Замкова гора, музей алмазів та парк Кумбари. Як з Вінниці будуть робити туристичне місто

Замкова гора, музей алмазів та парк Кумбари. Як з Вінниці будуть робити туристичне місто
Фото: @irena_zhuravel via Instagram
  • Хоча Вінниця шість років поспіль найкомфортніша в Україні, для туриста тут є розваг максимум на один день.
  • Щоб гості залишалися хоча б на вікенд, в мерії розробляють комплекс заходів та нові «магніти», які планують створити до 2030 року.
  • Розказуємо, які є ідеї та на чому будуть робити акценти, щоб пожвавити розвиток туризму.

Вінниця шість років поспіль визнається найкомфортнішим містом України. Чому так, цікавляться туристи з різних куточків країни. Часто з’їжджаються на «перевірку» тревел-блогери, щоб подивитися, «що і як» в нас.

Нещодавно побувала київська екскурсовод Юлія Бевзенко. Жінка в своєму інстаграмі залишила відгук про місто. Вона відзначає як переваги те, що місто доглянуте, компактне, є єдина карта для проїзду в транспорті, синій колір трамваїв, зручні сервіси таксі та доставки, велопрокат, «Прозорі офіси».

«Жителям тут, напевно, класно жити, але гостю міста тут нічого робити більше, ніж день. Набережна, кораблики і Південний Буг зовсім в жалюгідному стані», — пише Бевзенко. — Пам'яток не так багато. Є скульптурні композиції, квіти на стовпах, ввічливі водії. За десять років при Гройсмані місто розвинувся добре. Я бажаю Вінниці розвиватися і далі».

Відео дня
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Винница 🍃 ⠀ Ухоженный, компактный центр. Три-пять историй о жителях, художниках, еврейском районе, Шаляпине, башне, Пирогове. Шоу фонтанов могло бы стать классным магнитом для гостей города, но потенциал не раскрыт — световое и водное шоу есть, музыкального нет — звучит одна колонка. Из трёх заведений вкусно было в одном. ⠀ Я из маленького провинциального города на 80000 человек, но в Виннице на 450000 чувствую себя также, мне нужен масштаб 😊. ⠀ Да, тут есть единая карта для оплаты проезда в транспорте, транспорт одинакового синего цвета, есть Uber, Glovo, Ракета. Прозрачные офисы, велосипеды. Город считается самым комфортным для проживания в Украине уже шестой год подряд. ⠀ Жителям здесь, наверное, классно жить, но гостю города здесь нечего делать больше, чем день. Набережная, кораблики и Южный Буг совсем в плачевном состоянии. ⠀ Гид @tanya__rybak выжала максимум и делает максимально возможную, как по мне, двухчасовую экскурсию по городу и прогулки по реке на катере, но городу ещё развиваться и развиваться. Таня, спасибо 🙂. Достопримечательностей не так много. Есть скульптурные композиции, цветы на столбах, вежливые водители. За десять лет при Гройсмане город развился, хорошо, что так. Я желаю Виннице развиваться и дальше. ⠀ Отель «Франция» — 7 из 10, завтрак — 5 из 10. «Цукерня» кафе — 2 из 10. «Амели» блинчики — 5 из 10. «Нова провінція» ресторан — 8 из 10. Шоу фонтанов — 5 из 10. Экскурсия — 10 из 10. ⠀ #винница

Допис, поширений ЮЛИЯ БЕВЗЕНКО (@yuliabevzenko) 10 Сер 2020 р. о 2:39 PDT

Безсумнівно, такий відгук обурює вінничан, які б порадили сходити туристу в підземелля капуцинів, погуляти затишною Єрусалимкою, відвідати Вишенське озеро, потрапити до музею Пирогова та багато іншого. Але факт є такий — Вінниці потрібно розвивати туризм, аби втримати гостей мінімум на два дні в місті.

Для цього в мерії готують Стратегію розвитку туризму Вінниці до 2030 року. В документі на 70 сторінок розписали можливості для розвитку галузі гостинності, її нинішні мінуси та плюси, а також виклали бачення, що Вінниці потрібно розвивати, зокрема, гастрокультуру та вінницькі підземелля.

Але найбільше цікавить те, що міська влада замислюється побудувати нові «магніти», про які більш детальніше.

Замкова гора

На виїзді зі Староміського мосту височіє пагорб з синім хрестом на вершині. Приблизно 500 років тому на цій місцині був зведений справжній замок. Бачення, яким він був, є в історичних документах того часу. 

«Оскільки споруда до наших днів не збереглася, історики та урбаністи пропонують створити історичний, культурний, туристичний та фестивальний комплекс у вигляді фортифікаційного замку. Комплекс слугуватиме місцем для дозвілля вінничан та туристичним магнітом для гостей міста», — йдеться в описі проекту.

Фахівці пропонують створити на Замковій горі подобу фортифікаційній споруді, яка б діяла цілий рік — тут проводили б фестивалі, лицарські турніри, конкурси ковалів та багато іншого, щоб сподобалося не тільки туристам, а й самим вінничанам.

Про це більше знайдете в матеріалі: Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті.

Територія SUN

Минулого року на базі закинутого дитячого санаторію імені Коцюбинського, що на Старому місті, провели кілька фестивалів. Територію «захопили» художники, артисти, музиканти, де проводили концерти та виступи. Фестивалі мали б відбутися й цього літа, однак їх скасували через пандемію COVID-19.

Але закривати проект не будуть, він є в стратегії-2030.

«Мета проекту — подальший розвиток території як мистецької платформи, креативного хабу та рекреаційної зони для активного відпочинку, туризму, проведення культурних, освітніх, екологічних та урбаністичних подій», — йдеться в описі стратегії.

Назва «територія SUN» є грою слів від «санаторій» та «Коцюбинський», якого називають «сонцепоклонником».

Музей пошти та аналогового зв’язку

Закинута будівля на Петлюри, 24 (колишня Чкалова) має стати черговим музеєм у центрі міста. Однак цей заклад буде більше, ніж просто музей зі стелажами та артефактами.

«Передбачено створення інтерактивного центру сімейного відпочинку, де люди різних поколінь зможуть пізнати історію комунікацій від паперової пошти до радіо, телефону і телеграфа. Також тут діятимуть гуртки колекціонерів, тематичне кафе з аніматорами та відеозала», — йдеться в описі стратегії.

І схоже, що в цьому музеї буде місце і для єдиного в Україні музею української марки імені Балабана. 

«У музеї чільне місце має зайняти унікальна колекція українських марок Якова Балабана, поштові листівки різних країн та епох, телефонні та телеграфні апарати, уніформа та інші атрибути аналогових телекомунікацій», — пишуть в стратегії.

Проте, що музею марки тісно в нинішньому приміщенні, 20minut.ua писав у цьому матеріалі.

Музей алмазів

Одного нового музею в центрі буде замало, тому фахівці пропонують створити ще й музей алмазів для «представлення багатої історії вінницьких ювелірів, технологій обробки алмазів та обладнання, яке використовується на ювелірних заводах». Тут, як зазначають автори проекту, буде «можливість придбати або замовити індивідуальну прикрасу».

Гастроквартал

Подільська кухня може стати «родзинкою» туристичної Вінниці. Отож, є ідея зробити цілий гастрономічний квартал, де б розмішувалися заклади нашої кухні.

«Гастроквартал міститиме: виставковий центр, конференц-зали, гастрохаб, кінотеатр та комерційні площі», — йдеться в описі стратегії.

Готель «Доктор Новінський» і парк Кумбари

Особняк Новінського на Оводова, 1, який інколи помилково називають маєтком купця Кумбарі, донедавна був приміщенням товариства «ЖЕО». У фірми закінчився договір оренди з містом, й зараз це приміщення стоїть пусткою.

І хоча вінничани, які мешкають в цьому районі, просять відновити дитячу поліклініку, в Стратегії інший намір на цю будівлю:

«Створення туристично-відпочинкової локації, яка включатиме обладнання сучасного готельного комплексу з конференц залами, облаштування скверу Кумбари та реконструкцію сходів Артинова з відновленням переправи на півострів Бригантина».

В кінці стратегії розвитку туризму як ідеї названі ще аквапарк та динопарк. Автори планів розраховують на те, що держава зуміє передати Залізничний вокзал приватному орендарю, щоб бізнес переробив застарілу будівлю залізниці під сучасні стандарти. Крім того, пишуть і про реконструкцію аеропорту «Вінниця», що дасть поштовх для розвитку туризму всього регіону.

Однак, з цим зараз складнощі: Кабмін вирішив виключити наш аеропорт з держпрограми. Підтримку замість Вінниці отримає Мукачево і Одеса.

Опитування

Який проект сподобався найбільше?

 

Читайте також:

Вінницький волонтер Ярослав Пашкевич потрапив в ДТП. Потрібна допомога

Вінниця в Instagram. Кращі фото за 10-15 серпня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергій Поліщук

    А ще для туристів можна зробити цікавий конкурс - заплати за проїзд у міському транспорті та вгадай добу та час, коли за це знімуть гроші! Тому хто вгадав - пляшка води з 9-ма (єдина в світі!) ступенями очистки!
  • Serhii Mazur

    Maksim Ismaylov reply Serhii Mazur

    Serhii Mazur нічого що система знаходиться у тестовому режимі? Навіщо зрівнювати це з Київським метрополітеном?)
  • Sasha Sinelnikv

    ...Хоча Вінниця шість років поспіль найкомфортніша в Україні...  -
    когда Вы уже включите мозги и перестанете писать эту ЧУШЬ, которая не соответствует действительности, перестаньте прогибаться под бездарную власть и недомеришку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up