Тарифи, гроші, карантин. Що зміниться у жовтні для вінничан

Тарифи, гроші, карантин. Що зміниться у жовтні для вінничан
Жовтень не порадує нас зростанням пенсій та зарплат, проте буде певне зниження тарифів на опалення і гарячу воду. До того ж в цьому місяці почнуть оформлювати субсидії на опалювальний період
  • Другий місяць осені принесе чимало нововведень. Частина змін вже почала діяти, а вплив інших новацій відчуємо аж під кінець жовтня. 
  • Розповідаємо про те, як зміняться тарифи, що за правила почали діяти для водіїв та які ще є важливі події в Україні, що вплинуть на життя вінничан

Жовтень не порадує нас зростанням пенсій та зарплат, проте буде певне зниження вартості опалення і гарячої води. А «подвійне зростання» ціни електроенергії — виявилося фейком. 

Цей місяць стане часом змін і для вінницьких водіїв, яким доведеться звикати до світлофорів на площі Гагаріна. А також не забувайте вмикати ближнє світло за межами міста.

І ще від сьогодні 25 копійок та купюри, випущені до 2003 року, не дійсні для розрахунку: їх вилучають з обігу. Принаймні, так вважають у НБУ та радять такі платіжні засоби міняти в банках. Зібрали все, що може бути важливим для вінничан.

Відео дня

Комуналка

З 1 жовтня зросла вартість газу для населення. За один куб блакитного палива заплатимо 6 гривень 68 копійок, повідомляють у «Вінницягаз збут». Варто зазначити, що з запуском ринку газу держава більше не регулює ціну газу, а побутовий споживач може вільно змінити постачальника газу.

Новий опалювальний сезон, який орієнтовно стартує з 15 жовтня, буде з новими тарифами. Нацрегулятор (НКРЕКП) ухвалив, що споживачі «Вінницяміськтеплоенерго» платитимуть на 1,3% більше за опалення, ніж зараз. 

На гарячу воду діятиме єдиний тариф — 83 гривні 97 копійок за куб. Нова ціна на 6,8% менша, ніж тариф за гаряче водопостачання з рушникосушильником і на 0,8% більша, ніж тариф за гаряче водопостачання без сушарки.

Однак є певні умови:

— Нові тарифи почнуть діяти після укладення нових договорів відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», — говорить речниця «Вінницяміськтеплоенерго» Сніжана Корчака. — Наразі ми опрацьовуємо варіанти як приймати споживачів під час карантину, про результати завчасно повідомимо людей. А доти продовжать діяти чинні тарифи, ухвалені у 2019 році.

Отримають зниження цін на тепло споживачі «Вінницяоблтеплоенерго». Обласні депутати ухвалили, що тариф на теплову енергію складатиме:

  • 1 тисяча 822 гривні 45 копійок за 1 гігакалорію для споживачів без центральних та індивідуальних теплопунктів; 
  • 1 861,06 грн за Гкал для споживачів з ЦТП; 
  • 1 914,43 грн за Гкал для споживачів з ІТП.

А от інформацію про подвійне здорожчання електроенергії та збільшення ціни холодної води на 22%, якою діляться у соцмережах, офіційно спростували в Міністерстві енергетики. Там зазначили, вартість електроенергії для населення не зміниться до кінця року. І те, що продовжує діяти ціна електроенергії до 100 кВт-год на місяць — 90 копійок за кВт-год, а понад 100 кіловатів — 1 гривня 68 копійок за кіловат.

Дороги

У вінницькій поліції нагадують, що з 1 жовтня 2020 року до 1 травня 2021 року за межами населених пунктів українські водії зобов’язані вмикати денні ходові вогні або ближнє світло (якщо конструкція автомобіля не передбачає такі вогні).

Ближнє світло фар допомагає поліпшити видимість автомобіля для всіх учасників дорожнього руху, зокрема й пішоходів. Якщо ж водій не вмикає фари або керує автомобілем з несправними зовнішніми світловими приладами, йому загрожує штраф до 425 грн.

Ледь не головною подією цього тижня стала реорганізація руху на площі Гагаріна. Роботи, які тривають з 17 серпня, майже завершили: зробили нову розмітку, вздовж колій встановили делінеатори, встановили стовпчики, якими звузили смуги руху, проклали через центр площі нові переходи для пішоходів і поставили світлофори.

Від завтра, 2 жовтня, рух стане повністю регульованим: увімкнуть 23 світлофори. У мерії кажуть, що протягом місяця будуть корегувати роботу світлофорів та сподіваються, що «нова Гагаріна» стане безпечним місцем для проїзду. Однак водійська спільнота схему руху на площі критикує, пророкуючи ще більші «тягнучки» від цього проекту влади.

Читайте ось тут про те, що не так з планами на площу Гагаріна. І чому фахівці відмовилися від ідеї зробити круговий рух.

Забирають старі гроші

Нацбанк почав виводити з обігу старі банкноти, випущені до 2003 року. Тобто, в теорії їх перестануть приймати в магазинах як платіжні засоби. Така ж доля спіткала і монети номіналом 25 копійок. 

У НБУ говорять, що старих гривень в обігу залишається біля 1,8% від загальної кількості гривневих банкнот й вони вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу.

Вінничани без обмежень та безкоштовно можуть обміняти «недійсні купюри й монети»: 

  • в усіх українських банках — до 30 вересня 2021 року включно (протягом одного року з дати вилучення їх з обігу);
  • в НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) — протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу (до 30 вересня 2023 року включно).

Які ще є важливі події?

  • З 1 жовтня розпочався осінній призов на строкову службу. У обласному військкоматі кажуть, що цьогоріч на службу підуть 650 юнаків. З них 250 служитимуть в лавах Національної гвардії.
  • Від сьогодні стартувало голосування за проекти «Бюджету громадських ініціатив». Ідеї, які отримають підтримку вінничан, будуть реалізовані за гроші міського бюджету у 2021 році. Повний перелік проектів та як голосувати
  • 14 жовтня в нашій країні святкують День захисника України. Цей день припадає на середу та визначений як вихідний.
  • 25 жовтня — День місцевих виборів. Будемо обирати депутатів та голів рад. Зокрема, у Вінниці є 13 претендентів на посаду міського голови: в останній день зареєстрували В’ячеслава Узєлкова (партія «Опозиційна платформа за життя»), Ірину Котову («Наш Край»), Сергія Кармаліту (самовисуванець). Про десятку інших кандидатів у матеріалі
Зліва-направо: Сергій Кармаліта, Ірина Котова, В'ячеслав Узєлков
  • 25 жовтня переходимо на зимовий час. Це означає, що в ніч на 25 жовтня (о 4:00) стрілки годинника «повернуться» на годину назад — і в неділю можна буде спати на годину довше.
  • З 26 жовтня до 1 листопада — шкільні канікули. Такі дати рекомендує Міністерство освіти та науки.
  • 31 жовтня — «останній» день карантину, який був оголошений через COVID-19 ще 12 березня. Оскільки в Україні продовжує зростати захворюваність на коронавірус, то варто очікувати, що обмеження продовжать і після 1 листопада.

Ще у жовтні, нагадаємо, будуть оформлювати зимові субсидії. Хто з вінничан отримає її автоматично, а кому доведеться збирати новий пакет документів?

Читайте також:

 Депутати вирішили долю «Пакунку маляти». Які зміни очікуються з 2021 року?

Мінімалка — 5000 гривень. Як за це рішення голосували вінницькі нардепи

«Здоров’я» відкриють у жовтні, «СКА» — у 2021 році: ремонт спорткомплексів у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Галина Валентірова

    Нічого доброго не буде,вже ціни вгору пішли,а що дальше слухаєм казочки як дітки перед сном.

    Ols Kat reply Галина Валентірова

    Ну так мiнiмальну зарплату пiдвищили, отже податки та збори зросли, отже пiдприємцi пiдвищують цiни, нiчого дивного
  • Robert Kelly

    все больше популярностью пользуется такая услуга, как доставка еды https://brucelee.com.ua/product-category/moreprodukty/. Заказ еды в службе доставки обладает целым рядом преимуществ.

  • Swrg

    Лет пять не люблю 95-й квартал
    Уж год терпеть его не могу, ваще
    Жванецкий лучше, интеллигентнее

    Swrg reply Swrg

    Да, оказывается,
    что не всякая птица-говорун отличается умом и сообразительностью.
    умом и сообразительностью
    Умом и сообразительностью!
  • Юрий Гончеренко

    а коли яйця будуть по 0,8?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up