церква Вінниці — Миколаївський храм, що на Старому місті — це вже третя споруда, адже попередні дві церкви, що були на цьому місці, згоріли.

Як у Вінниці виховували колективну безпеку проти пожеж, дає уявлення «Ординація 1790 року» — конституція міста, де записані права і правила, що діяли у нас. Через небезпеку займання в місті діяла заборона на паління тютюну:

— Ніхто, ні місцевий мешканець, ні подорожуючий не повинен наважуватися ходити по вулиці з вогнем без ліхтаря чи накриття. А тим паче - з люлькою, — цитує документ історик.

Вінниця, 1870 рік

Про такі випадки повідомляли президента Вінниці (міського голову), порушника судили. До того ж, бути в мерії могли ті вінничани, що в своєму домі мали «мурований комин, що виведений понад дах»

— Без цього міщанин не тільки не може бути допущений до участі в голосуванні, а й не може висувати свою кандидатуру на будь-який міський уряд, — говорить Федоришен.

Вуса і бороди були фільтром

Якщо до 18 століття пожежниками ставали виключно на добровільних засадах, то в 19 столітті — з’являється професійна пожежна охорона.

— Однією з точок відліку пожежної охорони вважають червень 1814 року. У районі теперішньої пожежної частини на вулиці Нансена існувало поліційне відділення, при якому був створений так званий пожежний сарай. В документах є згадка про те, що при поліцейському управлінні перебували «вогнегасні інструменти», — каже історик Олександр Федоришен.

Перше пожежне депо у Вінниці з'явилося на Нансена. Тут досі розміщена пожежна частина №2

У 1867 році в місті було 14 рядових пожежників, два унтерофіцерів. Вони працювали з 5-ої ранку, понад 15 годин на добу. У «озброєнні» мали брезентову куртку, шолом і… пишні вуса!

— За однією з версій, пишні вуса і борода, які мали більшість пожежників, були своєрідним фільтром, які допомагали пожежнику не задихнутися димом, коли він витягував людей з палаючого дому. Перед цим пожежнику потрібно було свої довгі вуса змочити у роті, закрутити і запхати собі глибоко у ніс. Наскільки це було ефективно — важко сказати. Але тоді не існувало протигазів, взагалі.

Крім того, чергові пожежники в частині не мали право знімати форму. Навіть лягали спати в чоботах, щоб в разі пожежі одразу прибути на місце. Зарплата вогнеборців того часу була невеликою. У начальника становила 180 карбованців в рік, у звичайних пожежних – 144 карбованці.

Були і поштарями, і музикантами

На початку 20 сторіччя міський голова Микола Оводов будує нове пожежне депо, яке збереглося дотепер — це пожежна частина №2 на Нансена. За згодою з міською владою пожежна команда займалася миттям вулиць, відловлювала тварин, перевозила пошту. І ще грала у власному духовому оркестрі.

— Команда чекала вихідних, коли можна одягнути начищені до блиску шоломи, випрасувану форму і грати вальси, марші для вдячної вінницької публіки у міському парку

Вінницькі пожежники мали свої номери телефонів. За номером 22 можна було викликати міську пожежну команду. За номером 97 на виклики відповідали добровольці — вільне пожежне товариство.

У 1912 році збудували вінницьку Вежу — найвищу на той час споруду. Тож, на її вершині був оглядовий майданчик, з якої вдивлявся у місто черговий пожежник. Якщо він помічав дим чи полум’я, то у дзвін сповіщав пожежне депо. Прибрали спостережний пункт на башті аж у 1957 році, бо міська рада визнала його недоцільним, враховуючи «систематичну відсутність бійців».

Подвиги вогнеборців

У 1983 році сталася перша висотна пожежа — на висоті 230 метрів палала радіотелевізійна щогла на вулиці Максимовича. Її загальна висота 354 метри. Там загорілися кабелі, ліфт не працював. Тому пожежники піднімалися по сходах за допомогою вогнегасників.

Через три роки після того трапиться найстрашніша трагедія 20 століття — аварія на Чорнобильській АЕС.

— Чорнобиль — це один з найважливіших символів для українських пожежників. Вінницький загін пожежної охорони потрапив на передову в боротьбі з «мирним» атомом в травні 1986 року. Головною задачею їх було гасіння лісових пожеж, гасіння торф’яників. Але такі, найбільш героїчні моменти вінничан, це гасіння пожеж у кабельному тунелі атомної станції та відкачування з реактору забрудненої води. Вінницькі пожежники витягували ту пожежну техніку, яка приїхала першою з Прип’яті, з Чорнобилю, боротися з вогнем, — говорив Олександр Федоришен.

Вінницькі вогнеборці, нагадаємо, першими приїхали гасити пожежу на калинівському арсеналі.

 

 

Читайте також:

На дзвонах вибили напис: «Мала Ростівка…» Родина фермера відновила храм, якому 244 роки

Назад в минуле. Гуляємо по центру Вінниці у 1992 році

Кросворд: Історія Вінниці від заснування міста до наших часів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Максим Максим

    Винница в МезозоЙ
  • Александр Галда

    Щоб прочитати статтю треба авторизуватись. Минуле тисячоліття. Відписуюсь від вас.
  • Центр історії Вінниці

    Дякуємо за поширення!

    Жанна Кузнєцова reply Центр історії Вінниці

    Центр історії Вінниці Вчора о 19:46 Дякуємо за поширення!
    Якщо так поширювати то ліпше НЕ РОБІТЬ СЛАБКИЙ КОНТЕНТ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up