Як світ оговтується від пандемії. Історії вінничан, які проводили карантин в інших країнах

Як світ оговтується від пандемії. Історії вінничан, які проводили карантин в інших країнах
Фото з сторінки у Facebook Світлани Радостєвої
  • У багатьох країнах світу повністю або частково скасовані карантинні обмеження. Україна серед них. Однак, разом із послабленням карантину в нас почала зростати кількість хворих на COVID-19, а в більшості інших країн — ні. 
  • Попросили вінничан, які живуть за кордоном, розповісти, що влада тих країн робила для зупинення пандемії і як на ці дії зреагували місцеві жителі.

Пандемія коронавірусу охопила світ. Кількість заражених сягнула за сім мільйонів людей. Більшість країн закрили кордони і запровадили внутрішній карантин. Але навіть передові економіки світу не змогли б протриматися в умовах ізоляції надто довго. Щоб запобігти обвалу економік, уряди низки країн послабили карантинні обмеження, або зовсім їх скасували. 

У той же час Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що передчасне зняття карантину може повторно спричинити ріст захворюваності. Простежити це можна на прикладі України. Пом’якшення обмежень, які почав запроваджувати Уряд, призвело до збільшення кількості хворих на COVID-19. Чимало українців вирішили, що послаблення означає те саме, що й скасування, зняли маски, забули про соціальне дистанціювання та інші рекомендації для недопущення розповсюдження коронавірусу. 

Ми знайшли вінничан, які живуть в інших країнах, і попросили їх розповісти, які там діяли карантинні обмеження і як жителі цих країн сприйняли їх пом’якшення. Розповідаємо на прикладі США, Білорусі, Польщі та Йорданії.

Відео дня

США 

Статистика захворюваності в Америці невтішна. На сьогодні вони є лідерами серед країн за кількістю хворих на COVID-19. Тут захворіли понад 2,2 мільйона людей, з них понад сто тисяч — померли. Всупереч пом'якшенням, які там запровадили, американські експерти попереджають про нову хвилю захворювання, яка може розпочатися через масштабні протести, що охопили країну. Також вони прогнозують більш масштабний спалах коронавірусу вже наступної зими, адже за словами директора Центрів з контролю та запобігання хвороб США, Роберта Редфілда, він якраз припадає на період сезонних застуд. 

Ми знайшли вінничанку, яка живе в Маямі, штат Флорида. Її звати Марта Корона. Вона працює артисткою і моделлю. Дівчина розповіла, що зараз відбувається в США, і як місцеві жителі виходять з карантину. 

— На карантин у мене припав період вагітності та заміжжя. Ми встигли розписатися і зіграти весілля у колі рідних 5 березня, а вже 12-го все було закрито на карантин. Як тільки його запровадили, жителі Маямі взагалі серйозно до правил не відносились. Люди вірили, що при температурі +22 вірус гине, але кількість хворих стрімко збільшувалась. Вже в квітні у нашому штаті захворіли 20 тисяч жителів. Тому під час карантину, я практично повністю самоізолювалась, виходила лише у продуктовий магазин.

Обмеження в місті запроваджували поетапно. При перших спалахах закрили пляжі. Для жителів Маямі — це потрясіння. Я сама живу з видом на океан і мене вже починало дратувати, що я щодня на нього дивлюсь і не можу скупатися. 

За незаконне перебування на пляжі — штраф 500 доларів, або 60 днів ув’язнення.Маямі втратило багато грошей, бо закрили всі клуби, бари та ресторани. А це основний дохід будь-якого курортного міста. Грандіозні івенти, які мали відбуватись весною, теж скасували. Це призвело до величезного звільнення людей. 

Натомість держава почала підтримувати місцевий бізнес. Підприємцям надавалися кредити під 0-1%, а тим жителям, які сплачували податки, видали одноразову допомогу у розмірі 1 200 доларів. Щоправда, для Маямі — це зовсім не великі гроші, бо одна лише оренда квартири на місяць тут коштує від двох тисяч. До речі, через пандемію ціни на продукти зросли вдвічі. Був дефіцит на воду, туалетний папір, спирт та маски. 

На початку травня у нас частково відкрили парки, але гуляти в них можна лише в масці, і не більше двох людей разом. В червні нарешті відкрили пляжі. Наразі по автомобільному трафіку можна сказати, що Маямі повернулось до свого звичного житття. Тільки-от чимало магазинів бояться відкриватись через протести. 

Білорусь

У Білорусі, порівняно з США чи Україною, карантину як такого не запроваджували. Втім, кількість випадків захворювань на коронавірус тут щодня сягає приблизно 600 людей. Станом на 23 червня в країні захворіли понад 59 тисяч людей, з них — 357 летальних випадки. 

Міністр охорони здоров'я Білорусі Володимир Каранік нещодавно заявив, що епідситуація з COVID-19 в країні має позитивну динаміку незважаючи на те, що уряди звинувачували у тому, що в країні не ввели обмежувальні заходи. Каранік сказав, що не відкидає можливість того, що пандемія може повернутись з новими силами у листопаді-грудні. 

Ми поговорили Андрієм Головенком, який живе у Білорусі. Чоловік розповів, як до пандемії ставляться місцеві жителі та яка ситуація в лікарнях. 

— У нас немає ніякого карантину. На вулиці, у транспорті, в магазині чи у закладах майже нікого у масках не зустрінеш. Я дотримуюсь рекомендацій ВООЗ і одягаю маску, але таких як я небагато. 

Про що говорити, якщо нічні клуби та кінотеатри припинили працювати, коли за офіційними даними було близько десяти тисяч хворих. Все інше у нас відкрите. 

Зараз дуже багато людей хворіють, хоч і немає офіційної інформації. У мене є знайомі-лікарі, які розповідають, що лікарні переповнені. Тестів на коронавірус теж не роблять. У мого друга дитина захворіла, у неї були ознаки коронавірусу, але тест малечі не зробили. У висновку написали, що пневмонія. Та у нас кожен день люди помирають від пневмонії. 

У дитсадках теж багато дітей хворіє, але їх не закривають і не вводять додаткові обмеження чи правила. Пандемія не вплинула й на потік людей у закладах громадського харчування. Я донедавна працював у ресторані швидкого харчування KFC і можу сказати з впевненістю, що дистанції там ніхто не дотримувався і працівникам зранку ніхто температуру не міряв. 

Через карантин мені довелось звільнитись, бо графік став важчим, а зарплата меншою. Знайшов роботу вантажником, прибираю сміттєві контейнери. На цій роботі нам щоранку міряють температуру і якщо вона вища за 37.2, то відправляють додому. 

Загалом пандемія не принесла змін у життя білорусів, таке враження, що ніхто не боїться захворіти. Наприклад, у моєї сусідки виявили коронавірус, але я бачу, що вона спокійно гуляє з собакою. Я не можу сказати, що боюсь віруса, але правил гігієни та маскового режиму дотримуюсь. 

Йорданія

На відміну від Білорусі у Йорданії карантин був суворим. Ця країна є однією з тих, де захворіло менше двох тисяч людей, при загальній кількості населення в десять мільйонів. З захворівших майже 70% одужали і лише дев’ять людей померло. До прикладу, лише у Вінницькій області зафіксували 28 летальних випадки від коронавірусу. 

Державний міністр у справах ЗМІ Амджад Адалех заявив, що Йорданія бореться пандемією COVID-19, керуючись трьома принципами: підтримка охорони здоров'я і соціального захисту, стабільність економічного сектору та відновлення постраждалих сфер.

У Йорданії вже два роки живе вінничанка Світлана Радостєва, яка й розповіла нам, як їй було дотримуватись суворого карантину.

— На початку пандемії в березні нам по кілька днів взагалі забороняли виходити з дому. Навіть сміття викидали в спеціально відведений час. Магазини, школи, торговельні центри, парки, стадіони, перукарні, університети, аптеки, мечеті — все було зачинено. До будинку можна було замовити воду і деякі продукти. В певні дні приїжджала машина чи мікроавтобус і роздавали всім охочим безкоштовний хліб. Навіть в лікарню поїхати автівкою було заборонено, якщо щось термінове, треба було викликати швидку. 

Потім ввели комендантську годину. Рівно о 18.00 звучала сирена біля кожного будинку і на вулицю виходити не можна було. 

Проїзд автомобілями був заборонений. Людям до 16 років і після 70-ти заборонили виходити з дому взагалі. Пізніше дозволили їздити автівкам у відведені дні, залежно від номеру машини.

Парні числа — можна їхати у неділю, вівторок і четвер. Непарні — у понеділок, середу та суботу. У п'ятницю виходити з дому не можна і, відповідно, все в містах зачинено. 

За порушення цих правил штрафували на величезні суми, забирали до в'язниці, конфіскували автомобілі чи закривали магазини. За порядком постійно стежила поліція і військові.

Проста прогулянка на вулиці стала для мене мрією, і це мені ще пощастило, що ми в приватному будинку живемо. Я з дитиною гуляла навколо будинку, де росте кілька оливкових дерев. Зараз карантин вже послабили, але місто повноцінно не ожило. Школярі та студенти навчаються онлайн. Можна виходити на вулицю в будь-який дні, крім п'ятниці, але обов'язково потрібно носити маску. Як не дивно, місцеві жителі всіх цих правил здебільшого дотримуються. Думаю, якщо б не було таких суворих заходів і контролю з боку армії, то наша статистика була б значно гіршою. 

Польща

За кількістю випадків, ситуація в Польщі схожа на українську. Там захворіло понад 30 тисяч людей і останніми тижнями їхня кількість стабільно зменшується. 

Польща виходить з карантину в чотири етапи. Наприкінці травня під час прес-конференції прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив про початок четвертого етапу скасування обмежень. На початку червня в польських містах відкрили кінотеатри, театри, спортзали, басейни, сауни та готелі. Жителям дозволено організувати зустрічі на свіжому повітрі та весілля до 150 осіб. У Польщі вже відмінений масковий режим. На кількість людей, які одночасно може перебувати в ​​церквах чи магазинах, обмеження також зняті. А 10 червня голова уряду заявив про зняття контролю на внутрішніх кордонах Європейського Союзу для жителів Шенгенської зони. 

Ми поспілкувались з вінничанином Іваном Кислощуком, який переїхав до Польщі на навчання два роки тому. Хлопець розповів, як йому жилось у Польщі під час карантину. 

— Карантин у Польщі почався 17 березня із закриття нічних клубів, ресторанів, шкіл, дитячих садків, великих торговельних центрів та магазинів з непродовольчими товарами. Залишились відкритими, як і в Україні, лише продуктові магазини та аптеки. 

Коли відмінили навчання в університетах, багато українських студентів поїхалио додому. Я тоді не виїхав з Польщі, бо не хотів стояти на кордоні у скупченні людей та й не думав, що цей карантин так затягнеться. Тому залишився жити у гуртожитку. 

На час карантину практично всі поляки виїхали звідси, їх попросили повернутись додому. Деяких українських студентів переселяли до інших гуртожитків, бо останні у Польщі готували для того, щоб поселити в них хворих на коронавірус. На щастя, я нікуди не переїжджав. 

У гуртожитку запровадили чимало правил, наприклад, не можна було одночасно перебувати більш ніж двом особам у ліфті, на кухні та пральні. Заборонили запрошувати гостей, а двері гуртожитку почали зачиняти о 23.00.

На карантинні правила поляки відреагували цивілізовано, хоч у перші дні запровадження були черги в супермаркети. Для того, щоб зменшити у них скупчення ввели, так звані, години для пенсіонерів. З 10 до 12 ранку лише літні люди могли щось купувати в магазинах. 

Під час пандемії тут збільшили кількість транспорту, оскільки обмежили кількість осіб, які можуть у ньому перебувати. Наразі у Польщі практично усі ще дотримуються карантину, хоч обов’язковий масковий режим вже відмінили. Поступовий вихід карантину в Польщі почався з 20 квітня — відкрили парки та ліси для прогулянок. Також збільшили максимально дозволену кількість покупців у магазинах. 

Влітку Польща вже повернулась до більш-менш нормального життя. Вже майже все працює, навіть місцеві осередки культури. Думаю, ситуація України і Польщі дуже схожа. Якісь заходи українського Уряду віддзеркалюють польські, але з різницею у тиждень. 

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Читайте також:

Бізнес, не хвилюйся! Чому досі не нарахували пільги по єдиному податку

Вінничан запрошують на прогулянку-інтерв’ю вздовж Південного Бугу. Як долучитись?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Торон Туй

    Хорошее рогулячье слово "оговтується".

    Vlad Podil'skiy reply Торон Туй

    Кацапське "торон #уй" краще XDDD.

    Торон Туй reply Vlad Podil'skiy

    Тоже оговтався?

    Vlad Podil'skiy reply Торон Туй

    Неможливо оговтатись від спілкування з хворим на "вату головного мозку". Хоча кому я пояснюю? XDDD

    Торон Туй reply Vlad Podil'skiy

    Vlad Podil'skiy reply Торон Туй

    Оооо!...Дуже влучна ілюстрація ватників (російських нацистів)-тупа ненависть та жага крові. Вчи історію, неук! XDD

    ЗІ. Тобі привіт від твого діда XDDD

    Торон Туй reply Vlad Podil'skiy

    Это твой. Мой здесь:

    Vlad Podil'skiy reply Торон Туй

    Ось він, нацисте. Який красень, а?! XDDD

    Торон Туй reply Vlad Podil'skiy

    Это все твои. Ваши герои - предатели.

    Vlad Podil'skiy reply Торон Туй

    Якби ти почитав документи про те скільки твої діди-нквсники розстріляли людей перед тим як драпанули від німців з заходу України...а  коли ті зайшли то були в шоці від того скільки крові пролили твої кохані коммі...А якби ти був українцем, а не хохлом-малоросом то мав би знати про те що весь центральний парк стоїть на людських кістках-там закопані всі "вороги народу" яких вночі розстрілювали при заведених машинах, щоб не було чутно. Ні разу не "прЄдатЄлі"..Хоча...для кого я розпинаюсь?!! Твій діагноз безнадійний XDDD.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up