Спочатку — якість, тарифи — потім. Як пройшли слухання про нові ціни на воду

Спочатку — якість, тарифи — потім. Як пройшли слухання про нові ціни на воду
«Подвійні тарифи платити не будемо!» — казали літні жінки. Вони сказали, що за них мають платити олігархи
  • На наступний рік обласний «Водоканал» хоче вдвічі більші тарифи, ніж зараз.
  • Аби донести цю інформацію - провели відкриті слухання, 27 липня. На які прийшли… 15 людей.
  • Люди запитували: а коли буде якісна вода? Водоканал: коли будуть вищі тарифи
  • Щоправда, у кінці слухань «Водоканалу» навіть і не потрібно було погодження вінничан на нову ціну води. Як це?

У середині липня «Вінницяоблводоканал» виклав на сайті повідомлення про намір підняти тариф на холодну воду. Нова ціна води потрібна «Водоканалу», адже зросла ціна на електроенергію (на 25%), на реагенти (на 53%), зарплата на підприємстві (на 65,7%).

І вийшло, що холодна вода в 2019-му стане вдвічі дорожчою, ніж зараз. Зараз сумарно, водопостачання та водовідведення коштує 9,92 гривні за кубометр (без ПДВ), а за новим тарифом ця послуга вартуватиме 19,8 гривні за кубометр (без ПДВ).

Нечисленних учасників слухань (усього зареєструвалося 15 людей) цікавило, перш за все, якість води та коли вона підвищиться. Але часто розмова ходила у зовсім інший бік. Для прикладу, почали з’ясовувати в комунальників, чому вони не можуть купувати дешевший хлор; про здорожчання газу та опалення; про девальвацію гривні. А літні люди закликали «нехай за нас платять олігархи!».

Відео дня

Зросла ціна на все

Слухання розпочалися о 14:00. На них зареєструвалися 15 людей, що обурило присутніх. Люди почали вимагати, аби обговорення перенесли у центр міста, бо «прийшли сюди ті, хто живе на Київській».

На це водоканальники відповіли — у нас приміщення є тільки тут, ми діємо в рамках постанови НКРЕ (Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг — авт.).

Модератор слухань розказала, що на 2019 рік «Вінницяоблводоканалу» потрібні більші тарифи. Адже в структурі чинного тарифу на холодну воду закладені ціни 2016 року, з того часу зросло все — паливо, електрика, інфляція тощо.

Детально про тарифи мав розповісти головний фінансист підприємства Денис Прилипенко. Він мав дуже тихий голос, через що люди неодноразово закликали «говоріть голосніше!». Пан Денис старався як міг, але зазнав невдачі. Присутні не стерпіли, стали говорити про те, що ці слухання «неправильно проводяться».

Між комунальниками та вінничанами сталася суперечка.

— Чому не запросили людей на слухання?

— Два тижні були оголошення в ЗМІ, про слухання була інформація.

— Слухання потрібно було проводити в центрі місті! Їх можна було провести в облраді, яка є власником підприємства.

— Ці вимоги необгрунтовані! Ми повинні проводити слухання у власних приміщеннях.

— Отже, звільняйтесь та немає підстав для підняття тарифів!

«Беріть хлор в Америці»

Деякий час комунальники сперечалися про якість води з вінничанами. Останні казали, що по трубах до них тече «чорна, брудна вода, якою навіть митися страшно». На що водоканальники відповіли — вода добра, організму не шкодить, якість за нормами.

У залі під час цих слів були поодинокі «смішки».

— У мене більше питань до якості послуг. Це не питна вода, а технічна! Без якісних послуг підняття тарифів неможливе, — питав один з учасників слухань.

— Підняття якості без підвищення тарифу не буде! — коротко відповіли водоканальники.

Потім жінка, яка сиділа в першому ряду, почала казати, що водопровідну воду не можна вживати взагалі. Замість неї вона купує воду в бюветі, на що витрачає по 100 гривень щомісяця.

— У мене немає грошей платити по подвійному тарифу та буду звертатися в суд по правах людини, — емоційно казала жінка. — От зараз кажуть, що хлор здорожчає. Так чому я повинна розплачуватися за помилки Гройсмана та Порошенка?! Не треба на нас перекладати рішення політиків.

Окремі півгодини зайняло обговорення ситуації з хлором. Для очищення води комунальники купують його в Румунії, де він коштує 36 тисяч гривень за тонну (без транспортування). Тоді як «Дніпроазот» буде їм продавати хлор за 48 тисяч гривень за тонну (без транспортування).

Тому учасники слухань пропонували купувати його в Румунії, адже там дешевше.

— Але в нас немає цистерн для його транспортування на постійній основі! — відповіла модератор слухань.

— Так купіть! А краще в Америці беріть хлор, там точно кращій! — не заспокоювалися учасники слухань.

— Або перекладіть на румунський свою пропозицію. Напишіть, що ми країна бідна і нам потрібно хлору, — казали жінки в перших рядах.

Згодом почали обговорювати… діяльність Центру муніципальних систем та управління, який складає платіжки. Люди скаржилися водоканальникам, що «ЦМСУ» допускає помилки та подає неправильні показники.

Погана вода за 20-ю показниками

Ще через півгодини нарешті повернулися до теми — тарифу та якості води.

— Біля 20 показників якості води з 48 на рівні гранично допустимих. І це інформація з вашого сайту. Згідно з нормами допускається використання такої води з дозволу головного санітарного лікаря. Ви питали цей дозвіл?

Питання залишилося без відповіді.

Після півтори години з початку слухань фінансист комунальників Денис Прилипенко нарешті зміг розповісти про нові тарифи. Увесь цей час він стояв за катедрою, слухаючи як сваряться люди.

А на кінець слухань, коли вже люди хотіли проголосувати «проти» підвищення тарифів представники «Водоканалу» сказали, що взагалі-то їм не треба погодження тарифу від учасників. І це є відкриті слухання — частина процедури, яку затвердила НКРЕ.

Розчаровані вінничани казали, що це «вони є господарями та власниками» Водоканалу, бо є платниками податків, на які утримується це комунальне підприємство. Тому все ж проголосували, щоб провести громадські обговорення нового тарифу.

Комунальники розповіли, що всі їх зауваження запишуть та передадуть в протоколі Нацкомісії з питань регулювання комунальних послуг. Так і завершилися відкриті слухання, що тривали кілька годин.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Next

    Представники «Водоканалу» мабуть понаїдались морозива яке закупили ще восени, а зараз вимагають за неякісні послуги підвищеної оплати. Хай в приймальні директора дивляться меньше телевізор, буде економія по електроенергії.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up