«Наймолодшому пацієнту — два місяці»: як у Вінниці лікують дітей хворих на коронавірус

«Наймолодшому пацієнту — два місяці»: як у Вінниці лікують дітей хворих на коронавірус
  • У дитячу інфекційну лікарню поступає все більше хворих на коронавірус. Лікуються тут як діти, яким лише кілька місяців, так і ті, кому вже далеко за 18.  
  • Дізнались, як інфекційна лікарня справляється з пандемією та як тамтешні пацієнти переносять вірус. 

У Вінницькій області понад 1800 хворих на коронавірус, з них — понад сорок дітей. Останніх лікують у Вінницькій обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні, що на Київській. За весь час карантину в лікарню госпіталізували 44 хворих діток та їх батьків. За словами медиків, останніми тижнями потік хворих на коронавірус лише збільшується. Ми побували в цьому медичному закладі та дізналися, як лікують від коронавірусу найменших пацієнтів. 

Майже всі палати зайняті

Перший пацієнт з підозрою на CОVID-19 поступив в інфекційну дитячу лікарню 25 березня. Це був п’ятирічний хлопчик, який заразився від своєї тітки. Лікарка з бригади, яка обстежувала хлопчика, каже, що цей день був найважчий за весь карантин. 

—  Підготовка закладу до пандемії розпочалась ще у лютому. Вже у перших числах березня у нас були необхідні засоби індивідуального захисту, — розповідає медична директорка Людмила Бровінська. — Нам не було страшно працювати, але від хвилювання нікуди не дітись. Коли нам зателефонували зі швидкої і сказали, що везуть дитину хвору на коронавірус, то всі працівники збирались з духом. Для всіх це було нове і незрозуміле. Але ми з усім впорались і щоденного продовжуємо це робити, вже без особливого хвилювання. 

Відео дня

Медична директорка Людмила Бровінська

Лікують у медзакладі не тільки діток, а й дорослих. Проте лише у тому випадку, якщо вони захворіли разом зі своїми дітьми. Порівняно з початком пандемії, зараз у лікарні, попри послаблення карантину, збільшилась кількість хворих на коронавірус. 

У боксах лікують одинадцятьох хворих, а в напівбоксах перебуває ще 19 дітей з підозрою на коронавірус. Лікарі кажуть, що зараз майже всі палати медзакладу зайняті хворими на коронавірус або тими, у кого є підозра.

— Наймолодшому пацієнту — два місяці. Також поступала до нас й чотиримісячна малеча, — продовжує Людмила Бровінська. — Нещодавно ми виписали бабусю, яка захворіла разом зі своїми внуками, а в цей час їхня мама лежала у дорослій інфекційній лікарні. Діти до нас потрапляють різні, спочатку вони всі здебільшого вередують та навіть агресивно поводяться, але потім адаптуються. Батьки вже з часом теж спокійніші стали, а от на початку пандемії всі дуже переживали. 

Дітям у лікарню дозволяють брати з собою іграшки, але не м’які, щоб можна було протерти антисептиком. А батьків медики просять пояснювати своїм малятам, чому їм потрібно знаходитися в ізоляції та постійно наголошувати на тому, що все буде гаразд. 

За словами завідувачки інфекційно-боксового відділення Анжеліки Колесник, яка щодня контактує з хворими на COVID-19, діти переносять хворобу значно легше, ніж дорослі. Зазвичай вони мають середню ступінь складності перебігу хвороби, хоча й багато з них має пневмонію. На щастя, жодної смерті дитини від коронавірусу в області не було.  

— Ми навіть жодного разу, лікуючи хворих на коронавірус, не вмикали апарат штучної вентиляції легенів. Лише кілька разів доводилось підтримувати дітей за допомогою кисневої маски, — продовжує Анжеліка Колесник. — Курс лікування хворих дітей на коронавірус — від семи до 15 днів. 

Завідувачка інфекційно-боксовим відділенням Анжеліка Колесник

Лікарню поділили на два «табори»

Із запровадженням карантину, лікарня змінилась. Працівники поділили пацієнтів на два потоки: хворих коронавірусом та людей з іншими інфекціями. На першому поверсі у боксах лікують хворих на COVID-19, а на другому — всіх інших пацієнтів. 

Кожен бокс має окремий вхід з вулиці, через загальний коридор ніхто в них не заходить. Бокси між собою не перетинаються, тому хворі знаходяться у повній ізоляції. На другому поверсі лікарні є ще напівбоксові палати, де лікують дітей з підозрою на коронавірус. 

— Найчастіше хворих до нас привозять бригади швидкої допомоги, — каже Людмила Бровінська. — Працівники швидкої попереджають нас, і ковідна бригада одразу одягає  захисні костюми. У тих костюмах, щоправда, дуже складно працювати. 

На підтвердження слів колеги Анжеліка Колесник зняла маску. Від постійного перебування у захисному одязі та окулярах, на її обличчі помічаємо смуги і почервоніння. 

— Влітку в них дуже складно знаходитися. Якщо у захисному костюмі працюєш довше ніж три години —  тіло перегрівається, — каже лікарка. — В одноразових костюмах ще куди не йшло, а от багаторазові зроблені з дуже міцної тканини і дихати в них нереально. 

Загалом у дитячій інфекційній лікарні працює чотири ковідні бригади. У кожну з них входить два лікаря, три медсестри і дві-три санітарки. Усього до боротьби з коронавірусом задіяно майже 50 працівників. Медична директорка з гордістю наголошує на тому, що жоден член їхньої команди не злякався коронавірусу і не звільнився. 

За словами Анжеліки Колесник, зараз робочий день лікарів з ковідної бригади практично нічим не відрізняється від звичайного. Ранок розпочинається з п'ятихвилинки, а далі вже звичний процес одягання у захисні костюми і лікування пацієнтів у боксах. 

Лікарка каже, що за цих понад три місяці карантину їхній персонал вже призвичаївся до важких умов роботи, а для полегшення — вигадують різні «ноу-хау». Наприклад, у маски медики підкладають лаванду, щоб було легше дихати. 

«Варто пам'ятати, що пандемія не закінчилась»

Перед тим, як пацієнти потрапляють в стаціонар і при виписці з нього, їм роблять тест на коронавірус. Якщо після мінімального курсу лікування він показує негативний результат, то дитину можуть відправити на самоізоляцію. Іноді батьки не хочуть перебувати у лікарні і просять якнайшвидше відпустити їх додому. 

Крім пацієнтів, тести на коронавірус регулярно роблять й самим медикам. Всіх працівників тестують мінімум двічі на місяць. У кількох лікарів навіть виявляли COVID-19, вони у легкій формі пролікувались вдома. 

— Зараз батьки вже більш спокійно сприймають звістку, що в їх дітей коронавірус, — каже Людмила Бровінська. — Загалом люди вже втратили обережність, це можна зрозуміти навіть з того, що кількість хворих дітей збільшується. Але не треба розслаблятися. Якщо треба маску носити, то носіть. Якщо треба мити руки, то мийте. Варто пам'ятати, що пандемія не закінчилась. 

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Читайте також:

На час карантину дітей з інтернатів повернули у родини. Які наслідки мало це рішення?

«Нас закрили, як у консервну банку». Як переживають карантин у пансіонаті для літніх людей
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Бус центр

    а там люди в турцию полетели и все хорошо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up