Переїзд вінницьких медиків «швидкої» на Арабея може розтягнутися на місяці

Переїзд вінницьких медиків «швидкої» на Арабея може розтягнутися на місяці
Голова ОДА Сергій Борзов був шокований станом приміщень. Він зазначив, що медики не повинні працювати в таких умовах, бо зараз вони у пріоритеті
  • У тісному приміщенні, де стіни обсів грибок, працюють медики першого відділення «швидкої» на Пугачова, 1.
  • Розглос історії в центральних ЗМІ змусив обласну владу звернути увагу на такі жахливі умови.
  • Однак непрямо, «поміж рядків», ОДА переклала відповідальність за це на вінницьку мерію, яка нібито й має відремонтувати будівлю медикам.

Минулого тижня набула розголосу історія про перше відділення екстреної меддопомоги. Будівля на Пугачова, 1 в жахливому стані: протікає дах, стіни та стелю обсів грибок, а в тісних кімнатах щозміни перебуває 30-35 медпрацівників.

Голова Вінницької ОДА Вінниччини Сергій Борзов 22 червня відвідав станцію, де йому сказали, що гроші на капремонт виділити не можуть, бо будівля в комунальній власності Вінниці.

Відео дня

— Крім того, є законодавча база, яка говорить про те, що на приміщення, яке знаходиться в оренді, забороняється витрачати бюджетні кошти для капітального ремонту. У нас є неодноразові звернення до влади, що приміщення не відповідає нормам, для знаходження і праці там людини, — говорив перший заступник директора обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза.

Керівниця обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович додала, що раніше міркували куди б переселити медиків «швидкої». Минулого літа відвідували будівлю на Генерала Арабея, що також належить міськраді. 

— Там триповерхове приміщення з цоколем, є гаражі. Ми пішли в комунальне майно міста, нам сказали, що його віддали ТОВ «ЖЕО», — зазначила Грабович.

Тобто, якщо прочитати «поміж строк», можна зробити висновки, що будівлю «швидкої» на Пугачова не ремонтують, бо мерія дозволу не дала. І сама не ремонтує своє ж майно. А замість того, щоб передати будівлю на Арабея медикам, місто віддало її приватному ЖЕКу. Чи справді все так?

Оренда — 1 гривня на рік

Директор департаменту комунального майна міськради Ігор Шутак розказав, що будівля справді в комунальній власності міста. І крім неї, вінницька станція екстреної допомоги займає ще два об’єкти, якими також володіє громада Вінниці.

При цьому, повноважень ними керувати мерія немає — облрада є власником центру екстреної медицини, а обласний департамент охорони здоров’я здійснює оперативне управління майном. І так сталося ще вісім років тому, після старту реформи медицини катастроф.

— У 2017 році депутатський корпус міськради пішов на зустріч медикам й їм була встановлена орендна плата — 1 гривня на рік. Тобто, за три комплекси отримували 3 гривні від області, — говорить Шутак.

Питаємо, чи справді не можна зробити капремонт в приміщеннях комунальної власності?

— Наскільки я знаю, законодавством не заборонено виконувати капремонт орендованого приміщення. Так, зокрема, в 2016 році станція екстреної медичної допомоги звернулася до виконкому міської ради з проханням дати дозвіл на капремонт приміщення по Ширшова, 43. Виконком цей дозвіл надав, обласний бюджет роботи профінансував, — говорить директор департаменту комунального майна.

І додає, що звернень по капремонту чи передачі приміщень на Пугачова, 1 його департамент не отримував.

Для передачі треба рішення депутатів

Медики на зустрічі з Борзовим говорили — ремонт будівлі не варіант, потрібно міняти приміщення. У новині на сайті Вінницької ОДА назвали один варіант для переселення — будинок на Генерала Арабея, 2А.

Голова ОДА зазначив, що буде «просити міську владу, щоб відреагувала позитивно. Адже зараз медики — на першому плані» Але станом на 24 червня таких звернень від області не було, сказав Ігор Шутак. Та й передати повністю будівлю навряд чи зможуть.

— Там двоповерхове, а не триповерхове приміщення, яке раніше було в держвласності, під оперативним управлінням підрозділу Нацбанку. Вони там володіли 73/100 частки від цього майна, тоді як 27/100 — досі є у приватній власності, — сказав директор департаменту комунального майна міськради. — Навесні 2019 року ми прийняли частину цього майнового комплексу, яка належала державі. І в комунальних приміщеннях нині розміщується товариство «ЖЕО», яке отримало 73/100 будівлі після конкурсу на оренду майна.

У гаражах біля цієї будівлі, за словами Шутака, вже зберігають автомобілі медиків: спецтранспорт пологового будинку, центру первинної медико-санітарної допомоги №4, Діагностичного центру.

При цьому процес передачі будівлі з обласної у міську власність може тривати декілька місяців. А отримати дозвіл на капремонт наявних приміщень можна «кожного четверга».

— Якщо від облдержадміністрації будуть звернення про передачу будівлі, то міськрада вивчить це питання. На чергову сесію (26 червня - авт.) навряд чи встигнуть підготувати проект рішення. За регламентом, наступна сесія міськради буде в кінці липня. А от виконком міської ради засідає щочетверга. На мою думку, швидше буде провести капремонт, після отримання дозволу від виконкому.

Проте, проблема з приміщеннями, це не єдина загроза, яка є в медиків «швидкої». Ще є проблеми з виплатами надбавок, своєчасним тестуванням на «ковід» та регулярна потреба в захисті медпрацівників

Тому сподіваємося, що замість «перекладання» обов’язків, обласна і місцева влада дійдуть до співпраці. Бо інакше просто не буде кому забирати хворих на коронавірус до лікарень.

 

Читайте також:

«Без масок і дистанції». Чому на Центральному ринку величезні черги

Небезпечні пляжі: який стан вінницьких водойм і чи можна там купатись?

Як світ оговтується від пандемії. Історії вінничан, які проводили карантин в інших країнах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Пархомчук

    В області, якій належить Центр, бюджет вп"ятеро більший. І ще 4 млрд від торішніх 9 млрд забрав Київ, щоб типу напряму фінансувати медиків. Вопрос - гдє блд дєньгі, Зін?
  • И.С.

    судя по  всему горсовету плевать на медиков. и денег типа нет. Это при бюджете больше миллиарда
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up