Реконструкція аеропорту «Вінниця»: державна підтримка — є, 700 мільйонів — не дали

Реконструкція аеропорту «Вінниця»: державна підтримка — є, 700 мільйонів — не дали
Замість нашого летовища фінансування отримали два інших аеропорти: «Одеса» — 117,5 млн грн на завершення робіт, «Мукачево» — 30 млн грн на виготовлення проекту будівництва.
  • Уряд вирішив залишити в держпрограмі цільової підтримки аеропортів наше летовище. І одночасно, зняв 1 мільярд 13 мільйонів гривень заплановані на реконструкцію злітно-посадкової смуги.
  • При цьому проект готовий, підрядник є, але реконструкцію «злітки» не можуть почати, оскільки навесні уряд «заморозив» видатки на аеродром — 700 мільйонів разом, які мали виділити протягом 2019 і 2020 років. 
  • Так для чого місту підтримка держави, яка не дає грошей?

На минулому тижні міській владі стало відомо, що урядовці готують рішення про виключення Вінниці з державної підтримки аеропортів України до 2023 року. 

Міський голова Сергій Моргунов заявляв, що це ставить під загрозу майбутню реконструкцію злітно-посадкової смуги, до якої влада міста підготувала все: проект, державна експертиза, тендер, генпідрядник, який готовий був розпочати роботи ще у 2019 році.

За проектом рішення урядовців, яке є в розпорядженні редакції, в програму розвитку аеропортів замість Вінниці мали включити Мукачево. При тому, що там мають робити все «з нуля» — не готовий навіть проект будівництва нового летовища на Закарпатті. 

Відео дня

На заклик «зберегти Вінницю в переліку програми розвитку аеропортів» зреагував очільник ОДА Сергій Борзов. У своєму фейсбуку зазначив, що мав розмову з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм, з яким «дійшов до розуміння, що реконструкція нашого аеропорту залишається в завданні Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року».

Отож, на засіданні Кабміну, 19 серпня, схвалили рішення, де аеропорт «Мукачево» все-таки включили в перелік летовищ, які отримають державну підтримку. Аеропорт «Вінниця» — не виключили зі списку. Але повністю позбавили фінансування з держбюджету: у 2019-му мали дати 300 мільйонів, а цьогоріч — ще 400 мільйонів гривень.

Аеродром лишається без грошей

Нардеп Олексій Гончаренко від партії «Європейська Солідарність» у своєму телеграм-каналі розмістив допис про рішення, яким уряд збільшив фінансування аеропорту «Одеса» та припинив фінансування реконструкції вінницького аеродрому.

До свого повідомлення додав текст рішення уряду. В ньому можна побачити такі ключові зміни:

  • Кабмін виділив на завершення реконструкції аеропорту «Одеса» ще 117,5 мільйонів гривень;
  • Урядовці включили до Державної цільової програми проектування і будівництво аеропорту «Мукачево». Виділяють на проект 30 мільйонів гривень;
  • Кабмін скасував видатки на реконструкцію аеродрому аеропорту «Вінниця», на який загалом передбачалося 1 мільярд 13 мільйонів гривень. Однак завдання «реконструкція аеродрому» залишилося в переліку заходів програми до 2023 року.
Пунктом "17" в програмі була «Вінниця». На реконструкцію аеродрому планували виділити 1 мільярд 13 мільйонів гривень, а на реконструкцію будівлі аеропорту — 50 мільйонів з бюджету міста.
А так цю програму змінили новим рішенням уряду. Державна підтримка — 0, місцевий бюджет — 50 мільйонів на реконструкцію терміналу аеропорту

На самому засіданні уряду про зміни, що стосуються Вінниці, не говорять взагалі. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що це рішення уряду допоможе пришвидшити завершення реконструкції злітної смуги аеропорту «Одеса» і також розпочати процес будівництва аеропорту «Мукачево».

Водночас на Закарпатті є ще один аеропорт — «Ужгород». Щоб відновити його повноцінну та цілодобову роботу, вже у вересні збираються підписати угоду зі Словаччиною.

Як пише Мукачево.net цей аеропорт знаходиться поблизу кордону, а в минулі роки частину санітарно-захисної смуги аеродрому забудували житловими багатоповерхівками. І через це літаки злітають та сідають не через Ужгород, а через небо сусідньої Словацької республіки.

— Кожен регіон повинен мати власний авіаційний транспортний вузол. Це стратегія нашого уряду, — запевнив у кінці своєї промови прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Де будуть брати гроші?

На офіційному сайті Кабміну рішення, яке опублікував Гончаренко, ще немає. Для чого ж тоді Вінниці залишатися в державній програмі підтримки аеропортів, якщо грошей держава все одно не дасть? 

— Виключення з цієї програми позбавляє наше летовище не тільки державного фінансування, а й державних гарантій. В нас є план «Б»: розглядаємо варіант взяти кредит в державному банку на реконструкцію злітно-посадкової смуги. Відсоткова ставка буде залежати від гарантії держави, яка б стала «поручителем» та гарантом, що ми виконаємо свої зобов’язання. Наш кредитний рівень дозволяє отримати низьку ставку, але чим більше гарантій — тим вигідніші умови, — пояснив заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

На реконструкцію «злітки» мали витратити майже 900 мільйонів гривень. Генпідрядником стала маріупольська компанія «Шляхове будівництво «Альтком». До Євро-2012 вона будувала / оновлювала летовища міст Києва, Львова та Донецька.

Для реконструкції терміналу аеропорту, нагадаємо, хочуть залучити інвестора

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно ремонтувати злітну смугу та будівлю аеропорту «Вінниця»?

Читайте також:

Замкова гора, музей алмазів та парк Кумбари. Як з Вінниці будуть робити туристичне місто

«Південний Буг» хочуть переробити у багатофункціональний центр. Що в ньому буде?

Нічого не лишилося від м’ясокомбінату. Як зараз виглядає новий «Епіцентр» у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ксенія

    Нехай менше крадуть і залишаться кошти на реконструкцію з міського бюджету, а то привикли, що їм дають, КРАДІТЬ МЕНШЕ
  • Jon Walker

    Не дали бо знають що підрядник злодюга і підставне відро через яке будуть викачувати потім і комунальний бюджет на добавку до державного - там же не ідіоти,так явно розкрадати бояться дозволяти.
  • Жора

    Пипл хочет знать не только про Винницкий порт, но и про Одесский порт, если шо то Винницкие  перцы там главные на корабле.

    http://w-n.com.ua/archives/9521

  • Винничанин

    ну да Мукачэво -70 тысяч человек и где нет Вузов с иностранными студентами аэропорт нужен а Виннице где 8 тысяч иностранных студентов которые каждый год приходят и ходят новые и население 450 тысяч аэропорт новый не нужен...

    Алекс reply Винничанин

    дальше голосуйте за клоуна

    Андрис Криевс reply Алекс

    Ну хуже ж не будет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:27 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up