Для Вінниці купують 10 турецьких автобусів. Що про них відомо?

Для Вінниці купують 10 турецьких автобусів. Що про них відомо?
Фото автобусу Otokar у іспанському місті Херес-де-ла-Фронтера/ Джерело: flickr.com/kinobus
  • Цього року вінницькі транспортники збираються придбати десять турецьких автобусів Otokar Kent CNG. Для цього міськрада дає 10 мільйонів гривень.
  • Розказуємо, які характеристики автобусів, на яких умовах їх купують та чому саме турецькі машини, а не вітчизняні

На минулій сесії міськради, 28 лютого, депутати вирішили виділити 10 мільйонів гривень «Вінницькій транспортній компанії». Найбільший перевізник у місті за ці гроші купить десять великогабаритних автобусів, які працюватимуть на стислому газі.

Днями, це рішення опублікували на сайті вінницької міськради. З нього дізналися, що міська влада купуватиме турецькі автобуси Otokar Kent CNG  в лізинг у «ПриватБанку» на таких умовах:

  • загальна сума не перевищує 72 мільйони гривень;
  • авансовий платіж — не менше 50%;
  • відсоткова ставка — не більше 12,5% річних у гривні;
  • строк лізингу — до 2 років.

Але ці умови ще не остаточні.

Відео дня

Чому не вітчизняні автобуси

— Перемовини щодо турецьких автобусів ще тривають: ми не знаємо, якою буде остаточна ціна, комплектація та умови поставки, — каже керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

— А чому саме турецькі автобуси, а не вітчизняні? — питає журналіст.

— Немає вітчизняних автобусів, довжиною 12 метрів та на газу, — відповів Луценко. — Аналогом турецьких автобусів може бути білоруський МАЗ, але в Otokar кращій кузов — він оцинкований та краще витримує агресивну дію піско-соляних сумішей, якими посипають наші дороги взимку.

Otokar Kent C CNG для країн Європи / www.otokareurope.com

«Otokar Kent CNG» — це автобуси з низькою підлогою, довжиною 12 метрів. Вони оснащені двигуном MAN-E0836 LOH04, які працюють на стисненому природному газі (CNG). Потужність двигуна становить 206 кВт при 2200 оборотах на хвилину. Одночасно може перевозити до 100 пасажирів, екологічний стандарт «Євро 6».

Його українським конкурентом в класі 12-метрових міських автобусів з низьким рівнем підлоги є тільки модель «Богдан» А701.15 CNG, що може працювати на стислому метані. Львівський автобусний завод свого часу розробив автобус ЛАЗ А183 CNG, який в 2017 році навіть виставляли на виставці «City Trans Ukraine 2017».

Повністю низькопідлоговий автобус «Астра» А122, який зробили у концерні «Еталон», існує тільки у вигляді дизельного прототипу. Львівський концерн «Електрон» також нині випускає тільки дизельний автобус «Електрон» А185, пишуть на сайті traffic.od.ua, що спеціалізується на тематиці пасажирського транспорту.

А що там з іншим транспортом

Водночас, міська влада поки не планує купувати нові електробуси. Перший, марки Skywell, з запасом ходу на 300 кілометрів та можливістю перевезти одночасно 70 людей, курсує на 24 маршруті.

На кузові Skywell вже нанесли символіку бренду Вінниці / з архіву «20хв»

— Його ми придбали у лізинг, щоб подивитися як він буде працювати. Цікавить найбільше робота батареї. Бо, наприклад, у легкових електромобілів зменшується ємність акумулятора вже за 4-5 років. І як результат, він гірше заряджається. Тому закупівля наступних електробусів буде можлива після результатів роботи першого Skywell, — каже керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

Цього року, нагадаємо, хочуть зібрати ще п’ять VinLine. 

Перший VinLine побудований у 2019 році / з архіву «20хв»

За інформацією від транспортників, нині обговорюється варіант, що зроблять не п’ять, а шість машин протягом 2020 року.

— Чи встигнемо? Це залежить більше не від нас, а від швидкості поставки комплектуючих, — зазначив Луценко.

А з 2021 року до нас мають привезти чергову партію вживаних швейцарських вагонів, анонсували раніше у мерії. Вінничанин Валерій Старжинський побачив, що Цюріх планує передати Вінниці, про що в матеріалі: «Без старих трамваїв Цюрих вже не той» Вінничанин розказав, на чому швейцарці їздять зараз

Опитування

Як ставитесь до того, що транспортники оновлюють парк машин турецькими автобусами?

Читайте також:

«Вінницьку транспортну компанію» порівняли з іншими ТТУ. Чи є чим пишатись? (ОНОВЛЕНО)

StarWay Vinnytsia: у місті з’явився трамвай з дизайном «Зоряних війн»

Е-квиток у Вінниці. Для чого водії вимикають валідатори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (55)
  • Delovoi Vladimir

    Ото кар...
  • Олексій Луценко

    Якщо з клану "бещпілотний рій" - то варто брати.... в Сирії рій себе показав хорошт...
  • Юрий Гончеренко

    а собі купіть рікші

    Logeximo company reply Юрий Гончеренко

    НАШЕ ВИРОБНИЦТВО НЕ ДУЖЕ
    А ВИ ЩО НЕ ХОЧЕТЕ ТУРЕЦЬКІ АВТОБУСИ ЦЕ БУДЕ КРАЩЕ ЧИМ БРАТИ БОГДАН У ПОРОХА
  • Петр Береза

    А чем наши хуже.??? Просто так легко отмыть свою долю!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up