Мінімалка 5000 гривень. Які від цього будуть «плюси» та «мінуси»?

Мінімалка 5000 гривень. Які від цього будуть «плюси» та «мінуси»?
Нардепам пропонують зібратися 25 серпня, щоб розглянути законопроект про підвищення «мінімалки». Якщо його схвалять, то вже з 1 вересня будуть встановлені мінімальна зарплата 5000 гривень та нові оклади для посадовців й бюджетників.
  • Президент Зеленський пропонує підняти мінімальну зарплату з 4723 до 5000 гривень. Якщо парламент схвалить, то зміни почнуть діяти вже з 1 вересня цього року.
  • Але надалі, впродовж 2021 року, зарплату хочуть підняти аж до 6500 гривень.
  • Зібрали аргументи «за» і «проти» підвищення, а також розібралися, на які податки та соцвиплати вплине новий розмір «мінімалки».

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді прийняти закон про збільшення з 1 вересня мінімальної зарплати до 5000 гривень. Про це повідомляють у прес-службі Президента.

«Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від Президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до п'яти тисяч гривень. Потім другий етап цієї програми — збільшення з 2021 року до шести тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина — ми збільшимо до шести з половиною тисяч гривень», — йдеться в повідомленні.

Чіткий графік підвищення мінімальної зарплати раніше склав Кабмін:

Відео дня
  • З 1 вересня — 5000 грн (+277 грн або +5,9%).
  • З 1 січня 2021 року — 6000 грн (+1000 грн або +20%).
  • З 1 липня 2021 року — 6500 грн (+500 грн або +8,3%).

Аргументи «За»

Президент Зеленський вважає, що після підвищення «мінімалки» зростуть доходи бюджетників — вчителів, медиків, соцпрацівників, бо їхні оклади розраховуються за тарифною сіткою, прив’язаною до мінімальної зарплати.

«Карантин продовжується, але після серйозної паузи, коли понад два місяці не працювали ні підприємці, ні ФОПи, багато державних підприємств, зараз дуже важливо трішки підтримати людей», — зазначив Володимир Зеленський.

У Мінфіні вважають, що через збільшення мінімалки до 5000 гривень збільшаться надходження з податків до бюджету: додатково 1,7 мільярда отримає Пенсійний фонд, і ще 1,2 мільярда розподілять між собою місцеві та державний бюджет. 

І на думку міністра фінансів Сергія Марченка, бізнес, який легально платить офіційну зарплату набагато вище мінімальної, ніяких змін не відчує.

«Розрахунки показують, що збільшення МЗП: стимулюватиме споживчий попит на українську продукцію; дасть змогу привести мінімальну зарплату до реального прожиткового мінімуму, який зараз фактично 4,9 тис. грн; не матиме значного впливу на інфляцію. Так само в умовах розігріву економіки не збільшиться і безробіття, що чітко можна відстежити за досвідом 2017 року», — писав у своєму фейсбуку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Аргументи «Проти»

Інвестиційний банкір Сергій Фурса нагадує про причини двократного зростання «мінімалки» у 2017 році: тоді мінімальна зарплата «наздогнала» зростання середньої зарплати після інфляції та девальвації у кризові 2014-2015 роки, коли гривня знецінилася втричі. Тобто, по суті, відбулася відкладена індексація. 

Зараз, на думку Фурси, немає ніяких економічних причин для такого зростання зарплати.

«Вже за рік мінімальна зарплата має стати 6500 гривень. Що таке в принципі зростання мінімальної зарплати? З одного боку, це зростання витрат бюджету. Тому що зарплати бюджетників треба підвищувати. І це під час кризи та на тлі рекордного дефіциту бюджету. Значить гроші треба позичати. Але це різке зростання боргового навантаження, яке й так у нас в цьому році значно зросте, з 50% до 67% від ВВП», — пише Фурса.

Ще один аргумент, який одночасно є і «за», і «проти» — детінізація доходів населення.

«Дуже часто в Україні мінімальна зарплата — це офіційна зарплата. Усе інше платять в конверті. Коли ми різко збільшуємо мінімальну зарплату, то просто росте та прозора частина. «Плюс» від цього — чим менше зарплат в конвертах, тим краще. «Мінус» — в кризовий рік це більше навантаження на бізнес, який і так під ударом від карантину і падіння купівельної спроможності населення. Чи потрібна така форсована детінізація саме зараз? Питання відкрите», — вважає інвестбанкір.

Директор з комунікацій проекту, який аналізує бюджет та податки «Ціна Держави» Микола Малуха вважає, що адміністративне підвищення мінімалки веде до зростання безробіття.

«Ви умовний бізнес/підприємство, де ваш зарплатний фонд дозволяє тримати 10 працівників на мінімальній зарплаті в 4,7 тисячі гривень. Але вам кажуть, що завтра влада підвищує мінімалку на 39%. Що це означає? Що ви звільняєте 4 людей, що працювали на мінімалці, щоб платити зарплату решті шести. Бо бізнес за цей час якимось законом у вас не виріс. Або є інше рішення — перевести на чорну оплату праці. Наприклад, такі роботи як прибиральниці, охоронці тощо. І влада втратить податки з праці з існуючої мінімалки у 4,7 тис. (22% ЄСВ, 18% ПДФО і 1,5% військовий збір)», — пише на своїй фейсбук-сторінці Малуха.

Він також розрахував, що в липні 2021 року, коли мінімалка зросте до 6,5 тисяч гривень, то на кількасот гривень збільшиться податок ЄСВ.

«Якщо зараз ФОП (3 група) платить ЄСВ у 1039 гривень на місяць, то при мінімалці 6,5 тисяч як хоче президент буде вже 1430 гривень. З 2022 року нам обіцяють ЄСВ на рівні 2100 грн в місяць. А це призведе до того, що люди позакривають ФОПи, бо якщо в тебе 10 тисяч місячний оборот, то немає доцільності його тримати. Простіше кешем отримувати гроші», — вважає Микола Малуха.

Підставами для зростання мінімалки має бути реальне зростання економіки

«Щоб доходи підвищилися — повинна зростати економіка. Щоб росла економіка — повинні прийти інвестиції, причому бажано прямі зовнішні інвестиції. А щоб вони прийшли, їм необхідно відчувати себе в безпеці. А значить повинна зберігатися макроекономічна стабільність і бути проведена справжня судова реформа і реформа силовиків. І тоді так, зарплати почнуть рости», — зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

До чого «прив’язана» мінімальна зарплата?

«Мінімалка» впливає на розмір пенсій. Так, законодавством (частина 2 статті 28) встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком — це 40% від мінімалки. Тобто, якщо парламент ухвалить збільшення мінзарплати до 5000 гривень, то це призведе до збільшення мінімальних пенсій за віком з 1889 гривень до 2000 гривень.

Збільшать розмір пенсії «чорнобильцям», які отримали інвалідність під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та евакуації населення — вони отримують п’ять мінзарплат на місяць (стаття 57 закону).

Зростуть зарплати чиновників та працівників бюджетної сфери. Законопроектом Зеленського хочуть встановити, що оплата роботи працівника 1 тарифного розряду складатиме 2 тисяч 225 гривень. А це через коефіцієнти потягне підвищення окладів ще для 24 розрядів у тарифній сітці.

Зросте податкове навантаження. Збільшаться суми податків ЄСВ, ПДФО, податок на нерухоме майно, оподаткування транспорту, який коштує понад 375 «мінімалок»; туристичний збір тощо.

За які гроші збільшать «мінімалку»

У тексті до законопроекту №3963, яким хочуть прописати нову мінзарплату, є пояснення звідки на це братимуть гроші:

  • перекинуть 3,5 мільярда гривень видатків, які були зекономлені на обслуговуванні державного боргу. Така економія виникла через відхилення фактичного курсу гривні до іноземних валют у порівнянні з прогнозним курсом, прописаного у Держбюджеті на 2020 рік.
  • передбачено збільшення планових податкових надходжень на 541 мільйон гривень, у тому числі з податку на доходи фізичних осіб – на 461,3 мільйона гривень та податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування — на 80 мільйонів гривень.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку до проекту закону зазначило, що «запропонований розмір мінімальної заробітної плати не досягає навіть величини фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який за даними Мінсоцполітики складає 5149 гривні та, таким чином, не передбачає забезпечення базових потреб працюючого населення».

Президент Зеленський пропонує нардепам розглянути проект закону на позачерговому засіданні парламенту 25 серпня, після Дня Незалежності України.

Через велику субсидію, нагадаємо, можна залишитися без соцдопомоги. Уряд зробив новий порядок

Опитування

Схвалюєте ініціативу підняти мінімалку до 5000 гривень?

Читайте також:

Президент Зеленський підписав закон про гральний бізнес. Що зміниться?

«Продавці поступаються в питаннях ціни». Як карантин змінив ринок нерухомості Вінниці

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Alexey Yakimenko

    Это будет экономический прорыв))Кстати сейчас минималка 4723😁
  • Oleg Ivanov

    Если бы люди чуть подумали мозгами и не поднимали цены на продукты (на рынке и в магазинах) тогда был бы толк.
  • Анатолий Белоус

    5000 - 4723 = 277
    277/30 = 9,23
  • Андрей Ящук

    В павільйоні ціни на м'ясо і сало вже погнали 🤣🤣🤣
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up