Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу»

Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу»
  • Протягом 2019 року Нацрегулятор судиться з вінницьким облгазом через донарахування у платіжки вінничан «зайвих» кубів газу.
  • НКРЕКП заборонила це робити до побутових споживачів, але «Вінницягаз» оскаржила це рішення у першій інстанції.
  • Апеляційну скаргу не задовільнили: Сьомий апеляційний адмінсуд ухвалив рішення на користь вінницьких газовиків. Що далі?

З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів. 

У «Вінницягаз» пояснювали, що так вони виконують закон України «Про ринок газу» від 2015 року, де прописана вимога приводити газ до стандартних умов: +20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (далі – Нацкомісія, НКРЕКП) стверджувала, що таку методику не можна застосовувати до побутових споживачів. Тому оштрафували газовиків на 850 тисяч гривень і наказала здійснити перерахунок платіжок побутових споживачів до 5 квітня 2019 року. Газовики оскаржили постанову Нацкомісії у суді.

Відео дня

1-а інстанція

Вінницький окружний адмінсуд розглянув цю справу, і законність методики коефіцієнтів до побутових споживачів. Коротко переказуємо рішення суду.

У січні 2019 року до НКРЕКП поскаржилася клієнтка «Вінницягазу» Вікторія Задернівська: жінка запевняла, що у її платіжку роблять незаконні донарахування. У березні Нацкомісія проводить перевірку і встановлює, що вінницький облгаз порушив законодавство. А отже, має зробити перерахунок платіжок населення з жовтня 2018-го до березня 2019-го. Разом з цим, вінницькі газовики отримали штраф за порушення ліцензійних умов 850 тисяч гривень.

Нацрегулятор доводить, що «Вінницягаз» не мала законного права використовувати методику приведення до стандартних умов, оскільки такої методики немає для побутових споживачів.

Суд відповів на це постановою, яку затвердила сама НКРЕКП у 2015 році: «Про затвердження типового договору розподілу природного газу». За нею, умови договору є однаковими для всіх споживачів. А отже — розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов. Незалежно від того, з якої категорії споживач.

Отже, суд вирішив: позов «Вінницягаз» задовольнити, постанову НКРЕКП щодо покарання «Вінницягаз» — визнати протиправною і скасувати. Стягнути з Нацрегулятора 12 тисяч 750 гривень як оплату судового збору.

2-а інстанція

НКРЕКП звернулося до Сьомого апеляційного адмінсуду, щоб оскаржити рішення 1-ої інстанції. У червні суддівська колегія на чолі з Євгеном Мацьким, отримала апеляційну скаргу і протягом трьох місяців вивчала матеріали справи. І 3 жовтня судді дали розлоге рішення та стали на бік «Вінницягазу». Наводимо фрагмент з рішення суду:

«Нормами Кодексу та Типового договору, які затверджені Регулятором, встановлено обов’язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу».

Отже, апеляційну скаргу Нацкомісії суд не задовільнив, а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

— Суд довів — ми не порушуємо закон і споживачі мають сплачувати донарахування за коефіцієнтами приведення до стандартних умов, — прокоментувала рішення суду речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова.

Рішення апеляційного адмінсуду НКРЕКП може ще оскаржити в Касаційному суді. На це в них є 30 днів. Тобто, до 2 листопада.

Що робити, якщо я проти?

Якщо не погоджуєтесь з донарахуваннями в платіжки, то фахівці порталу «ГазПравда» радять вимагати в облгазу перерахунок і діяти за таким алгоритмом:

Крок 1. Надіслати претензію до облгазу, облгаз збуту з вимогою усунути допущені ним порушення та здійснити перерахунок.

Крок 2. Звернутися зі скаргою до НКРЕКП щодо недотримання суб’єктами господарювання ліцензійних умов та незадовільної якості послуг, що надаються споживачам природного газу.

Крок 3. Подати позов до суду про захист ваших прав через незаконні дії облгазу, облгаз збуту.

Ознайомитися з інструкцією та завантажити бланки для заяв можна за цим посиланням.

Опитування

Чи платите додаткові куби газу по цим коефіцієнтам?

До речі, Сьомий апеляційний адмінсуд працює в приміщенні колишнього готелю «Савой». Про це в матеріалі: Як судді обживаються в екс-готелі «Савой»

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Slv

    Насправді рішення просте. Просто змініть постачальника газу. Наприклад безпосередньо на Нафтогаз. Чи іншого не «Фірташовського» і нарахувань небуде.
  • fank franko

    Я дуже хочу побачити рішення цих судів у повному об'ємі.Де вони викладені?На яких сайтах?
  • Орест Лютий

    Незрозуміло, яке може бути нарахування того коефіцієнта на газову плиту, які тут +20 і 760 мм ртутного стовпчика, якщо потрібно зварити борщ.

    Vitaliy Kovalchuk reply Орест Лютий

    Закони фізики серйозніші за закони будь-якої держави.
    Нарахування не на газову плиту, а за рахунок коефіцієнтів змінюється саме вартість тих кубометрів газу, що проходять через газовий лічильник.
    В статті зазначено, що дописують від 1 до 8 кубів газу, скажу, що некоректно записано. Цікаво було би прочитати, куди ті зайві куби дописано? У вас змінюються показання лічильника?
  • Василь

    ЗЕ-покращення)))

    Vitaliy Kovalchuk reply Василь

    А до чого тут Зе?
    Закон приймався знову ж таки в 2015? Хто тоді був гарант Ваших прав?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up