Музею української марки два роки: чому діти стають філателістами?

Музею української марки два роки: чому діти стають філателістами?
  • Музею української марки ім. Якова Балабана, якому належить найбільша колекція українських поштових марок, 16 вересня виповнюється два роки.
  • Адміністратор експозиції Катерина Антонюк розповідає про відзначення цієї події, історії деяких відвідувачів і переїзд, що відбудеться вже скоро. 

Найціннішу колекцію місяць тому привіз Павло Клімкін, і як тільки музей переїде в просторіше місце, її побачать відвідувачі. Пані Катерина каже, що відзначати день відкриття не будуть, а ось нове місце – справжня нагода для свята. 

Оскільки Олександр Балабан востаннє був в Україні, відкриваючи музей, він передав усю колекцію саме через Міністра закордонних справ. Наразі місця для повної експозиції мало, тому оброблена і представлена лише мізерна частина марок – менше 1%. Як тільки Міська рада дасть дозвіл на переїзд, що вже ось-ось має відбутися, люди зможуть побачити значно більше. 

Відео дня

Між депутатами Обласної і Міської ради виникали суперечки з цього приводу – вони ледь не витіснили частину Обласної дитячої бібліотеки, оскільки вона займає приміщення Міської ради й термін оренди в них закінчився. Питання врегулювали й зараз під музей обіцяють надати триповерхове приміщення. 

Марки доповнюються і виставляються по черзі. Вся колекція пана Олександра вже в Україні. Основна їх частина знаходиться в київському офісі, але музей буде функціонувати лише у Вінниці, адже це батьківщина батька власника колекції. Марки виставлені без конкретної послідовності, але виставка демонструє найрізноманітніші типи надпечатків-тризубів, які робили в шести округах України, коли вона була частиною Російської імперії. Багатою є колекція не лише старих, а й сучасних марок. 

«Наші марки входять в десятку кращих у Європі на сьогоднішній день. В нас дуже велика спільнота філателістів. Дуже часто люди самі приносять марки. Ось недавно був випадок, що дідусь переписав свою квартиру на внуків, а свого часу він збирав марки. Він показав ті альбомчики, все розказав, а сам собі купив однокімнатну квартиру і перейшов, а їм віддав ці марки. Через якийсь час приходить: внуки роблять ремонт. Він дивиться: всі ці альбоми в смітнику. Він їх приніс нам», - розповідає Катерина Миколаївна.

Коли діти приходять на екскурсії, їм обов’язково дарують по марці, щоб вони вчили історію. Це живить їх допитливість і підштовхує до збирання власних колекцій. Батьки цікавляться цим не менше. Пізнаючи історію однієї марки, зацікавлена людина непомітно для себе починає розбиратися в історії цілої держави. 

«Цікаво стежити, коли батьки приходять з дітками, обирають ці марочки, все розпитують, а потім вдруге приходять і розповідають про ту марочку, яку їм подарували. Ми ж завжди говоримо, на яку сторінку зайти й почитати це все». 

Деякі з філателістів вражені цією ініціативою. Вони віддають марки, які повторюються в їх колекції, спеціально для того, щоб їх також роздавали дітям. Є марки, які можна й придбати – по 3 гривні. Їх теж пересилає Олександр Балабан - з бажання поширювати філателістську культуру, а не заробити, адже ціни на марки в Інтернеті інші. 

«В нас є хлопчик, якому трохи більше шести років, рік тому він познайомився з марочкою, коли з дідусем вони йшли на тренування. Вони зайшли на пошту: дідусь відправляв кудись листа. Поки стояв у черзі, хлопчик зайшов у магазинчик, де продаються марки. Йому там сподобалось і він повернувся до дідуся, щоб той купив йому марку. В нього на сьогоднішній день до ста марок. Але ця дитина про кожну марку так розповідає! Він тому й дуже швидко навчився читати: всюди треба було читати про них. Тепер він навідується сюди й розповідає про кожну свою марку».

Нагадаємо, що 16 вересня 2016 року у Вінниці запрацював перший і єдиний Музей української марки. Його названо на честь  Якова Балабана, який народився на Вінниччині й був старшиною в армії УНР. Його син Олександр – американець українського походження - з дитинства захопився збиранням марок, присвятивши своє життя їх вивченню й поширенню. Прямих нащадків він не має, тому хвилюється за подальше збереження фондів. Саму колекцію його батько розпочав збирати ще в середині 20 сторіччя й наразі вона налічує понад 10 тис. марок. 

Фото і текст: Каріна Козак

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Задунайский Торонтуй

    Это никому не нужный копеечный мусор. На блошиных рынках мира рубль ведро.
  • ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Покажите хоть одну марку до 1917 года , или хоть какие то деньги Укараины до 1917 года !!! Государства под именем Укараина не существовало !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up