Газові коефіцієнти «зникнуть» з платіжок вінничан

Газові коефіцієнти «зникнуть» з платіжок вінничан
У платіжках за січень не буде коефіцієнтів, запевняють газовики. Раніше їх вписували окремою графою в рахунку / Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Останні два роки вінничани отримували рахунки за температурними коефіцієнтами. На показники лічильника додавали ще від одного до восьми кубів газу.
  • Тепер від цієї методики вирішили відмовитись, бо державний Регулятор заклав коефіцієнти у тариф на розподіл. Як це рішення відіб’ється на споживачах?

На тлі тарифних протестів у регіонах, облгази групи «РГК» стали розміщувати однакові повідомлення (приклади — 1, 2, 3) про важливість тарифу на розподіл, що він є єдиним джерелом для утримання газових мереж у робочому стані. «Вінницягаз» давав такі ж пояснення на своєму офіційному сайті. У передостанньому абзаці звернення про доставку газовики дали несподівану новину по газовим коефіцієнтам:

«Слід також зауважити, що у 2021 році з платіжок за розподіл (доставку) газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку», — йшлося у повідомленні.

Бувай, методика!

Суму по газовим коефіцієнтам виділяють окремо у платіжках вінничан. Цієї графи не буде в платіжках за січень та наступні місяці, запевняє речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова. 

Відео дня

— З 2021 року ці коефіцієнти не застосовується, тому що втрати (обсяги газу, які не рахує лічильник - авт.) враховані у загальний тариф на розподіл, — говорить Логінова. — Тобто, окремо по кожному споживачу ми не рахуємо коефіцієнти приведення та більше не застосовуємо цю методику.

Температурні коефіцієнти, нагадаємо, стали вписувати в платіжки вінничан з жовтня 2018-го. У «Вінницягазі» пояснювали, що методика, затверджена НКРЕКП, потрібна, щоб коригувати показники лічильників. Адже у холоді газ стискається, а в теплі — розширюється, що призводить до неправильного обліку блакитного палива. 

Тож, якщо температура в приміщенні чи на вулиці відрізняється від стандартних умов (+20 градусів за Цельсієм та тиск 760 метрів ртутного стовпчика), показники лічильника множать на коефіцієнт від 0,98 до 1,08. Так, на кожні 100 кубів по лічильнику дописують від одного до восьми кубів газу за коефіцієнтами. Більше про це за посиланням.

Готують колективний позов

Водночас температурні коефіцієнти залишаються чинними для несплачених рахунків за попередні періоди — з жовтня 2018-го до грудня 2020 року. У громадської активістки Юлії Григи за цей період накопичилося близько трьох тисяч гривень боргу, з яким вона не погоджується.

— Я вирішила платити тільки по лічильнику. Незалежні експерти та Нацрегулятор публічно заявляли, що коефіцієнти незаконні, бо вони вже враховані у структуру тарифу. Облгази змушували платити двічі за те саме, — каже Грига. — За інструкцією від порталу «ГазПравда» писала скаргу на «Вінницягаз» з вимогою перерахунку. У відповідь — все законно, за додаткові куби треба сплатити. Також писала скаргу до Нацрегулятора, але там мені дали «розмиту» відповідь.

Юлія впевнена, що ці відповіді та її скарги стануть гарним підґрунтям в суді проти газового монополіста. Через коефіцієнти з облгазами групи «РГК» зараз судиться Антимонопольний комітет. Споживачам, які хочуть отримати перерахунок, безкоштовно надають консультацію, допомагають подати позов до суду експерти, юристи громадської організації «Ліга Антитрасту».

— У «Лізі Антитрасту» мені порадили почекати поки буде рішення суду по «Вінницягазу». Далі готові допомогти у поданні судового позову з вимогою не тільки перерахунку платіжки, а й компенсації. За завищені обсяги споживачі мають право на відшкодування шкоди у подвійному розмірі, — говорить Юлія Грига.

Двічі сховали донарахування

У січневих платіжках газові коефіцієнти будуть закладені у тариф, це добре чи погано для споживача?

— Застосування коефіцієнтів до побутових споживачів незаконне в будь-якому вигляді. І якщо облгази збирали їх щомісяця, то тепер розраховують на цілий рік, — відповідає координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм мережі «Опора» Тетяна Бойко.

За її словами, газові коефіцієнти не зникли — тепер їх двічі «заховали» у тариф на розподіл.

— Зробила розрахунки по «Київоблгазу», який також заявив, що більше не буде коефіцієнтів приведення. Вийшло, що куби газу за коефіцієнтами вони врахували у річну замовлену потужність (обсяг спожитого газу за попередній рік - авт.), з якої розраховують платіжку за доставку. При цьому температурні коефіцієнти заклали ще й в сам тариф на розподіл. Якщо раніше облгази відкрито показували, скільки споживачі мають доплатити за коефіцієнти, то тепер цю інформацію від людей сховали, — говорить Тетяна Бойко.

У «Вінницягаз» на питання про те, яким чином коефіцієнти закладені у тариф на розподіл, відповіли, що «це складала Нацкомісія НКРЕКП за власною методикою» і ще раз додали, що температурних коефіцієнтів у січневих платіжках не буде.

Два суди стали на бік «Вінницягазу»

Законність коефіцієнтів довів «Вінницягаз» у двох інстанціях протягом 2019 року. Відповідачем була Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг (НКРЕКП).

Окружний адмінсуд Вінниці став на бік газовиків, бо застосовувати температурні коефіцієнти до споживачів вимагала сама Нацкомісія своєю постановою у 2015 році — «Про затвердження типового договору розподілу природного газу». За нею, умови договору є однаковими для всіх споживачів. А отже — розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов. Незалежно від того, з якої категорії споживач.

Далі, Сьомий апеляційний адмінсуд залишив це рішення без змін. Як аргумент навів, що нормами Кодексу оператора газорозподільних мереж та Типового договору, які затверджені Регулятором, встановлено обов’язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об’єму природного газу до стандартних умов.

Нацкомісія подала касаційну скаргу. Верховний суд прийняв її у листопаді 2019 року, повідомив, що відкриває касаційне провадження, але далі цієї ухвали справа не рухається: інших рішень немає. 

Переглянути рішення суду можна на порталі reyestr.court.gov.ua за номером справи 120/1139/19-а.

 

Державний регулятор, нагадаємо, зменшив тариф на доставку для 14 облгазів

 

Читайте також:

«Шмигаля на гілля»: вінничани вийшли на акцію проти підвищення тарифів

Газ по 6,99. Кабмін зафіксував граничну ціну для побутових споживачів

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (83)
  • Марія Лубик

    Саша Гах я з вами згидга на 💯
  • Василь Борчаковський

    Референдум, про повернення облгазів, та всіх видобувних станцій України і не тільки газ, під державний контроль, нам всякі срані посередники не потрібні!
  • Светлана Окатенко

    А почему только с платёжек винничан, а остальные не в этой разве стране живут? Интересно!
  • Светлана Светлана

    Тепер добавлять і в кіловати переведуть по самому якісному газу .все рівно народ обдурять .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up