Газ по 6,99. Кабмін зафіксував граничну ціну для побутових споживачів

Газ по 6,99. Кабмін зафіксував граничну ціну для побутових споживачів
Нова ціна почне діяти не з 1 січня, а в лютому. Бо «економічні рішення не можуть мати зворотної дії»
  • Не вище, ніж 6,99 грн за куб можуть продавати газ населенню постачальники в Україні. Така ціна почне діяти з 1 лютого та до кінця карантину або до завершення опалювального сезону.
  • Чому таку ціну не встановили з 1 січня? І чи можна надалі отримувати газ за літніми цінами?

Уряд ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі.

«Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб постачальники газу не можуть піднімати ціну», — йдеться в повідомленні. — Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що у зимові місяці середня платіжка буде приблизно на 500 грн меншою, ніж була в 2018-2019 роках. І становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати»

У січні — ще стара ціна

За меншою ціною, ніж 6,99, постачальник продавати газ може. Водночас урядова вартість газу почне діяти з 1 лютого, січневі ціни не скасували. Зокрема, споживачі «Вінницягаз збуту» платитимуть по 9,89 гривень за кубометр на місяць.

Відео дня

— Економічні рішення не можуть мати зворотної сили. Ніхто не міг спрогнозувати те, що у цьому січні почнуться аж настільки різкі коливання ціни, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. — Також у більшості споживачів була реальна можливість обрати постачальника газу з більш вигідною ціною. Чому люди цим не скористались? Якби споживачі цим скористались, то зараз могли би отримувати газ за ціною навіть нижче, ніж 6,99 гривень за кубометр, яка працюватиме від лютого.

Якби уряд не запровадив граничну ціну на газ, то вартість блакитного палива в лютому сягнула б 12 гривень за куб, додає прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ручне регулювання ціни газу в уряді називають «вимушеним кроком»

«Надалі ми зробимо так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку», — каже Шмигаль.

Будь-який тариф буде неприємним для населення, зазначає економіст Сергій Фурса.

— Справедлива ціна для споживача — це нуль гривень. Але цього ми не можемо собі дозволити, бо за низькі тарифи доводиться платити з бюджету. Що в результаті призведе до інфляції, — говорить Фурса. — Зростання тарифів на газ уряд мав би перекрити збільшенням субсидій для незаможних українців. Щоб, ті у кого оплата комуналки займає більше 15% від доходу, отримали матеріальну допомогу. Натомість рішенням про фіксовану ціну газу ми субсидюємо всіх — і бідних, які цього потребують, і багатих, які можуть платити по своїх рахунках.

Взялися і за доставку

На тлі тарифних протестів влада нашвидкоруч змінює й тарифи на розподіл газу. Чиновники обіцяли, що плату за доставку знизять: вона стане на рівні 1,79 гривні за кубометр. Однак в повідомленні не додали, що така ціна вказана без ПДВ. І те, що розмір плати за доставку газу зменшать далеко не всім. Про це стало відомо з рішення, яке збирається ухвалити Нацкомісія, що здійснює держрегулювання комунальних послуг.

Попередні тарифи на доставку, нагадаємо, ухвалили в грудні й вони є чинними з 1 січня 2021 року. Більше 40 газорозподільних компаній і облгазів отримали вдвічі, а то й втричі більші тарифи, ніж мали в 2020 році. 

У проекті рішення зазначили, що такі розцінки є «економічно обгрунтованими» та враховують зростання вартості матеріалів, ціну технологічного газу та збільшення зарплат через підняття «мінімалки». Однак для «недопущення соціальної напруги» Регулятор вирішив переглянути тарифи.

У списку на зміну цін є 14 компаній. Серед них одна вінницька — товариство «Газовик». Для споживачів «Газовика» Регулятор хоче встановити тариф 2,15 гривень за куб на місяць (з ПДВ). Тобто, зменшення склало 91 копійку на куб (3,06-2,15=91). 

Інформації про зниження ціни доставки для споживачів «Вінницягаз» наразі немає. Для них з 1 січня діє тариф 2,02 гривні за куб, що за мінусом ПДВ складає 1,68 гривень за куб. Тобто, не порушує граничну межу 1,79 гривні.

З літа 2020 року плата за доставку для клієнтів «Вінницягазу» складала 1,16 гривень за кубометр на місяць.

Газ по 4-5 грн продовжать продавати

З 1 серпня минулого року, нагадаємо, в Україні діє ринок газу: держава скасувала регулювання ціни, а побутові споживачі можуть вільно обирати постачальника. У боротьбі за клієнта газопостачальники пропонували газ по літній ціні на 6-12 місяців.

Зокрема, діяли такі пропозиції:

  • «Нафтогаз» пропонував фіксовану ціну газу — 4,73 гривні за куб/на місяць протягом року.
  • ETG — 4,69 гривні за куб, якщо споживач замовляє обсяг на шість місяців; 
  • «Палівенерго» — 4,2 гривні за куб за умови передзамовлення обсягу на сім місяців.

Чи будуть споживачі, які запаслися газом, платити з лютого по 6,99 гривень за куб?

«Для клієнтів, які оформили тарифний план «Річний», вартість газу не зміниться і складе 4,73 грн, 5,24 грн та 6,45 грн за куб. м, відповідно до умов договорів», — йдеться в повідомленні на сайті «Нафтогазу».

Таку ж думку висловлюють і у компанії «Вінницягаз збут», яка є найбільшим постачальником газу в нашій області.

— Споживачі, які замовили шестимісячний обсяг газу за програмою «Твоя енергонезалежність», продовжать отримувати його за цінами, вказаними в укладених договорах, — говорить фахівець зі зв’язків з громадськістю «Вінницягаз збут» Тетяна Добровольська. — Тобто, вартість газу для них не зросте і зберігається на рівні 4,49 гривень, 4,99 гривень та 5,49 гривень за куб. Але якщо споживач до 31 березня використає свій резерв газу, то далі буде отримувати газ за поточними цінами.

Як змінити постачальника газу? Де дивитися ціни інших компаній? Які потрібні документи? Скільки триває процедура? На що варто звертати увагу та які є загрози? Відповіді на ці питання можете прочитати в матеріалі: Як змінити газового постачальника. Досвід вінничанина.

 

Читайте також:

Плату за доставку газу зменшать, але не для всіх. Проект рішення

Які тарифи зросли з 1 січня? Про вартість комуналки для вінничан

Пільговики у Вінниці можуть їздити з пересадкою, яка не списує поїздки

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Людмила Пастушенко

    Смешно,как дурили так и дурят!все село обслуживает Винницагаз,поменяй поставщика🤫🤔😤
  • Юрий Козаченко

    С камчатки перевозят осликом доставка подорожала а газ был дирьмовым так иосталса  козлы.
  • Анна Трофимчук

    Козли.
  • Ludmila Andrianova

    Розводять як лохів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up