Кабмін по-новому поділив Вінницьку область. Скільки буде районів?

Кабмін по-новому поділив Вінницьку область. Скільки буде районів?
Найбільшим районом стане Вінницький. Тут житимуть понад 700 тисяч людей або ж майже половина всіх мешканців області
  • На засіданні уряду затвердили новий адміністративний поділ нашої області — замість 27 районів буде п’ять.
  • Хоча урядовці зазначили, що такий поділ «остаточний», рішення ще мають схвалити у Верховній Раді.
  • І створити нові райони мають вже цього літа, щоб встигнути до місцевих виборів

Реформа децентралізації йде до свого завершення. Минулої п’ятниці уряд схвалив новий адміністративний поділ кожної з областей України. На Вінниччині створили п’ять районів з центрами у Могилів-Подільському, Вінниці, Гайсині, Тульчині та Хмільнику.

І на тому ж засіданні, 12 червня, у Кабміні затвердили адмінустрій базового рівня, за яким в нашій області стане 63 ОТГ. При цьому, корективи до плану вносили просто під час засідання.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

— Є пропозиції по двох громадах. Віднести Лісову Лисіївську громаду до Калинівської ОТГ. А Федорівську територіальну громаду вилучити з Шаргородської та включити до Мурафської ОТГ. Це буде повністю відповідати очікуванням людей, методиці поділу та не міняє перелік об’єднаних громад в цілому, — сказав голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

— Дякую, за пропозицію в останній момент, — відповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

— Ми надіслали їх 9 червня, — зазначив Скальський.

— Нині завершальна стадія тих речей, які ви подавали і які вже опрацьовані профільними комітетами. Тому не треба знімати з себе відповідальність перед громадами в нікуди, це затвердження громад — остаточний етап. Неможливо законодавчо, юридично, технологічно внести ці зміни, — вступився у дискусію прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте в Мінрегіоні заявили, що готові опрацювати зміни, через що рішення ухвалили з умовою «доопрацювати протягом одного дня». 

Порівняти документ з раніше затвердженим Перспективним планом створення ОТГ поки неможливо, бо рішення ще не опублікували на сайті уряду.

Спочатку — гроші, райони — потім

Були дискусії й через новий районний поділ — губернатори та народні депутати на засіданні Кабміну пропонували об’єднати той чи інший район, що вивело урядовців з рівноваги:

— Якщо ми зараз відкриємо цю «скриньку Пандори», то знов все будемо перероблювати, — заявили одразу декілька чиновників.

Новій районний поділ Вінницької області

Найбільше обговорень було через фінанси, а саме як нові райони та ОТГ будуть ділити свої бюджети. Представники Асоціації міст України виступають проти укрупнення районів, бо тоді «міста обласного значення увійдуть в нові округи і як результат, втратять частину доходів». На що прем’єр Шмигаль відповів, що це «неможливо законодавчо» і районна влада не буде перетягувати функції та фінанси місцевої влади.

Ще одне зауваження Кабмін отримав від нардепа Юлії Клименко, яка вважає, що урядовці займаються не тим, чим треба.

— Поки ми бачимо формування районів без внесення змін до Бюджетного кодексу — фінанси залишаються в районах, громади поки що їх не отримують Спочатку передайте гроші в громади, а потім формуйте райони. Бо інакше ми зробимо чергових «монстрів», а-ля ОДА, — говорила Клименко.

Денис Шмигаль відповів, що завдання Кабміну — передати опрацьовані зміни до районного поділу, а вже Верховна Рада буде вирішувати в якому порядку ухвалювати рішення: спочатку нові райони, а потім передача фінансів чи навпаки.

Тож, новий районний поділ Вінницької області та ще 23 областей (разом з тимчасово окупованими Кримом і окремими районами Донбасу) має ухвалити Верховна Рада. Чи не будуть нові райони знов змінені? Нардепи, які були присутні на засіданні Кабміну, залишились незадоволені рішеннями урядовців.

Для чого новий адмінподіл

Одна з причин — для економії грошей, які витрачає держава на чиновників. Через появу ОТГ районна влада втратила частину повноважень. Освітою, культурою, спортом, видачею довідок, соцзахистом займаються самі громади, фінансування лікарень вторинного рівня — бере на себе Нацслужба здоров’я.

Сині плями на мапі — це територія, яку займають об'єднані територіальні громади. За даними сайту «Децентралізація» майже половина мешканців області вже живуть у ОТГ. 

Районна влада неефективна, а продовжує отримувати гроші на утримання — у 2019 році на чиновників держава витратила понад 6 мільярдів гривень. Але повністю ліквідувати райони не вийде: районний поділ зазначений в Конституції України. І через це створюють укрупнені «округи».

Чіткого переліку функцій нової районної влади ще немає — це має визначити уряд та погодити Верховна Рада. Попередньо схвалили, до власних  повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами. А РДА можуть стати суто виконавчим органом — реалізувати те, що схвалила райрада. 

— За потреби, у районах, які будуть ліквідовані, можуть продовжити функціонування на певний період окремих структурних підрозділів РДА, які надають важливі послуги, наприклад, соціального забезпечення. Так само не передбачається якогось тотального вивільнення працівників РДА, як це сьогодні хтось лякає, — каже заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

 

Кабмін, нагадаємо, звільнив голову Вінницької ОДА Владислава Скальського. 

 

Читайте також:

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

Квартири, гроші та три рушниці. Чим володіють мери міст та голова ОДА

Вінниця долучиться до міжконтинентального онлайн-фестивалю «Intercity Live». Де подивитися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Ivan Tykhoniuk

    З часом села знищать і залишиться одна Вінниця
  • Юрий Онищенко

    Скинемо зелену твар..юку і поділимо по-нормальному, а не як центр в Хмільнику, бо там депутат!
  • Василь Горон

    Створюють видимість бурхливої діяльності....
  • Константин Сильченко

    Короче райони створять а механізму їх роботи не буде. Короче кончать державу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт «Толока в стилі джаз» 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up