Водоканал «вийшов на прибутковість» та хоче новий тариф на воду у 2021 році

Водоканал «вийшов на прибутковість» та хоче новий тариф на воду у 2021 році
Фото: vinvk.com.ua
  • У «Вінницяоблводоканал» планують підняти тарифи для населення, які діятимуть в 2021 році. 
  • Куб холодної води може коштувати 25 гривень, що на 3 гривні 12 копійок дорожче за чинний тариф.
  • При цьому ще цієї весни обласні депутати говорили, що Водоканал вийшов на прибутковість з нині діючою ціною води.

На минулому тижні «Вінницяоблводоканал» оголосив про намір підняти тариф на холодну воду, який почне діяти в 2021 році.

  • Відео дня
    /li>

Якщо додати до цих сум податок на додану вартість (20%), то разом водопостачання і водовідведення буде дорожчим за нині діючий тариф на 3 гривні 12 копійок.

 

Діючий тариф (з 5 лютого 2020 року)

Запланований тариф (у 2021 році).

Водопостачання і водовідведення разом
(з ПДВ)
21,936 грн за м3

25,056 грн за м3

Причиною зростання ціни води на підприємстві називають зміну тарифів на енергоносії; зростання цін на хлор та інші реагенти; збільшення вартості паливо-мастильних матеріалів; зміна ціни на матеріали для виробництва, збільшення зарплат, що визначено законодавством та зміна вартості інших складових тарифу.

«Ціна цій воді — 10 гривень максимум»

В коментарях до новини на «20хвилин» наші читачі обурювалися, що з підняттям тарифів якість води ніяк не змінюється:

Висловив свою позицію й міський голова Сергій Моргунов. На відео у фейсбуку він заявив, що після підняття тарифу в січні 2020 року, що додало п'ять гривень до ціни води, вінничани так і не отримали підвищення якості води та стратегії розвитку підприємства. Об'єктивних причин ухвалювати новий тариф, за його словами, немає.

«Я категорично проти необґрунтованого підвищення тарифу на воду. Днями водоканал хоче провести громадські слухання щодо підвищення тарифу. Пропоную Вам прийти на ці слухання і сказати, що вінничани проти!», — говорив у своєму зверненні Моргунов.

З новим тарифом вийшли на прибутковість

Міська влада хотіла забрати у комунальну власність Водоканал, щоб сприяти підвищенню якості послуг та ефективності роботи підприємства. Але нині підприємство, яке на балансі облради, місто підтримує фінансово — виплачують борг водопостачальника перед енергетиками з міського бюджету. А це щомісяця по 2 мільйони гривень.

Між мерією і облрадою створили робочу групу, яка має вирішити всі проблемні питання перед тим, як будуть передані потужності Водоканалу на баланс міста. Перше засідання відбулося 11 березня, про що написали на сайті Вінницької облради.

Однак, найцікавіше, що з тарифом, який ухвалили в січні 2020 року, «Вінницяоблводоканал» вийшов на прибутковість.

— З прийняттям рішення НКРЕКП про затвердження економічно обґрунтованого тарифу у січні 2020 року на сьогодні діяльність підприємства вийшла на прибутковість. Тому питання щодо заборгованості вирішуватимуться поступово, — зазначив голова бюджетної комісії облради Геннадій Мазур. — Щодо якості питної води — комунальне підприємство вживає всіх можливих заходів для її покращення та забезпечення жителів міста Вінниці безперебійним водопостачанням.

Плюс, ще він заявив, що ідея міста «забрати майно Водоканалу, а всі боргові зобов’язання залишити на юридичній особі» не вигідно і неприпустимо для обласного бюджету в цілому.

Коли будуть громадські слухання

Процедура, що затверджена Нацрегулятором, вимагає від підприємства проводити громадські обговорення тарифу. Воно заплановано на четвер, 28 травня, о 09:00. Місце, де будуть обговорювати тарифи — адмінприміщення «Вінницяоблводоканалу» за адресою Київська, 173, другий поверх, актова зала.

Заявки на реєстрацію для участі приймаються до 27 травня 2020 року за телефоном: (0432) 61-91-59 або шляхом подання заявки на електронну адресу: [email protected]

Зауваження та пропозиції приймаються до 27 травня 2020 року в письмовому та/або електронному вигляді за адресами:

Останнє зростання тарифу, нагадаємо, відбулося в лютому 2020 року, коли холодна вода подорожчала на 5 гривень. А до цього двічі піднімали вартість водопровідної води у 2019 році. Проте, якщо подивитися на ціни 2014 року, то тоді холодна вода коштувала 2,8 гривні за кубометр води з ПДВ.

Опитування

Чи потрібно піднімати тариф на холодну воду?

Читайте також:

Спочатку — якість, тарифи — потім. Як пройшли слухання про нові ціни на воду

Буг обмілів катастрофічно. Чи вистачить Вінниці питної води?

Іржава вода з крана це нормально, але не завжди. Коли варто бити на сполох?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • AK

    Що там кошти які на сабарівські очисні споруди неодноразово виділяли, редакція не хоче просвятити? Формат скандалу, це ж тема..
  • AK

    Річка поруч... ще зрозуміло якщо б її постачати з далеку. Просвітіть, хто в курсі, що пані на місточку робить? Який сенс поливати воду зі шлангу, це ритуал якийсь?
  • Денис Томчук

    Буде якість мереж, та води відповідна тоді й поміркуємо.
  • Svyatoslav Usatyuk

    Яка прибутковість при дотаційному бюджеті установи??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up