«ЖЕО» виїхало з історичної будівлі у центрі міста. Кому дістанеться маєток?

«ЖЕО» виїхало з історичної будівлі у центрі міста. Кому дістанеться маєток?
  • З пам’ятки архітектури на Оводова, 1 виїхало товариство «ЖЕО». Мерія готується передати об’єкт інвестору.
  • Водночас між вінничанами ширяться чутки, що тут знов буде медзаклад. Втім, не дитяча поліклініка, а приватна клініка пластичної хірургії. Чи правда це?

«ЖЕО» покинуло дореволюційний маєток у середмісті. Уперше, за багато років, пам’ятка стоїть пусткою: усі двері до особняка опечатані стрічками з написом «Агенція муніципальної нерухомості» (КП, створене вінницькою міськрадою).

Будівлі, що поряд, також закриті. Але не всі — в одному з них діє квартальний комітет «Центральний», про що розказала одна з працівниць:

Відео дня

— Люди сюди ледь не щодня приходять, бо думають, що тут досі «ЖЕО». Клею табличку, що тут більше нема ЖЕКу, а її зривають. Мабуть, зі злості, — каже жінка.

— Як думаєте, що тут було б краще зробити замість ЖЕКу?

— Звісно поліклініку повернути! Коли була маленькою, то саме тут мені гланди вирізали. Які ж тут гарні фахівці працювали! Тим більше, приміщення особливо не змінилося: воно і досі пристосоване для медзакладу. Був і рентгенкабінет, і глазник, і хірурги. А в окремому будиночку була стерилізаційна. Уявіть, там все могли стерилізувати! — емоційно згадує працівниця квартального комітету.

Під кінець розмови працівниця квартального комітету ще раз каже, що потрібно повернути дитячу поліклініку:

— От якби їм про це хтось сказав, що тут потрібна поліклініка. Було б чудово, — махає у бік будівлі міськради та йде по справах.

Чому виїхав ЖЕК

Товариство «ЖЕО» ще з 2013 року займало приміщення будинку на Оводова, 1. Міські депутати передали підприємству ще й декілька господарчих споруд біля маєтку, загальною площею 1471 квадратний метр.

Нині ж адміністрація товариства переїхала у будівлю на вулиці Арабея, 2А, а їхній «Прозорий офіс» розмістили за адресою вулиця Ратушної, 22А. Причина того, що «ЖЕО» виїхало — сплив термін дії договору, підприємство відмовилося продовжувати оренду, про що сказали у мерії.

За оренду приміщень на Оводова, у 2015 році, приватна компанія платила 26 копійок за м² (без ПДВ). Тобто, за оренду всього комплексу, площею понад 1400 «квадратів» місто отримувало від «ЖЕО» 382 гривні щомісяця.

— Ми виходимо з того, що вирішує Вінницька міська рада. Така ціна була. Але іншим рішенням міської ради була встановлена плата, в залежності від ринкової ціни за цей об'єкт. До того ж, щомісяця була індексація цієї оренди, виходячи з показника інфляції. І крім того, товариство платило кошти на утримання, поточний ремонт і реставрацію будівлі, — прокоментував низьку вартість оренди директор департаменту комунального майна Ігор Шутак.

Під кінець 2019 року, оренда плата була інакшою: 34 тисячі 77 гривень на місяць або 23,1 гривні за м² (без ПДВ).

Зникнення літери «А»

На сесію міськради, 31 січня, підготували проект рішення, за яким хочуть внести цілісний майновий комплекс на Оводова, 1 у «Перелік об’єктів інвестування». Примічаємо, що у цей перелік вносять споруди комплексу з літерами «Б», «В», «Г», «Д» та огорожу.

Але за останнім договором оренди, який підписало «ЖЕО» з мерією,  підприємство отримувало всі ці споруди в користування. І плюс об’єкт з літерою «А», площею 980,9 м². Враховуючи велику площу, припускаємо, що це якраз і є будинок Новинського.

ДОДАНО. Депутати міськради, 31 січня, усе ж ухвалили рішення про внесення комплексу на Оводова, 1 у Перелік об'єктів інвестування. До нього записали всі будівлі, крім дому Новінського (літ. А). Директор департаменту комунального майна Ігор Шутак пояснив після сесії, чому так:

— Через те, що будинок на Оводова, 1 (літ. «А») є пам'яткою архітектури, що не підлягає приватизації, то ми цей будинок не вправі додавати у Перелік об'єктів  інвестування. Усі інші об'єкти цілісного майнового комплексу можна буде приватизувати. 

Таке рішення ми ухвалили, щоб почати офіційно працювати. Тому, не виключаю, що надалі будемо обмінюватися пропозиціями з Мінкультури, молоді та спорту, яке є центральним органом у сфері охорони культурної спадщини. Адже споруди майнового комплексу на Оводова, 1 є взаємозалежними й не можуть існувати один без одного, — казав Шутак.

Тим часом, в соцмережах припускають, що замість «ЖЕО» в будівлю вселиться приватна клініка пластичної хірургії.

— Сьогодні таких розмов не ведеться: ані на офіційному, ані на неофіційному рівні. Говорити про те, що там буде приватна клініка чи повернуть дитячу поліклініку, для того повинні бути прийняті нормативні документи, положення конкурсу на оренду тощо. Сьогодні таких документів немає. І нині запускаємо процес обговорення подальшого використання цієї будівлі, — говорить директор департаменту комунального майна Ігор Шутак.

Особняк Кумбарі чи Новінського?

Будинок на вулиці Оводова, 1 має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Він внесений у реєстр під назвою «Особняк-лікарня (Палац)». Дослідники припускають, що будівлю було зведено між 1907 і 1912 роками.

Попри розповсюджену назву «особняк Кумбарі», насправді будинок належав Костянтину Новінському. Чоловік був лікарем та окрім роботи в земській лікарні мав свою приватну лікарню, що діяла у  його маєтку. А чому ж запам’яталася назва «Кумбарі»?

«Землю (яку зараз займає маєток, закинутий парк, школа та інші об’єкти біля узбережжя річки - авт.) спочатку продали купцю Кумбарі, але пізніше влада вирішила повернути землю громаді міста для облаштування зони відпочинку.

Восени 1899 року була створена адміністрація у справах Кумбарі, оскільки загальна сума його боргів перевищувала мільйон рублів, а в кінці 1902 року Київський окружний суд визнав Кумбарі недієздатним після чого міська влада Вінниці відсудила землю та розпродала її. Зокрема, одну з ділянок придбав міський голова Оводов. Інша ділянка дісталась Новінському», — йдеться на vn.presspoint.in.ua

Читайте також:

Cкріншоти в матеріалі: «Чорний список Вінниці» у fb.com, vmr.gov.ua

Фото: «20хв», vn.presspoint.in.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Лариса Кравченко

    я теж згідна, що треба повернути дітячу лікарню. та колись, коли була дитиною, а також мої діти і мої онуки лікувалися там. поверніть і крапка.
  • Sergio Zagon

    если отреставрируют то не плохо главное чтоб не розвалили
  • Влад

    Называю это строение "Ведьмино гнездо". У него отличный жутковатый вид с Буга, когда деревья без листьев.
  • без

    Иванов  и КО
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up