Буг обмілів катастрофічно. Чи вистачить Вінниці питної води?

Буг обмілів катастрофічно. Чи вистачить Вінниці питної води?
У деяких місцях Буг вже можна перейти вбрід. І це одна з найбільших річок України
  • SOS!Уперше за багато десятків років нинішньої весни на  Південному Бузі.не було водопілля чи повені.
  • З початку 2020-го рівень води не підвищився навіть на сантиметр.
  • Річка обміліла на чверть від середнього багаторічного показника.
  • Чи вистачить місту питної води? Чим обернеться маловоддя для тих, хто бере воду для господарських потреб?

Фахівці Басейнового управління водних ресурсів (БУВР) річки Південний Буг просять заспокоїти вінничан: про дефіцит питної води поки що не йдеться. Так стверджують начальник відділу БУВР Інна Галузова та провідний інженер Юрій Гавріков.

За їхніми пронозами, можливе погіршення якості води. Проблеми виникнуть в господарських водокористувачів. У кого саме? До яких обмежень слід готуватися ?

Прогнозують пересихання малих річок

— Ситуація з водою дуже сумна, — каже Інна Галузова. — Неспроста на ці весняні дні планували  низку заходів. Мали намір роз’яснювати водокористувачам проблему маловоддя, наголошувати  на необхідності раціонального використання води. Важливо попередити про ризики від зменшення її об’єму . Наші плани перекреслила епідемія коронавірусу.

Відео дня

Співрозмовниця прогнозує, що маловоддя весняного періоду може перейти в маловоддя літа –осені. При спекотній погоді таке явище буде неминучим.

—Тоді доведеться вести мову про гідрологічну посуху, — наголошує Інна Галузова. — Є таке поняття у гідрогеології. Простіше кажучи, зменшиться об’єм води, уповільниться її стік. Насамперед у на малих річках. Деякі з них можуть взагалі пересохнути.  Через це ще більше постраждає наша головна водна артерія, бо малі річки є притоками Південного Бугу.

Фахівець наголошує, що така загроза цілком реальна. Нинішнє маловоддя матиме негативні наслідки як для водогосподарської діяльності, так і для екології. Співрозмовниця припускає, що Держводагенство змушене буде нинішнього літа запровадити обмежувальні заходи використання води з Бугу, зокрема, для власників щебеневих кар’єрів. Вони використовують її для виробничих потреб.

Не було льоду - річка не очистилася

—У кар’єрах мали б подумати, як скористатися водою, що її відкачують під час розробок нових родовищ, — говорить Інна Галузова. — Треба звикати до умов нової реальності.

 У непростій ситуації опинилися малі ГЕС. Частина з них, мабуть, зупинить роботу.  Аграрії мало використовують воду для поливу полів чи садів.

Беруть її переважно зі ставків. Але ж у таких водоймах вода звідки, як не з річки?

Як стверджує співрозмовниця, у Бугу погіршиться якість води. Льоду на річці майже не було, тому не сталося природного очищення води.

Уповільнилася течія

Під час маловоддя уповільнилася течія річки. Через це не відбулося так званої природної промивки русла. Посилиться явище «цвітіння води», розростання очерету. Такі застійні явища призводять до утворення гнили стих бактерій. У мілкій річці вода прогрівається сильніше, ніж зазвичай, у ній зменшується кількість розчинного кисню, яким дихає риба, без цього вона гине. Про загибель риби у Бугові нам повідомляли торік читачі газети з Гайсинського та Тростянецького районів.

—Відверто кажучи, нам усім треба змінювати підхід до користування водними ресурсами, як у місті, так і в селах, —  продовжує Інна Галузова. — Варто також вивчати і використовувати досвід тих країн, які живуть в умовах недостатнього забезпечення водними ресурсами. Аграрії мали б переорієнтовувати виробництво на більше запровадження у сівозмінах стійких до посухи сортів і культур.

У межах Вінниці нема водопоста

Провідний інженер БУВР Юрій Гавріков  отримав свіжі дані про рівень води у Південному Бузі. Співрозмовник уточнює, що цей показник фахівці називають «водність річки»,  тобто кількість води, що проходить за певну відстань за секунду часу.

—Обєм води знову зменшився, — говорить фахівець. — Так само, як рівень води. З початку року він не зріс навіть на сантиметр. Загалом спочатку року річка обміліла на 25%  від середнього багаторічного показника. Сток води за цей час становить тільки 40% від того, що був у маловодні роки. Аналогічну ситуацію мали у далекому 1964 році. Попереду жаркі літні місяці. Якщо не буде опадів, то води в річці стане ще менше.

На запитання, де такі пости знаходяться у межах Вінниці, пан Юрій відповів, що нема їх у нас. Раніше один був у Сабарові, але коли ввели очисні, то споруди «витіснили» пост, інший у Селищі Тиврівського району, але він також не діє.

Довжина річки на території нашого міста 14 кілометрів, Вінниця п’є воду з Бугу, але спостереження за наповненням річки водою у межах міста не проводиться. Як кажуть, фахівцям видніше.

За словами Юрія Гаврікова, на території області водо пости знаходяться у селах Лелітка Хмільницького району та Тростянчик Тростянецького. Є вони також на кордоні Вінниччини з Хмельницькою та Кіровоградською областями.

В області на Бугу 16 водосховищ

На території області на Бугу 16 водосховищ, загалом їх 197. Найбільше в області —Ладижинське. Нині рівень води у цій водоймі на 10 сантиметрів нижчий норми. Менше води, ніж мало б бути у цей час, також у Сабарівському водосховищі.

Для порівняня:у Сабарівському водосховищі трохи менше десяти мільйонів кубометрів води (середня глибина 2 метри); Ладижинському – 150 млн. кубометрів води (середня глибина 7,2 м); Дністровському водосховищі – 3 мільярди кубометрів води (середня глибина 21 м, найбільша – 54 метри).

Середня глибина Бугу нині всього 1,65 метра, подекуди лише один метр. 20 років тому Буг мав глибину, що сягала в середньому до трьох метрів.

Всі річки області - в одній книзі

Юрій Гавріков видав книгу про малі річки Вінниччини. За його інформацією територією краю протікає дві великі річки – Південний Буг і Дністер. Ще 226 річок мають довжину від 10 км і більше. 225 водних артерій протікають на відстані до п’яти кілометрів.

-Мене зацікавила річка Батіг, - розповідає пан Юрій. - та сама, де відбулася битва козаків Хмельницького з поляками. Про неї згадується у багатьох історичних джерелах, не кажучи вже про підручники з історії України. Але на географічних картах не знаходив такої річки. Зясувалося, що її довжина кортока - всьог лише пять кілометрів. Водні артерії такої довжини на картах не позначають.

Тоді ж Гавріков задався питання, скільки ще таких невеликих річок є на території краю.Став їх досліджувати. Потім зібрав інформацію про довші ріки. На піддставі опрацьованого матеріалу написав і видав книгу. 

Води найменше за 100 років

У річках України найнижчий за останніх сто років рівень води. Таку інформацію поширили фахівці Українського гідрометцентру. Маловоддя у водних артеріях може призвести до проблем водокористування, йдеться в повідомленні. Державне агентство водних ресурсів змушене буде застосувати статтю 45 Водного Кодексу України щодо обмеження забору води з річок для окремих споживачів.

Більшість упевнена, що в нашій державі нема проблем з водою. Насправді це не так. За інформацією гідрологів, їхні дані оприлюднено у відкритих джерелах, Україна належить до держав з недостатнім рівнем забезпечення водними ресурсами.

За цим показником ми аж на 150 місці у свті. А серед європейських країн на одному з передостанніх місць. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Надежда Коломийчук

    Все буде добре!
  • Ольга Мул-Коломиец

    То побільше знищуйте лісів,то скоро буде пустеля.Ви краще ліси охороняйте.
  • Олег Матохнюк

    Все буде добре .Без панІки.
  • Ірина Макогон

    Це все винен Порошенко!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up