КоронаМіфи: розвінчуємо фейки про Covid-19

КоронаМіфи: розвінчуємо фейки про Covid-19
  • За час пандемії коронавірусу навколо нього з'явилися і продовжують існувати безліч фейків та чуток. 
  • Ми зібрали і проаналізували найпопулярніші міфи, якими обріс Covid-19. 

 

В інтернеті з початку пандемії коронавіруса, так само швидко, як і сам вірус — почали поширюватись міфи та чутки про нову хворобу. У соцмережах обговорюють те, що літатиме вертоліт, щоб знезаразити міста від коронавірусу та радять їсти часник й цибулю, аби захиститися від віруса. І шкода від такої дезінформації велика, адже поміж людей справді поширюються панічні настрої і деякі починають вірити кожному «знавцю», допис якого зустрічаються у своїй стрічці в Facebook. Тож ми розібрали найпоширеніші фейки та розкажемо, де дізнаватись перевірену інформацію.

Курці не хворіють на коронавірус 

Мережею поширилась інформація, нібито курці менше піддаються впливу коронавірусу. Такий висновок зробили на основі одного дослідження, яке включало 140 пацієнтів в Ухані в Китаї. Серед цих 140 хворих COVID-19 було тільки 1,4% курців. Але цей міф швидко спростувало МОЗ. 

«По-перше, під час куріння людина частіше торкається обличчя. По-друге, ця звичка може посилити розвиток хронічних хвороб. По-третє, куріння збільшує ризик захворювання на пневмонію. Будьте здорові, зміцнюйте імунітет та користуйтеся надійними джерелами інформації», — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Також на своїй сторінці екс-очільниця МОЗ теж розвінчала ці чутки. Вона пояснила, що курці навпаки мають вищі ризики захворіти на гострі респіраторні інфекції, зокрема, куріння збільшує ймовірність того, що їхній перебіг буде важким. 

Також куріння підвищує ризик мати хронічні хвороби легень та спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію. І оскільки вірус часто вражає легені і спричиняє пневмонію, куріння зовсім не покращує ситуацію. 

Вертольоти, які розпилюють деззасоби, над містами

«Я хочу повідомити вам, що сьогодні з 23.00 вечора будуть вертольоти, які запустять ліки для дезінфекції, це триватиме до 05.00 ранку. Це означає, що ви повинні мати всі вікна закриті на ніч, намагайтеся не виходити на вулицю і не бути після 11 години ночі. Спасибі, спробуйте інформувати всіх, нехай знають». Листи з таким текстом активно надходили українцям, у тому числі й вінничанам, через різні соцмережі. 

Служба безпеки України спростувала цей фейк, додавши, що автори подібних «новин» перебуватимуть під особливою увагою СБУ. «Адже ми чудово розуміємо, з якою метою в соціальних мережах публікують подібні дурниці», — написали у відомстві. 

Застерігала не вірити фейкам та вмикати здоровий глузд й начальник відділу комунікації вінницької обласної поліції Анна Олійник. 

— Зберігайте спокій. Карантин — це можливість присвятити час собі і рідним, перезавантажитись, подивитись позитивні фільми, почати читати книги нарешті. Всім здоров'я і 36.6 . Бережіть себе і тих, хто поруч, — радить Олійник.

Бейджики для блокування вірусу

Різні бейджики та пластинки, які начебто дезінфікуються все навколо, активно почали продавати в інтернеті. Коштують вони кілька тисяч гривень. Але це знову черговий міф. 

ВООЗ стверджує, що не існує жодних лікувальних та профілактичних засобів проти COVID-19. Попри сильне бажання заспокоїти себе використанням таких пластинок, пам’ятайте, що немає жодних наукових доказів їх ефективності.

«Бейджі, пластинки або будь-які інші пристосування для “блокування” вірусу нібито працюють таким чином, що після активації виділяють діоксид хлору — це начебто створює захисний купол діаметром в один метр навколо носія. Такі «блокувальники» вірусу не лише недієві, а й небезпечні, адже при контакті з вологістю (або й навіть потом людини) може виникати хімічна реакція. Кислота, що утворюється, залишає хімічний опік на тілі», — пояснює Уляна Супрун. 

Тварини переносять коронавірус 

Мережею також активно поширювався міф про те, що собаки чи кішки можуть заразити коронавірусом. І люди навіть почали позбавлятись від домашніх улюбленців через цю чутку.  

Але в офіційних заявах ВООЗ та український МОЗ стверджують, що немає жодних доказів того, що домашні тварини є джерелом передавання інфекції людині.

«Якщо ми тримаємо дистанцію з людьми задля запобігання поширенню коронавірусу, то варто дотримуватися тих самих норм і при вигулі домашніх улюбленців, уникати контакту з дикими тваринами, старанно виконувати всі гігієнічні заходи після контакту з домашніми і свійськими.

Треба не тільки самим ретельно мити руки з милом, а особливо ретельно обробляти лапи тварини після прогулянки. Також під час самих прогулянок рекомендуємо уникати багатолюдних місць», — пишуть у МОЗ.

Вежі 5G поширюють вірус

У соціальних мережах нещодавно з'явилися нові фейки про те, що начебто радіохвилі якимось чином пригнічують імунну систему, а також мають здатність поширювати вірус також. Проте ВООЗ підтвердило, що віруси не можуть поширюватися радіочастотними хвилями.

Зарубіжні вчені теж кажуть, що сама ідея зв'язку між Covid-19 та 5G є повною нісенітницею та неможливою з біологічної точки зору.

«Нинішню епідемію викликав вірус, який передається від однієї зараженої людини до іншої. Ми знаємо, що це правда. Ми навіть вирощуємо вірус, отриманий від хворої людини, у лабораторії. Віруси та електромагнітні хвилі, завдяки яким працюють мобільні телефони та інтернет, це різні речі. Настільки ж різні, як крейда та сир», — розповів професор педіатрії Бристольського університету Адам Фінн. 

Часник і цибуля захистять від віруса

Щоб не заразитися коронавірусом, багато хто радить їсти часник та цибулю. Такі поради далеко не рідкість на Facebook.

Всесвітня організація з охорони здоров'я каже, що хоч «здорова їжа має певні антимікробні властивості», наразі не існує доказів, що часник може захистити людей від нового коронавірусу.

У більшості випадків подібні «ліки» не є шкідливими, поки вони не відвертають вас від медичних порад, підтверджених науково і доведених досвідом. Але зловживання ними таки може нашкодити.

Люди з другою групою крові більш вразливі

Жодної офіційної інформації про це немає. Є лише неперевірене дослідження, яке може не бути достовірним — такі дані опублікував сайт Medrxiv. Це безкоштовний онлайн-архів для ще не опублікованих рукописів, які потребують подальших перевірок. Тож, це черговий міф, і потрібно вірити лише перевіреним фактам.

В Україні винайшли вакцину проти коронавіруса

Повідомлення про те, що вакцину від Covid-19 вже винайшли десь у світі, регулярно шириться в мережі. Насправді, це неправда: ані в Україні, ані деінде у світі вакцини від нової хвороби ще немає.

«Розробка вакцини — це складний процес, на успішність і швидкість якого впливає багато факторів. Тому реклама, що закликає купувати будь-які засоби «для профілактики» чи «знищення вірусів» — бреше», — пояснює Уляна Супрун.

Як виявити фейк?

На сайті безоплатної правової допомоги фахівці написали кілька порад, як не потрапити  у хвилю дезінформації щодо коронавірусної хвороби. 

Читайте також:

«Мене звільнили під час карантину». Як відстояти свої права?

«Я втомився від карантину, що робити?» Зібрали поради психологів




 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Slava Ch

    arkadijj arkadijj reply Slava Ch

    Чтобы выработался коллективный иммунитет этой болезнью нужно переболеть при чём очень большому проценту жителей данной территории . А просто так НИ КАКОЙ ИММУНИТЕТ НЕ ВЫРАБАТЫВАЕТСЯ !!!! даже в Швеции.

    Торон Туй reply arkadijj arkadijj

    Хороший метод, но цена. Десятки миллионов (даже сотни) умрут. Возможна гибель цивилизации, а с учетом навороченного, то и всего человечества.
  • Оксана

    На вайбер приходять по пів статті, повністю не можу прочитати, бо програма хоче авторизуватися. Не розумію цієї системи. Для чого авторизація і надсилання по пів статті
  • Торон Туй

    Возмущен. Почему такой жир -? Никакого колорита(.

    Торон Туй reply Торон Туй

    Дорогая передача испохабила мой комментарий и лишила его смысла.
  • И.С.

    не можу прочитати, пише авторизуйтесь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up