Через велику субсидію можна залишитися без соцдопомоги. Уряд зробив новий порядок

Через велику субсидію можна залишитися без соцдопомоги. Уряд зробив новий порядок
Якщо «зимова» субсидія сягає кілька тисяч, то на соцдопомогу можна не розраховувати. Адже вона буде більша, ніж прожитковий мінімум на сім'ю й значить, що незаможна родина такою, в уявленні держави, не буде
  • Нещодавно Кабмін змінив порядок нарахування соціальних виплат. 
  • Зокрема, субсидію тепер запишуть в доходи сім’ї. А через неправдиві дані в декларації зможуть вимагати повернення допомоги від держави. 
  • Розказуємо, які є ще нюанси, кого зачеплять зміни та для чого їх ухвалили.

Наприкінці липня Кабмін затвердив нову методику розрахунку середньомісячного сукупного доходу для призначення ряду держдопомог.

Формально, новий порядок потрібен, щоб запрацював закон «Про підвищення соцгарантій для окремих категорій осіб», яким, зокрема, підвищили виплати на дітей й також спростили порядок оформлення допомоги.

Але, на практиці, у працівників соцзахисту тепер є більше законних підстав, аби в такій допомозі відмовити.

Відео дня

Навіщо потрібні зміни

Міністр соцполітики Марина Лазебна прокоментувала необхідність змін підходу до нарахування соцдопомоги тим, що її будуть отримувати ті, хто справді цього потребує.

— Рішення уряду має на меті унормувати перерахунок соціальних виплат для окремих категорій осіб, посилити адресність і спростити доступ в оформленні соціальної допомоги, яка є на сьогодні Україні, — говорила Лазебна.

При цьому урядовці поступово йдуть до того, що в Україні буде єдина соцдопомога.

— Понад 100 мільярдів йдуть на соцвиплати, але сказати, що це ефективно, не можу. Є, зокрема, допомоги по 5 чи 7 гривень, прийняті ще в 90-х. Мінсоцполітики та Мінфін працює над тим, щоб була єдина соцдопомога, щоб не просто роздати ці кошти, а щоб ця допомога принесла користь, — говорив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Нюанси оформлення допомоги

З 1 липня набули чинності зміни до законодавства про соцзабезпечення. А 22 липня Кабмін постановою №632 переписав під зміни свою нормативну базу. Нею, зокрема, впроваджується новий розрахунок середньомісячного сукупного доходу. Ця величина використовується для нарахування держвиплат малозабезпеченим сім’ям та матерям-одиначкам.

І тепер для розрахунку середньомісячного сукупного доходу будуть враховувати 

  • зарплату (після оподаткування), стипендію, допомогу по безробіттю;
  • грошові перекази з-за кордону;
  • виплати фондів соцстрахування;
  • задекларовані доходи;
  • доходи ФОПів;
  • доходи від реалізації молока та молочної сировини (в розмірі 30%);
  • житлові субсидії та пільги на оплату ЖКП, придбання палива та скрапленого газу. Не враховуватимуть цю складову тільки в тому випадку, якщо подаються документи на оформлення субсидії;
  • грошове забезпечення військовослужбовців. Крім виплат, які отримують безпосередньо під час участі в АТО / ООС.

— Субсидія тепер вважається доходом, після монетизації люди стали отримувати її «на руки». І якщо в людини виходила велика субсидія в опалювальний період, то це може зменшити розмір соцдопомоги, — пояснює керівниця департаменту соцполітики міської ради Валентина Войткова.

І це ще не все. Законом, який «підвищує соцгарантії», розширили склад сім’ї (стаття 1). Відтепер це чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти до 18 років. Також до її складу включають дітей, які не перебувають у шлюбі та вчаться на денному стаціонарі, у віці до 23 років.

Де вони прописані та фактично проживають, значення немає. Якщо вони отримують стипендію, підробляють, і при цьому, наприклад, живуть в іншому місті, всі доходи підтягуються до сукупного доходу сім’ї. А це в результаті зменшує шанси на виплату або взагалі зводять їх нанівець.

Збільшили соцвиплати опікунам 

Однак є й позитив: в законі «Про підвищення соцгарантій» є норма про те, що «максимальний розмір державної соціальної допомоги не може перевищувати прожитковий мінімум для сім’ї». Раніше максимумом було 75% від цієї величини

До того ж, зріс розмір допомоги дітям, над якими встановлено опіку чи піклування: 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку й 3,5 розміри прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з інвалідністю.

При цьому законодавець визначив, що такі суми будуть виплачуватися за січень-червень 2020 року. Простими словами, люди, які отримували такі виплати протягом минулих шести місяців, надалі отримають ще й доплати.

— Доплати опікунам ми здійснили ще в червні. Люди отримали кошти за січень-червень 2020 року. З липня вони отримують соцвиплати на дітей за новими розмірами, які встановили в Кабміні, — говорить керівниця департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Приховали доходи? Змусять повернути виплати

Людям, які зараз отримують допомогу як малозабезпечені сім’ї та виплати на дітей матерям-одиначкам, продовжать нараховувати соцдопомогу за старими правилами. За новим порядком нині мають подати документи у Вінниці близько 400 малозабезпечених сімей та орієнтовно 600 матерів-одиначок, оскільки термін призначення їхньої допомоги вичерпаний.

— Наші спеціалісти їх всіх обдзвонили та розповіли про зміни у законодавстві. Їх ми почнемо приймати, коли в Києві підготують відповідне програмне забезпечення, за яким ми зможемо бачити доходи людей помісячно, — говорить Войткова.

Крім заяви зі стандартними довідками, ці люди відтепер подаватимуть декларацію про доходи. А для підрахунку середньомісячного сукупного доходу застосовуватимуть новий порядок.

А також урядовці склали перелік причин, за яких малозабезпеченим сім’ям та матерям-одиначкам  у виплатах відмовлять: 

  • відсутні доходи;
  • протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги здійснили купівлю на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • у власності сім'ї є друга квартира (будинок), більше ніж один транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

І ще важливий момент — в постанові уряду №632 про виплати сім’ям з дітьми, по догляду, одиноким матерям з’являється порядок повернення соцдопомоги.

Якщо було подано неправдиві дані, відбулися зміни у складі сім’ї й про це не повідомили, то органи соцзахисту мають право вимагати повернення назад суми виплат: або повністю, або частково. При цьому, за рішенням органів соцзахисту, можна застосовувати механізм повернення виплат, коли соцдопомога не припиняється, але вона зменшується на 20%, які передають назад, в Держбюджет.
Якщо ж компромісу досягти не вдалося, а винуватець відмовляється повертати виплати, то на цю людину готується позов до суду.

До «Прозорого офісу» — тільки за попереднім записом

Департамент соцполітики вінницької міськради повідомляє, що під час карантину прийом здійснюється в умовах попереднього запису. 

Для отримання талону попереднього запису необхідно звернутися до структурних підрозділів соцзахисту населення, а саме: Управління соціального захисту населення (Правобережне) Космонавтів, 30 (2 поверх), телефон: 50-83-88 або Управління соцзахисту населення (Лівобережне) Замостянська, 7, телефон: 50-86-70.

 

Читайте також:

В Україні запрацював ринок газу: що зміниться для вінничан?

Родинам загиблих військових збільшили доплату до пенсій. Скільки отримають?

За три літри — майже пів тисячі гривень. Чому зросла ціна на вінницький мед?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Кармакова

    Уже не знают, КАК обобрать людей ещё! Уменьшите зарплаты себе и своим *помощникам, Кобелёву и его забугорным *наблюдателям*, точнее, ХОЗЯЕВАМ Нафтогаза и не будет необходимости взвинчивать тарифы *до небес*! КАК можно субсидии плюсовать к доходам - ведь они сразу же уходят на оплату ЖКХ!?
  • Наталия Войт

    Кто? что ? Натупил с составом семьи и общим доходом.
    С 18 до 23 если не замужем? Что за бред?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up