Мінімалка — 5000 гривень. Як за це рішення голосували вінницькі нардепи

Мінімалка — 5000 гривень. Як за це рішення голосували вінницькі нардепи
За планом влади мінімальна зарплата продовжить зростати. У 2021 році вона зміниться двічі — до 6000 і 6500 гривень
  • З 1 вересня в Україні встановлять мінімальну зарплату на рівні 5000 гривень.
  • Таке рішення ухвалила Верховна Рада, підтримавши законопроект президента Зеленського 295 голосами. 
  • При цьому в законотворців вже є наміри підняти цей показник до 6500 гривень. Як за це рішення проголосували нардепи від нашої області?

На позачерговому засіданні 25 серпня Верховна Рада розглянула законопроект, яким піднімають «мінімалку» з 4723 до 5000 гривень. Ініціатором змін став президент України Володимир Зеленський. Він пояснював, що збільшенням мінімальної зарплати «трішки підтримають педагогів, медиків, соцпрацівників та інших бюджетників», які втратили доходи через карантин.

Також президент разом з Кабміном намітив подальші кроки збільшення цього показника: з 1 січня 2021 року — до 6000 гривень, а з 1 липня 2021 року — 6500 гривень. Хоча в законопроекті мови про такі наміри не було.

«Піар перед виборами» і «Необхідне рішення»

Нардепи такий крок оцінили по-різному: представники політсил «ЄС», «Голос», групи «За майбутнє» назвали це популізмом та піаром провладної партії перед виборами. Аргументами стало те, що збільшення мінімалки призведе до збільшення податків, і, по суті, воно зараз не на часі, оскільки країна в економічній кризі.

Відео дня

А представники партій «Слуга народу», «Батьківщина», «ОПЗЖ», групи «Довіра» підтримали проект закону від президента, хоча і висловлювали позиції, що ще потрібно зменшити податковий тягар на бізнес, прив’язати тарифну сітку бюджетників до показника мінімальної зарплати, підняти мінімальні пенсії та прожитковий мінімум. Та взагалі, підвищити «мінімалку» до 7500 гривень.

Однак голосували виключно за президентський законопроект. Його підтримали в цілому 295 голосами. Проти були вісім народних депутатів, утримались — 35, а не голосували 28.

Як голосували нардепи-вінничани?

Слуга народу

Юлія Овчинникова — «За»

Ірина Борзова — «За»

Максим Пашковський — «За»

Анатолій Драбовський — «За»

Батьківщина

Олег Мейдич — «Відсутній»

Голос

Олександра Устінова — «Відсутня»

Депутатська група «За майбутнє»   

Петро Юрчишин — «Не голосував»

Депутатська група «Довіра»

Лариса Білозір — «За»

Геннадій Вацак — «Не голосував»  

Микола Кучер — «Відсутній»

(Джерело: поіменне голосування)

Замість підтримки — податковий тягар

Голова правління «Спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін зауважив, що через зростання мінімалки збільшиться податкове навантаження на бізнес.

— Зокрема, буде більше навантаження на зарплатний фонд підприємств, — говорить Печалін. — Якщо далі приймуть 6500 гривень «мінімалки», то тільки ЄСВ зросте на майже 400 гривень, що є суттєво для мікро-бізнесу. А ще влада анонсувала, що з вересня будуть нові перевірки бізнесу, щоб виявити неофіційно працевлаштованих людей.

Олександр підсумовує, що замість підтримки держави підприємці отримають поглиблення кризи.

— Мала б бути державна підтримка бізнесу. Наприклад, відв'язати ЄСВ від показника мінімальної зарплати, встановити фіксований розмір залежно від обороту, варіанти мають бути різними. Але замість преференцій на період, поки триває карантин, бізнес отримає новий тягар, — каже Печалін. — Я розумію позицію держави, якій потрібно більше надходжень у бюджет, щоб покрити дефіцит. Але повинен бути баланс, бо якщо «гайки крутитимуть далі», то бізнесу в Україні буде все менше-менше.

Про інші аргументи «за» і «проти» читайте в матеріалі: Мінімалка 5000 гривень. Які від цього будуть «плюси» та «мінуси»?

А ось тут ви можете висловили свої думки, щодо нової «мінімалки» — До 5 тисяч гривень Рада підвищила мінімальну зарплатню. ОПИТУВАННЯ.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Андрій Савін

    За зростанням мінімальної заробітної плати слід очікувати підняття тарифів на комуналку (зарплата є однією зі складових у формуванні цих тарифів). Отже ми на почтаку чергового витку знецінення національної валюти. Інфляція знов дасть про себе знати з новою силою. Потрібно реформування реального сектору економіки, а не голий популізм з незворотніми наслідками. Не вірю я в цю псевдо-турботу про людей.

    Валерий Чудновский reply Андрій Савін

    Зарплата є однією зі складових у формуванні цих тарифів... Але не головною. На прикладі тарифу за опалення: газ — 75%, зарплатний фонд — 12% від тарифу.
    Ця структура тарифу була в 2018 році. Але за два роки вона суттєво не змінилася.
  • Наталья Горошко

    Невиданная щедрость! Спасибо, отцы родные!!!
  • Mykola Handziuk

    Підприємці з ким конкурують? З Африкою і Північною Кореєю? чи з Європою? В Польщі мінімальна зарплата 2600 злотих (18500 гривень). а тут проти 6500 грн.
  • Alexey Yakimenko

    Сейчас минималка 4723,если что)

    Константин Карачун reply Alexey Yakimenko

    Alexey Yakimenko ой, какой умник взрослый нашёлся. Дядя, не ругай меня!

    Alexey Yakimenko reply Alexey Yakimenko

    Константин Карачун Так вот с сентября иди в школу,грамотей.Пусть тебя научат правильно мысли выражать))

    Константин Карачун reply Alexey Yakimenko

    Alexey Yakimenko понял, не такой как ты, с сентября, если что.

    Alexey Yakimenko reply Alexey Yakimenko

    Константин Карачун Сам понял что написал?

    Константин Карачун reply Alexey Yakimenko

    Alexey Yakimenko а написано что сейчас изменена? Где такие умные водятся?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up