«Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці?

«Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці?
  • Антикризова програма підтримки, в якій передбачені пільги бізнесу, працює у Вінниці майже два тижні. 
  • ФОПів першої і другої групи звільнили від єдиного податку на два місяці, від земельного податку — на місяць. А чи діє це на практиці?
  • Плюс, зібрали інформацію про інші пільги та можливості для підприємців, щоб пережити карантин.

Програму «Вінничани важливі» ухвалили на сесії міськради, 22 травня. Вона передбачає муніципальні виплати незахищеним категоріям, підтримку медиків (тримісячний запас засобів захисту, ліків, резерв ліжок і персоналу) та пільги для бізнесу.

Не менше 10 тисяч фізичних осіб-підприємців першої і другої групи матимуть нульову ставку єдиного податку на квітень-травень та звільнені від сплати земельного податку за березень. Чи діє це на практиці та які є відгуки бізнесу?

Скарг поки не отримували

Експерт спілки підприємців «Стіна» Ольга Брига каже, що пройшло ще замало часу, щоб робити певні висновки про програму.

Відео дня

— Підприємці найчастіше мене питають, що буде грошима за єдиний податок, які вони платили в квітні-травні? Відповідаю — гроші, які були сплачені, мають бути перераховані як оплата за наступні місяці, — говорить Брига.

Експерт вказує, що податкова має виконати перерахунок єдиного податку без додаткового звернення підприємців.

— Переплата та скасування податку за два місяці мають бути відображені в електронному кабінеті платника податків. Думаю, що на це податковій потрібен деякий час, бо поки по своїм ФОПам я не бачу змін в кабінеті платника, — розказує Ольга. — Вважаю, якщо люди навіть ці 2000 гривень на єдиному податку зекономлять, то це вже буде добре. Бо підприємці все-таки на два місяці пішли в нікуди. А крім орендної плати на них «висять» ще податки за найманих працівників, які «не пробачила» ні держава, ні міська влада.

Голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін, який був одним з розробників муніципальної програми підтримки бізнесу додає, що все, що змогла зробити мерія — зробила.

— Повноважень зменшувати податки далі в них немає, бо цим керують на центральному рівні. Підприємці озвучували, що потрібно запустити ресторанний бізнес — під час карантину це може дозволити лише Кабмін. Говорили, що потрібен доступ до дешевих кредитних ресурсів, бо програма «5-7-9» не працює належним чином. Скарг щодо міської антикризової програми ми поки не отримували, — говорить Печалін.

Готові платити за нових робітників

Скасування єдиного податку і плати за землю це ще не все. Депутати міськради 22 травня ухвалили звільнення від плати за оренду комунальної нерухомості на період з 1 квітня до 31 травня.

Кошти, які були сплачені за оренду у ці місяці, зарахують як оплату за наступні періоди. Однак, це стосується тих підприємців, що не могли користуватися нерухомістю через карантин і до того ж, потрібно заповнити заяву на отримання цієї пільги. Бланк заяви за цим посиланням; телефон для довідок: (0432)50-90-30.

І ще підприємців, які зупинили свою роботу через карантин, звільняють від сплати за договорами земельного сервітитуту на березень-квітень. Щоправда, і тут потрібно докази, що бізнес не працював під час карантину. Бланк заяви — в рішенні міськради; телефон для довідок: (0432)53-12-07.

Востаннє підприємці мітингували під мерією у травні. Люди вимагали відкрити роботу непродовольчих ринків

Водночас, антикризова програма передбачає й можливості для розвитку підприємств. Вінницькому бізнесу готові компенсувати частку ЄСВ за новостворені робочі місця.

— З 1 липня і до кінця 2020 року будемо компенсувати 1039 гривень за кожну найману людину. Важливий фактор — аби не було заборгованості за ЄСВ, підприємство працює на території Вінницької міської ОТГ, а зарплата працівника — не менше мінімальної в Україні, — говорив міський голова Сергій Моргунов. Автоматично цей механізм не запрацює, потрібно подати заяви, бланки яких є в цьому рішенні.

Часткову компенсацію сплачених податків обіцяють мікро, малому і середньому бізнесу, які залучають кредити на розвиток власної справи. Міська влада буде повертати 50% від сплаченого ПДФО (в т. ч. і за найманих працівників) і єдиного податку. 

Ці кошти можна буде витратити на погашення відсотків за кредитом, розміром не більше 1 мільйона гривень зі строком погашення до 84 місяців. У рішенні є розлога інструкція до участі.

«Дитячі» виплати

Крім того, держава робить виплати підприємцям першої і другої групи на дітей. І днями Уряд змінив порядок виплати «дитячих» грошей.

Змінами передбачено, що допомога призначається не тільки тим, хто були зареєстровані підприємцями І-ІІ групи до 2020 року, але і тим, хто зареєструвався у січні-березні 2020 року.

Право на допомогу отримали підприємці, які звільнені від сплати ЄСВ за себе (отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

При цьому, виплати на дітей ФОПам, які звернулися за її призначенням у травні ― червні 2020 року, призначається та виплачується починаючи з травня 2020 року.

На дитину, віком до 6 років, держава виплачуватиме 1 779 гривень. А тим, хто має дитину від 6 до 10 років - 2 218 гривень.

Мешканці Вінниці й Десни можуть отримати детальну інформацію про виплати за телефонами «Прозорих офісів»:

  • (0432)50-83-88; пр. Космонавтів, 30 (ІІ поверх); 
  • (0432)50-86-70; Замостянська, 7.

 

Вінничани-чорнобильці, нагадаємо, можуть повернути гроші за поїздки Україною

 

Читайте також:

У червні почнуть оформлювати муніципальні виплати. Дадуть до 500 гривень

«Програми Уряду — не працюють»: що буде з бізнесами після закінчення карантину

Димові шашки в B2B Jewelry. Захищали харківський магазин від активістів хлопці з Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Елена Мазур

    Звільнили від єдиного податку чи єдиного соціального внеску на два місяці? Це різні податки.
  • Римский Александр

    Понты перед местными выборами
  • Galina Panasiuk

    Підтримка влади!? Ви щось курнули чи понюхали з того провладного ганджубасу? Влада маринувала два місяці людей без роботи і навіть від квартплати не звільнила, а справжні гаранти-президенти людям не тільки комуналку скасували, але й допомогу видали грошову і лікували безкоштовно...
  • Виктория Постовая

    Мелочь а приятно)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up