Які тарифи зростуть з 1 січня? Про вартість комуналки для вінничан

Які тарифи зростуть з 1 січня? Про вартість комуналки для вінничан
Фото ілюстративне, з архіву «20хв»
  • «Під ялинку» уряд скасував пільговий тариф та встановив єдину ціну електроенергії — 1,68 гривні за кіловат.
  • Проте це ще не все: нові ціни з 1 січня є в обласного «Водоканалу». Зросте в ціні газ та його доставка побутовим споживачам.
  • Розказуємо, наскільки зміняться тарифи та в чому причина

Днями українців приголомшила новина про подорожчання електроенергії. Уряд 28 грудня вирішив скасувати пільговий тариф 90 копійок за кіловат на обсяг до 100 кВт годин і затвердив фіксовану ціну — 1,68 грн за кіловат. Нові розцінки будуть діяти з 1 січня. Проте, це ще не всі «подарунки під ялинку».

Газ

Споживачі «Вінницягаз збуту» в січні заплатять 9,89 гривні за кубометр на місяць. До слова, у грудні вінницька компанія торгувала газом за ціною 8,8 гривень за кубометр. А у жовтні — 6,6 грн за м3.

Відео дня

Ціну встановлює сам постачальник, бо з серпня в нас не діє державне регулювання тарифу на газ для населення, а споживачі можуть вільно змінити «продавця». Про це писали в матеріалі: Як змінити газового постачальника. Досвід вінничанина

В Україні є кілька десятків компаній і у січні найдешевша ціна в херсонського товариства «Газ АП» — 6,99 гривні за куб. Найбільша — у компанії «Львівенергозбут» — 10,8 грн за м3 на місяць.

Здорожчає не тільки газ як товар, а його доставка. На засіданні Національного регулятора (НКРЕКП) 30 грудня ухвалили зміни до тарифу з розподілу. Доставка газу зросла до 2,01 гривні за куб на місяць. Така ціна почне діяти з 1 січня 2021 року.

Розподіл газу подорожчає майже вдвічі: наприклад, якщо в грудні за доставку 100 кубометрів газу ви заплатили 116 гривень (1,16 грн за куб), то в січні ця ж сотня кубів коштуватиме 201 гривню.

Хоча, варто зауважити, що газовики хотіли ще більший тариф на доставку — 2,17 гривні за куб. Такі зміни пояснювали тим, що в тариф роками не закладали реальну компенсацію за втрати у мережах.

Холодна вода

З 1 січня зросте тариф на холодну воду. Обласний «Водоканал» встановив, що куб централізованого водопостачання коштуватиме 15,09 гривні (було 14,48 грн), а водовідведення — 8,56 гривні (було 7,4 грн). Разом 23 гривень 66 копійок. 

Погодження тарифу від НКРЕКП Водоканал отримав ще 16 грудня.

Отож, холодна вода та каналізація зросте в ціні на 1 гривню 72 копійки, якщо порівнювати з груднем. Останнє збільшення тарифу на водопостачання та водовідведення, нагадаємо, відбулося в лютому 2020 року.

«Вінницяоблводоканал», нагадаємо, також хотів більший тариф на воду, ніж отримав. А саме 25 гривень 5 копійок за кубометр. Про це писали в матеріалі: «Тариф росте щороку, а коли якість?». Як пройшли слухання про нові ціни на воду

Хто (ще) не змінив тарифи?

Для вінничан не змінилися розцінки хіба що на тепло. У «Вінницяміськтеплоенерго» продовжують діяти тарифи на гарячу воду і опалення за цінами 2019 року.

Хоча ще в жовтні Нацрегулятор (НКРЕКП) ухвалив, що споживачі міськтеплоенерго платитимуть на 1,3% більше за опалення, ніж зараз.

На гарячу воду діятиме єдиний тариф — 83 гривні 97 копійок за куб. Нова ціна на 6,8% менша, ніж тариф за гаряче водопостачання з рушникосушильником і на 0,8% більша, ніж тариф за гаряче водопостачання без сушарки.

Однак є певні умови: 

— Нові тарифи почнуть діяти після укладення нових договорів відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», — раніше говорила речниця «Вінницяміськтеплоенерго» Сніжана Корчака. — Наразі ми опрацьовуємо варіанти як приймати споживачів під час карантину, про результати завчасно повідомимо людей. А доти продовжать діяти чинні тарифи, ухвалені у 2019 році.

Нюанси по електроенергії

Єдиний тариф на електроенергію для населення — 1,68 грн за кВт — діятиме з 1 січня 2021 року. Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко пояснював, що якщо б його не затвердили, то з початку року в нас діяла б ринкова модель тарифу на світло та здорожчання до 3,3 грн за кіловат на місяць.

Разом з тим, Міненерго опублікувало роз’яснення, що єдина ціна на світло не впливає на інші пільгові тарифи для побутових споживачів: збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. З таким лічильником ціна електрики в нічний час буде на 50% меншою. 

У Мінсоцполітики запевняють, що при діючій системі субсидії всі 3,1 мільйона домогосподарств, які отримують субсидію, жодним чином не відчують підвищення тарифів, оскільки це покриється збільшеним розміром субсидії. А ті сім’ї, які раніше не користувались субсидіями, але при зростанні витрат на комуналку їм складно оплачувати ЖКП, можуть звернутися за оформленням субсидії. У тому числі, дистанційно через веб-сайт або через «Прозорі офіси».

Крім того, новий тариф на електроенергію є «тимчасовим рішенням», яке діятиме до 31 березня 2021 року. До цього часу, за словами в.о міністра енергетики Юрія Вітренка, Нацрегулятор спільно з енергопостачальниками напрацюють інший тариф для побутових споживачів.

 

Читайте також:

«Вода з-під крана стала кращою, але мережі міського водогону її псують» — лікар-гігієніст

Нові тарифи та зарплати. Що ще чекає Україну з 1 січня?

До 500 гривень щомісяця будуть платити жителям сіл біля Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Людмила Андриенко

    Вже хочуть нас добити до кінця тариф на світло до березня ,а там шо блядь ще буде більший чи шо дибіли блядь стріляти вас ,а потім і тих хто прийде на похорон
  • Юлія Денисюк- Сніцарук

    НамазуйТе, зубожілі!!!
  • Олександр Григорук

    Найсмішніше те, що ті 73% які усталі от баригі і хотіли все на шару сидять заткнувши язики в дупу. Передаю вам всім привіт😅🤣🤣
  • Олександр Зелений

    що ВОНО буде казати за 10 хвилин до нового року?

    Вадим Дмитриев reply Олександр Зелений

    Что тут думать. "Ва всьом винават Парашенка и папередники!", а 25 млн. мудрых малорос такие чам-чам-чам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up