«Проблеми від нових районів будуть у чиновників». Експерт про новий поділ нашої області

«Проблеми від нових районів будуть у чиновників». Експерт про новий поділ нашої області
Найбільшим районом стане Вінницький. Тут прожитиватиме більше 700 тисяч мешканців або майже половина від усіх жителів області
  • Кабмін схвалив, що на Вінниччині замість 27 районів буде лише п’ять. Тепер це рішення мають погодити у Верховній Раді.
  • Для чого робити райони «без функцій», з якими проблемами зіткнуться мешканці мега-округів та чому новий адмінподіл приймають поспіхом — поговорили з експертом з децентралізації Андрієм Кавунцем.

На позачерговому засіданні уряду, 12 червня, вирішили, що Вінниччина матиме п’ять мега-районів. Адмінцентрами стануть Вінниця, Хмільник, Гайсин, Тульчин та Могилів-Подільський.

Голова ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець називає таке рішення «дивним», бо, на його думку, нові округи не матимуть повноважень, які остаточно передадуть на об’єднані громади. І вважає, що райони створюють, щоб зберегти вертикаль впливу Києва на села і міста.

— Отже, чим будуть займатися нові райони?

Відео дня

— У Концепції реформування місцевого самоврядування, що була ухвалена в квітні 2014 року, вказано, що громада надає базові послуги, а на райони передають кілька функцій: опікуватися райлікарнями та дитячими будинками-інтернатами.

У 2020-му ці пункти втратили свою актуальність: фінансування лікарень вторинного рівня перевели на Нацслужбу здоров'я України, дитячі будинки-інтернати проходять трансформацію на дитячі будинки сімейного типу.

Новий поділ, погоджений Кабміном

— То які ж функції залишаються в компетенції району?

— А їх фактично немає, а отже — немає сенсу в створенні нових районів. Кабмін після консультацій з експертами дійшов до висновку, що тоді можна обійтись без райради, але водночас — вирішив, що райдержадміністрація все ж таки має бути.

Єдина причина такого рішення, на мою думку, збереження вертикалі представництва центральної влади, яка буде здійснювати нагляд за діяльністю місцевої влади. І таке рішення в рамках реформи з децентралізації, коли владу передають з Києва на місця, у громади — видається щонайменше дивним. 

Повинна бути чітка логіка: є послуги, які надаються районом — має бути районна рада для управління цими послугами. Немає послуг районного рівня — отже не потрібно створювати райони. Не можуть бути РДА причиною для створення нових районів.

— Центри мега-районів подекуди далеко знаходяться від жителів міст та сіл. Чи є в цьому проблема?

— За методикою того ж Кабміну у нових районах мають жити не менше 150 тисяч мешканців, а відстань до райцентру — не більше 60 кілометрів. Якщо по населенню всі райони «норму» виконують, то от з центрами складнощі. Для прикладу, адміністративним центром Хмільницького району мала б стати Калинівка, яка знаходиться ближче до географічного центру цього округу, ніж Хмільник. З віддалених сіл важко буде доїхати і до центру Вінницького, Могилів-Подільського районів.

Але проблеми від цього для жителів не бачу. Майбутній район не матиме жодних функцій, а мешканець зможе отримати всі довідки, соцпослуги в центрі своєї об'єднаної громади. Проблеми будуть саме для голови РДА та його працівників, коли вони захочуть подивитися, що відбувається в селах і містах свого району.

— Чому, на вашу думку, вирішили створити райони в «турборежимі»?

— Це потрібно під місцеві вибори. Бо, щоб сформувати дільничні комісії потрібно мати чітко визначені райони та територіальні виборчі комісії. А до початку виборчого процесу, який оголошують за 70 днів до дня місцевих виборів, залишилося орієнтовно 1,5 місяці. Тому і поспішають. Хоча простіше було б покласти обов'язок сформувати територіальні комісії на обласну комісію.

Рішення по адмінподілу, нагадаємо, ухвалили з умовою «доопрацювати протягом одного дня». 

 

Читайте також:

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

Квартири, гроші та три рушниці. Чим володіють мери міст та голова ОДА

Уряд погодив кандидатуру Сергія Борзова на посаду голови Вінницької ОДА

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентин Черемисин

    Довб@йоби! В Україні є багато важливіших справ, а ніж розподіл областей. Зеленський та його бригада можуть сильно розколоти та пограбувати Україну. Всі хто не йде до влади, всі грабують!

    Пропоную ввести смертну кару для політиків, які обіцяють одне, а роблять інше. Тоді буде порядок!
  • Андрей Губрий

    А людям то що ? Паспорт міняти , чи як ?
    А все через те що кучка умніків не може спокійно жити , треба обов'язково якусь х*йню впороти
  • Ольга Петрова

    Дякую,за новини області. Було цікаво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up