Ми порахували. Скільки треба собак, щоб заплатити за всю комуналку?

Ми порахували. Скільки треба собак, щоб заплатити за всю комуналку?
  • Порада пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за газ, прославила нардепа Євгенія Брагара.
  • Соцмережі вже декілька днів «розриває» від мемів про оплату хатніми тваринами в рахунок комуналки. 
  • А скільки треба чотирилапих, щоб заплатити за всю комуналку протягом року?

Виступ нардепа «Слуги народу» Євгенія Брагара в ефірі 112 каналу зробив його відомим на всю Україну. Пенсіонерці, яка дорікала, що не може прожити на 2000 грн пенсії, чоловік запропонував продати собаку чи інше майно, щоб розрахуватися з газовими боргами:

«Якщо [собака] елітної породи у дворі, то вона може його продати… у будь-який момент і спокійно сплатити», — відзначив депутат.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Пізніше нардеп вибачився за свій вислів. Але українці не простили: соцмережі «розриває» від мемів про продаж псів за газові борги.

Поміркували, а чому обмежуватися тільки газом? І порахували скільки потрібно собак, щоб сплатити всю комуналку протягом року в будинку та квартирі. Обсяги брали орієнтовні, а тарифи на комуналку — актуальні на січень-лютий 2020 року.

Родині, що живе в однокімнатній квартирі достатньо буде 15 цуценят такси, щоб розрахуватися за комуналку протягом року.

А сім’ї, яка мешкає у приватному будинку, треба буде набрати два з половиною цуцики вівчарки. Але пропонуємо не ділити собаку і добрати необхідну суму таксами.

Увага! Ми це зробили суто для вашої розваги. Тому просимо — не продавайте своїх хатніх улюбленців, щоб заплатити за комуналку. І до того ж собаками оплату не приймають, зазначили у «Нафтогазі»

І ще дивіться: Скільки газу можна купити за вашу собаку? Калькулятор

А далі читайте, як ми все це рахували для гіпотетичних родин із посиланням на актуальні тарифи.

За що платимо

На початку визначимося, які послуги платять у різних помешканнях.

Родина №1 живе удвох в однокімнатній квартирі. У їхній платіжці за комуналку є такі послуги: газ, доставка газу, централізоване опалення і гаряча вода, холодне водопостачання разом з водовідведенням, світло, вивіз сміття та утримання будинку.

Родина №2 також є сім’єю з двох людей, живуть в приватному будинку. Вони щомісяця платять за газ і його доставку, холодну воду разом з водовідведенням, електрику, вивіз сміття. У їхньому будинку автономне опалення і бойлер для підігріву води.

Сім’я у квартирі 

Родина №1 має квартиру, площею 45 квадратних метрів, тому опалення є найбільшою складовою їхньої платіжки — 1585,8 гривні на місяць. Однак, у Вінниці діє двоставковий тариф на опалення, тому протягом травня-вересня вони сплачують 93,6 гривні на місяць. Разом на рік: 11 568 гривень.

Гарячу воду вони мають по тарифу «з рушникосушильником» та використовують стабільно два кубометри на місяць. Це становить 180 гривень на місяць. Враховуючи те, що так само стабільно влітку вимикають гарячу воду, то цю суму множимо тільки на дев’ять місяців — 1620 гривень за гарячу воду.

У їхній квартирі є тільки газова плита, і родина на рік використовує усього 200 кубів блакитного палива. Припустимо, що січневий тариф залишиться без змін, тоді сім’я заплатить 1173 гривні за газ протягом року. І до цього додаємо платіж за доставку 213 гривень на рік.

Холодну воду вінницька родина №1 під час холодних місяців (листопад-березень) споживає лише по кубу в місяць, а от в теплі місяці — по два кубометри. Звідси, їхні річні витрати на постачання і відведення холодної води: 295 грн на рік.

Родина №1 намагається менше «спалювати» електрики, тому в них виходить 100-200 кіловат-годин щомісяця. Беремо середній показник (150 кіловатів) і виходить що у місяць платять 252 гривні. У рік буде 3024 гривні за світло.

За вивіз сміття родина №1 платить 32,76 гривні на місяць або 393 гривні на рік. Утримання будинку — 225 грн на місяць (5 грн за квадратний метр квартири) або 2700 гривень на рік.

КОМУНАЛКА ЗА РІК: 20 986 грн

Сім’я у приватному будинку

Родина №2 з двох людей живе у приватному будинку, площею 70 квадратних метрів, але опалювальна — це тільки 60. Однак, опалення в них автономне, і включають котел економно — з листопада до кінця березня. Разом з газовою плитою та бойлером їм вдається використати 2000 кубів газу на рік.

Якби січнева вартість газу була незмінною, тоді вони платили б 11 736 грн на рік. І ще за доставку газу 2 136 грн.

Холодну воду родина вінничан використовує у середньому 4 куби на місяць, що коштує 66,3 грн у місяць чи 795,6 грн на рік.

У домогосподарстві споживають не менше 300 кіловат-годин електрики на місяць, що коштує їм щомісяця 504 гривні або 6048 гривні у рік. Вивіз сміття їм обходиться у 34,86 гривні на місяць. На рік — це 418 гривень.

КОМУНАЛКА ЗА РІК: 21 133 грн

«Розраховуємося» собаками

Отримавши суму за комуналку в рік переформатовуємо гроші у псів. У однокімнатну квартиру великого собаку не поселиш, тому взяли таксу. На сайті OLX у Вінниці є шість оголошень продажу цуценят такси, за ціною від 300 до 2500 гривень. Середня ціна — 1400 гривень за одне цуценя.

Тому, щоб розрахуватися за річну комуналку в однокімнатній квартирі вам знадобиться 14,99 цуценяти такси. Але пропонуємо заплатити 15 цуценятами, щоб було без залишку.

Родини у приватному будинку можуть дозволити собі більшого пса. Наприклад, вівчарку. На сайті OLX, цуценята вівчарки коштують від 2500 до 14 тисяч гривень. У середньому виходить 8250 гривень.

Тож на оплату комуналки родині №2 знадобиться усього 2,5 вівчарки. Але ділити собаку ніхто не буде, тому пропонуємо заплатити двома вівчарками та додати 4633 гривні. Або назбирати на таку суму цуценят такси.

Як висновок, комуналка на рік Родині №1 коштуватиме 15 цуценят такси, а річна комуналка Родині №2 — 2 вівчарки та 4633 гривні.

Читайте також:

Платіжку за газ поділили на дві. Чому, скільки платити і як зекономити?

На плату за доставку газу донарахують субсидії та пільги

«Прикрути газ — врятуй собачку!» Соцмережі вибухнули мемами про продаж псів за газові борги

Графіка: «20хв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • 1

    Сколько почек "слуг народа" нужно продать что б потом разделить деньги народу для уплаты коммуналки?
  • 1

    Сколько почек "слуг народа" нужно продать что б потом разделить деньги народу для уплаты коммуналки?
  • Юрий Гончеренко

    Якщо людина проживае в приватноу будинку і в неї звичяйна "дворняжка" тоїй цих дворняжок на рік треба зо два а то й три КАМАЗА))))
  • Egor Yogin

    Я вам скажу  сколько.  Я таки  вам даже больше скажу.    Сколько собак нужно повесить на фонарных столбах, чтоб собаки  вспомнили, что они  нужны людям, чтоб  служить, а не поборы придумывать?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up