В Україні запрацював ринок газу: що зміниться для вінничан?

В Україні запрацював ринок газу: що зміниться для вінничан?
Фото з архіву «20хв»
  • З серпня побутовий споживач може міняти постачальника газу майже так само, як оператора мобільного зв’язку, орієнтуючись на кращу ціну та сервіс.
  • І одночасно, держава відпустила регулювання ціни на газ для населення, яку тепер визначає ринок.
  • Як це працюватиме та що буде з цінами на газ?

Уряд 1 серпня остаточно скасував механізм PSO — спеціальні зобов’язання «Нафтогазу» з продажу газу для побутових споживачів за ціною, яку регулює держава.

Водночас населення отримало можливість змінити постачальника газу, для чого ще у 2015 році відбулося розділення облгазів на компанію, що продає газ та компанію, що його доставляють його по трубах. Першою для вінничан є «Вінницягаз збут», а другою — «Вінницягаз». І якраз газзбут можна змінити на іншу компанію.

Розповідаємо, як це працюватиме, чи потрібно міняти трубу з переходом до іншого постачальника та які ризики має ринкова ціна на газ для побутового споживача?

Відео дня

Перехід до нового продавця

Після запуску ринку на споживачів очікує дві принципових зміни. Перша — відмова від фіксованої ціни на газ призведе до того, що вартість палива формуватиме ринок. І теоретично, можна знайти такого постачальника, який пропонуватиме газ за найменшою ціною. 

Друга — споживачу з 1 липня спростили процес переходу до нової компанії постачальника. Більше не потрібно очікувати 100 днів на приєднання до нового постачальника, збирати довідки про відсутність боргів, очікувати «вольну» від старого надавача послуг. 

Відтепер споживач надсилає заяву-приєднання, пакет документів, який визначений на сайті постачальника послуг та очікує від 4 до 20 днів на рішення про приєднання до нового постачальника. Подати документи можна буде на електронну пошту постачальника газу чи в його центрі обслуговування.

Протягом перехідного періоду стара компанія-постачальник немає права відключати постачання газу. Якщо в людини був борг перед колишнім постачальником, то здійснити перехід на послуги до іншої компанії можна, але з боргами доведеться розрахуватися протягом 10 днів від дати виставлення такого рахунку. Або оскаржити рахунок у суді, якщо клієнт їх не визнає.

Після зміни постачальника нову трубу прокладати не треба.

— Обслуговуванням газорозподільчих мереж займається «Вінницягаз». Нова компанія-постачальник буде закуповувати обсяги газу на ринку, а споживач отримуватиме газ по тій же трубі, що і до зміни постачальника. Простими словами, труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників, — говорить речниця облгазу Лариса Логінова.

До того ж, перейти до нового газопостачальника можна навіть однією квартирою в багатоповерхівці, адже газ до споживача постачають за індивідуальним договором. 

Що буде з цінами

Зараз ринок повільно набирає обертів й вже з’явилися перші «ластівки», які анонсували свої пропозиції про продаж газу населенню.

«Нафтогаз» створив два пакети для населення — «Місячний» на серпень, де газ продаватимуть по 3,24 гривні за куб і «Річний», де ціна газу єдина протягом року — 4,73 гривні за кубометр/на місяць.

Оголосив про наміри продавати газ для побутових потреб і енергобренд ДТЕК Ахметова — YASNO. Свою пропозицію готує і товариство «Вінницягаз збут», яке обіцяє вже незабаром дати споживачам «низьку літню ціну».

Експерти вважають, що різкого стрибка цін на газ не буде, оскільки в Україні є великі запаси в підземних сховищах.

— Якщо на ринку багато газу, то ціна не буде супервисокою. Але вона буде змінюватися щомісяця, як це було ще з січня цього року, — вважає директор товариства «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович. — Низка кризових явищ на світовому газовому ринку обвалила ціни. Від цього виграв клієнт, бо суми за газ в платіжках впали більше, ніж удвічі. Зараз ринок потроху відновлює свої сезонні ритми. Ціна на блакитне паливо ближче до осені завжди зростала і цього сезону буде зростати. Ближче до зими, скоріш за все, ціни піднімуться. Але ніяких 30+грн/куб.м не буде.

Інфографіка: kosatka.media

— Якщо не буде серйозних валютних стрибків, то ціни для кінцевого споживача взимку не будуть перевищувати 6-7 тисяч гривень за тисячу кубометрів. За нормального розвитку подій ціна може бути й до 5 тисяч гривень, — говорив «Економічній правді» президент асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мизовець.

Вартість газу буде змінюватися щомісяця, вважає директор вінницького газзбуту Василь Сопільник.

— Кожний постачальник буде визначати її в залежності від того ресурсу, який він сформував під своїх клієнтів, — цитує Сопільніка сайт газзбуту. — Однак ринкова вартість газу в Україні розраховується на основі імпортного еквівалента, бо близько третини споживаного газу країна імпортує. За інформацією «Нафтогаз України», сьогодні 70-80% відсотків в ціні газу — це ціна газу на хабі TTF в Нідерландах плюс тариф на транспортування газу в Україну. Таким чином, визначають ціни для українських споживачів торги на європейському хабі, а не конкуренція постачальників газу всередині України.

Може втрутитися держава

У теорії обрати постачальника можна буде від компаній з будь-якого регіону України. Оскільки вони будуть закуповувати обсяги газу і продавати його своїм споживачам, а доставкою займатимуться облгази.

Однак, єдиного сервісу, де можна було б порівняти всі пропозиції постачальників ще немає.

— В ЄС діє Comparison tool, де зібрані всі дані про постачальників та їхні ціни на комунальні послуги. Такого інструменту в Україні поки немає, але можливо його створить держава чи навіть самі гравці ринку, — говорить координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко. — Такий повільний старт пов'язаний з тим, що до останнього моменту не було зрозуміло чи відпустить держава регулювання цін на газ. І я б не очікувала, що в цьому місяці всі українські споживачі почнуть змінювати своїх постачальників. Прогнозую, що протягом наступних шести місяців в нас з'явиться від 50 до 100 компаній, які будуть постачати газ населенню на ринкових умовах. Звісно, якщо не втрутиться держава.

— Що ви маєте на увазі? — питає журналіст.

— Восени місцеві вибори. І скажімо, якщо ціни на газ в європейських хабах будуть зростати, то є ризик, що держава знову відновить регулювання цін на газ. І таким чином, в нас знов не буде конкуренції між постачальниками, не буде появи нових гравців на цьому ринку, які б могли запропонувати нижчі ціни. Тобто, запуск ринку газу, який в нас у законодавстві з'явився ще у 2015 році, може вкотре бути відкладений.

Зміна постачальника не звільнить від «газових коефіцієнтів»

Ще з жовтня 2018 року в рахунки вінничан роблять донарахування за газ. На кожні 100 кубів газу газовики дописують від 1 до 8 кубів. У «Вінницягаз» казали, що так роблять, бо газ у теплі розширяється, а у холоді стискається. І як результат — лічильники неправильно обраховують блакитне паливо.

Для вирівнювання показів ухвалили стандартні умови постачання газу: 20 градусів тепла за Цельсієм та тиск 760 метрів ртутного стовпчика. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Ці коефіцієнти приведення, до речі, ухвалили ще у 2004 році. Застосовувати стали з 2015-го, як того вимагає від облгазу Кодекс газорозподільних систем та закон «Про ринок газу».

 — Раніше ці нарахування не були пред’явлені побутовим споживачам, адже втрати при вимірюванні побутовими лічильниками були закладені в структуру тарифу. Але з 2016 року Нацрегулятор скасовує компенсацію за газовими коефіцієнтами, а у компанії немає джерел покриття цих збитків. Досі питання на законодавчому рівні не врегульоване, тож ми ці донарахування пред’явили споживачам до сплати, — пояснював комерційний директор «Вінницягаз» Володимир Антошко.

Однак зміна постачальника газу не звільнить споживача від цих донарахувань, оскільки їх роблять не газзбути, вважає заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогаз України Олексій Хабатюк 

— Нарахування робить облгаз. Тому зі зміною постачальника точно не буде вирішена проблема з завищеними нарахуваннями з причини температурних коефіцієнтів. Потрібно вирішувати корінь проблеми — нарахування облгазу, — пише Хабатюк.

Регулятор (НКРЕКП) намагався заборонити використовувати облгазам цю методику до побутових споживачів: накладав штрафи, подавав позови до суду. Проте у першій та другій інстанції суд виступив на боці «Вінницягазу». Нині триває розгляд справи в касаційному суді, про що писали в матеріалі: Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу»

 

Читайте також:

Пенсіонерка оскаржила 6 тисяч 214 гривень боргу за світло. Як їй це вдалося?

Хочу відключити централізоване опалення у квартирі. Як це зробити?

Водоканал «вийшов на прибутковість» та хоче новий тариф на воду у 2021 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Виктор Терещенко

    Интересно узнать стоимость для бытовых потребителей газа в Словакии, Румынии, Болгарии, Чехии, Турции которые непосредственно покупают его у России. Там тоже его привязывают к Нидерландам и типа волокут по трубам оттуда? Автору статьи не лишнее бы сделать подобный анализ в этих странах, включив хотя бы средний уровень доходов граждан. И какие счётчики там установлены - '' кубометровые ,, или '' в джоулях ,,?
  • Olga Kachman

    Газ это отдельная история в нашей жизни. Возьмем транспортировку, мы платим за прошлый год, а может я в этом не использую газ. Да еще и подорожала траспортировка газа, по каким таким причинам? Логика работает увы только чтобы набить чьи то карманы
  • Тетяна Глухенька

    На літо газ дешевше а зимою як більш напалюєм то й дорожче? Чому не можна було б наоборот.
  • Yuriy Rydenko

    Особенно интересно : цена в Нидерландах  плюс тариф на транспортировку....
    Газопровод новый прокинули или лапшу нам на уши накинули ? Газ из путинской россии идет кому-то , мы его перекупаем.А этот тариф- ОБМАН.Газосховища наполнили газом. о чем победно писали. Куплен летом по низкой цене, к зиме цена вырастет и нам его продадут по высокой цене и хорошо заработают. И все по закону...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up