Хочу відключити централізоване опалення у квартирі. Як це зробити?

Хочу відключити централізоване опалення у квартирі. Як це зробити?
  • У мерії затвердили новий порядок відключення від централізованого теплопостачання.
  • Споживачі як окремої квартири, так і цілого будинку можуть зробити індивідуальне опалення і гарячу воду.
  • Утім, тут є свої нюанси, через які не всім вдасться «відрізатися» від загальної труби.

Виконком вінницької мерії, 13 лютого, ухвалив новий Порядок відключення споживачів від мереж централізованого теплопостачання. У ньому розписали процедуру відокремлення від мережі. Розказуємо, що потрібно зробити, щоб отримати індивідуальне тепло.

Пакет документів

Відключитися від централізованої послуги можна як всім будинком, так і окремою квартирою. Для кожного з цих варіантів є свої нюанси:

— Щоб відключити централізоване теплопостачання для окремого житла, вже має бути понад 50% квартир відокремлених від подачі тепла в цій багатоповерхівці, — каже директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман.

Відео дня

Власник чи орендар квартири складає заяву про відключення від централізованого опалення та/або гарячої води у довільній формі. У ній потрібно вказати причину відключення та подати інформацію про систему індивідуального теплопостачання, яку людина має намір встановити у своєму помешканні.

До заяви треба додати копії паспорта власника приміщення, свідоцтва про право власності на квартиру, контактний номер телефону. Орендарі приміщень до цих документів додають нотаріально завірену письмову згоду власника житла.

Відключитися від послуг всім будинком складніше, адже для цього потрібна згода всіх власників дому:

— Таке питання вирішують на загальних зборах жителів будинку. І це не тільки об’єднання співвласників (ОСББ - авт.), це можуть бути будинки під управлінням колишніх ЖЕКів — нині, це управлінські компанії, — каже Фурман. — При тому всі мають бути «за»: якщо одна квартира відмовитися від'єднуватися від централізованого опалення, то вже не можна буде відключитися всім будинком. Або всі, або ніхто.

Вимоги до споживачів

Пакет документів і в першому, і другому випадку потрібно подавати через «Прозорі офіси», на міжвідомчу комісію з розгляду питань, пов’язаних з відключенням від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.

— Комісія при виконкомі є досить розширеною. У її склад входять керівники компаній теплопостачальників, обленерго, облгазу, кількох департаментів міської ради. Комісія буде оцінювати чи дозволяють існуючі комунікації зробити індивідуальне опалення і гаряче водопостачання: чи вистачить потужностей газопроводу, водогону тощо, — каже Роман Фурман.

Чіткого графіка, коли збиратиметься комісія, наразі немає. Але своє рішення щодо кожної заяви від споживачів, вони мають оприлюднювати не пізніше, ніж за 10 днів з моменту його ухвали. Позитивне рішення є підставою для отримання технічних умов на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Проект відокремлення однієї квартири від мережі повинен містити схему існуючої системи, схему від’єднання від централізованої системи, схему під’єднання до внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання з влаштування лічильника та розрахунок витрат тепла на опалення місць загального користування.

Для відокремлення цілої багатоповерхівки також є вимоги. Обрана система індивідуального чи автономного теплопостачання має забезпечити: опалення місць загального користування та допоміжних приміщень у будинку; утеплення інженерних мереж в підвалах та на горищі будинку; заміну (у разі потреби) внутрішньобудинкових систем водо,- газо- та/або електропостачання; заміну вікон у під’їздах та інші заходи з підвищення енергоефективності.

— Теплоносій заводити у під’їзди не потрібно. Нам принципово, щоб у місцях загального користування було хоча б мінімальне тепло. Достатньо замінити вікна на металопластикові, зробити утеплення горища та підвалів, щоб від перепаду температур не пошкодилися інженерні мережі, — пояснює директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Відріжуть тільки літом

Відключення від централізованої системи може бути лише у міжопалювальний період, не пізніше ніж до 1 вересня. Перед від’єднанням потрібно повідомити теплопостачальника: подати письмову заяву в довільній формі. Якщо від’єднання від мереж буде здійснювати організація, яка не входить до складу компаній-надавачів централізованого теплопостачання, то про дату і час відключення треба повідомити не пізніше, ніж за 15 днів до цього моменту.

Після завершення робіт складається акт про відключення квартири або багатоповерхового будинку від централізованої мережі. З підписами власника квартири, представника теплопостачальника, голови ОСББ (чи ЖЕКу), а також підрядником, що виконував усі роботи, цей Акт затверджується комісією при виконкомі. Затверджений акт є підставою для перегляду умов договору на теплозабезпечення квартири та місць загального користування.

40 тисяч на квартиру

Скільки може коштувати перехід з централізованого на індивідуальне теплопостачання? У мерії цифри не називають:

— Усе залежить від обраної системи теплопостачання, від стану мереж будинку та багато інших чинників. Тому навіть орієнтовні суми назвати складно, — говорить керівник департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Керівник ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський розказує, що їм від’єднання від централізованого тепла і підключення індивідуального теплопостачання коштувало 40 тисяч гривень на одну квартиру.

— На однокімнатну квартиру з проектом, з котлом, лічильником і з розводкою труб по квартирі, коштувало близько 38-40 тисяч гривень. Дозволи на відключення від міськради та від міськтеплоенерго — отримали безкоштовно, — каже Побірський.

Їхній 80-квартирний будинок відключився від централізованого тепла у червні 2019 року. Як згадує Олег Побірський, погодилися всі мешканці перейти на індивідуальне опалення: — Так от, пенсіонери, найперші здали гроші на переробку мережі, щоб ви розуміли, — говорить голова ОСББ «ЮМІР».

Побірський каже, що дозволи від мерії та технічні умови на розробку проектно-кошторисної документації отримав безкоштовно, а за все інше платили мешканці будинку. Сам процес у нього зайняв орієнтовно 2-3 місяці. Чи були побоювання в мешканців, що вони втратять пільги та субсидії через перехід на індивідуальне теплопостачання?

— Пільгу наші мешканці не втратили. Ті, хто до мене звертався, отримали технічну документацію на систему опалення, на котел. І потім вони надавали ці документи до департаменту соцполітики вінницької міської ради, на підставі яких призначали цю знижку. Але питання щодо видачі документів, усіх квитанцій потрібно обговорювати одразу з підрядником, які будуть робити індивідуальну систему, — роз’яснює Олег Побірський.

Ознайомитися повністю з Порядком можна за цим посиланням.

 

Читайте також:

Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

«Прорвало труби — приходить СМС-ка» Керує десятиповерхівкою зі смартфону

Ми порахували. Скільки треба собак, щоб заплатити за всю комуналку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Віталій

    Заберіть цю г.....ну авторизацію
  • NY

    Все зроблено для того щоб люди не змогли відключитися і надалі платили шалені і необгрунтовані тарифи олігархічним 3.14расам.
  • Tomy

    почему воняет вода из крана??? водоканал вы что туда срете??
  • Сергій Романов

    Дебіли, а не влада. Ви просто загнали людей в комунальне рабство, розуміючи що в Україні три людини не знайдуть рішення і не домовляться, не те що цілий під'їзд чи будинок.
    Вас чорти носять дивитися як зроблено у людей. Так зробіть це. Нахрена ці газові коптілки під вікнами. Зробіть щоб люди могли регулювати температуру в квартирах і оплачувати спожите, а не оплачувати нагрів неба над Вінницею. І лічильники є і можливості є. Немає бажання корумпованої влади.

    Андрий reply Сергій Романов

    Згоден централищоване опалення це лохотрон кому повезёт видключешся видкажешся всеодно плати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up