Енергетики пояснили, чому вінницький «Водоканал» знову відключать від світла

Енергетики пояснили, чому вінницький «Водоканал» знову відключать від світла
Директор "Водоканалу" Олександр Чернятинський (зліва) та гендиректор обленерго Андрій Поліщук
  • «Вінницяобленерго» планує відключити обласний водоканал о 9:00 23 жовтня, а «Енера Вінниця» анонсує відключення «Водоканалу» — на 24 жовтня.
  • Причина — несплата близько 63 мільйони гривень сумарного боргу перед двома компаніями.
  • У обласному «Водоканалі» повідомляють, що пропонували свою угоду про сплату боргу, на яку ніяк не відреагували енергетики.

На прес-конференції, 22 жовтня, вінницькі енергетики повідомили про чергове відключення обласного «Водоканалу» від світла. Через це у вінничан знову не буде холодної води, адже водоканальники не зможуть без електрики запустити насосні станції.

«Чуємо тільки обіцянки»

За словами гендиректора обленерго Андрія Поліщука, відключення відбудеться о 9:00 23 жовтня за борг понад 57 мільйонів гривень. Директор товариства «Енера Вінниця» Олександр Близнюк додав, що «Водоканал» боргує і їм 6,5 мільйонів гривень. Тож анонсують відключення від світла на 24 жовтня.

— Ця ситуація утворилася протягом останніх трьох років. Станом на 22 жовтня за «Водоканалом» залишається борг в розмірі 57,3 мільйона гривень. А з тих 10 мільйонів, які обіцяла дати на погашення боргу обласна й міська влада, у жовтні отримали тільки 8 мільйонів гривень, — каже Андрій Поліщук

Відео дня

Андрій Поліщук, гендиректор обленерго (на фото — по центру)

Ви ж розумієте, заручниками стають звичайні люди. За ці три роки можна було б вирішити проблему?

— За ці три роки було чимало зустрічей. Ми чули обіцянки від «Водоканалу». У нас був ресурс, щоб покривати борги «Водоканалу»: кредитний ліміт у банку, який ми повністю вичерпали.

Але ж відключення від водопостачання цілого міста — це порушення закону та утворення техногенної катастрофи.

— Ми не просто маємо право — ми зобов’язані відключити боржників від електроенергії. У тому числі, «Водоканал». Є відповідне роз’яснення Верховного Суду в справі про «Лисичанськводоканал» (який відключили від світла за борги - авт.), що це наш обов'язок, — відповів Поліщук. — Щодо утворення техногенної катастрофи — це питання до «Водоканалу». Але, чесно кажучи, за минулого відключення від електропостачання, то очисні споруди та каналізаційні станції, ми не відключали. А «Водоканал» виходу не шукає взагалі, востаннє заплатили 10 жовтня тільки три мільйони гривень.

Треба нову угоду з Вінницею

Як пояснюють енергетики, ситуація з боргами стала критичною ще й через те, що з 1 січня 2019-го змінилися правила роботи енергоринку. Відтепер обленерго не є «продавцем» електроенергії, а отримує її від постачальників, серед яких «Енера Вінниця». Постачальник електроенергії спочатку за свої кошти купує електроенергію, яку потім продає споживачам.

— «Енера» бере кредити у банку, щоб на початку місяця купувати електроенергію. Але кредитні ліміти вичерпані. Якщо раптом щось станеться і будуть потрібні кошти на ремонт — у нас їх немає. Що буде, якщо все місто залишиться без світла? — каже Поліщук.

Для вирішення проблеми він пропонує переглянути існуючі угоди про реструктуризацію боргу. Замість того, щоб дотувати «Вінницяоблводоканал» через облтеплоенерго і міськтеплоенерго Поліщук пропонує власну формулу:

  • Протягом наступних двох місяців з бюджету Вінниці виділяють на погашення боргу «Водоканалу» по 5,229 мільйона гривень.
  • Надалі, з січня 2020 року до жовтня 2021 року, борг Водоканалу виплачуватимуть по 2,131 мільйона гривень щомісячно.

— Попередньо отримав погодження цієї формули від губернатора (голови ОДА Владислава Скальського - авт.). Але обласний бюджет це не потягне, у Вінниці значно більший фінансовий ресурс. Я готовий чекати до ранку, щоб отримати погодження від Моргунова (міський голова Вінниці - авт.). Бо інакше ми змушені будемо відключити «Водоканал» від світла з 9.00 23 жовтня, — каже генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

І додав, що те, що реструктуризацію боргу почнуть робити з 2020 року, підприємство не влаштовує, адже їм потрібні обігові кошти для ремонтів та підготовки до зими.

Позиція «Водоканалу»

На офіційній сторінці у фейсбуку прес-служба «Вінницяоблводоканалу» повідомила, що пропонували енергетикам угоду про реструктуризацію боргу з 2020 року.

Олександр Чернятинський, директор КП «Вінницяоблводоканал» (фото з сайту vinvk.com.ua)

— Підприємство «Вінницяоблводоканал» надало «Вінницяобленерго» графік реструктуризації боргу з 2020 року. У графіку були вказані джерела погашення боргу. Але жодної відповіді від енергетиків на реалізацію цього графіку ми не отримали. Підкреслю — жодної відповіді. У графіку, зокрема, було враховано, що у бюджет міста-2020 будуть закладені кошти на допомогу теплопостачальним організаціям, а ті, у свою чергу, отримавши допомогу, погасять свої борги перед водоканалом, — повідомив директор підприємства «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський.

Прес-служба водоканальників повідомляє, що від початку цього року КП «Вінницяоблводоканал» погасило перед АТ «Вінницяобленерго» борг попереднього періоду у сумі 12 мільйонів гривень. Нині борг попереднього періоду залишається у сумі 57,3 мільйона гривень. Поточної заборгованості «Вінницяоблводоканал» перед «Вінницяобленерго» немає. За жовтень авансом КП «Вінницяоблводоканал» проплатив АТ «Вінницяобленерго» 411 тисяч 600 гривень.

Щодо товариства «Енера Вінниця», то «Водоканал» перерахував в рахунок погашення боргу 2 мільйони гривень. На сьогодні борг «Вінницяоблводоканала» перед «Енерою» — 4 мільйони 284 тисячі гривень. До 24 жовтня підприємство «Вінницяоблводоканал» планує закрити питання боргу перед «Енера Вінниця» за надану електроенергію.

Чернятинський додав, що зараз тривають перемовини з обласною та міською владою з метою уникнення ситуації з відключення об’єктів водопостачання від електроенергії.

Увечері, 22 жовтня, свою позицію озвучив міський голова Сергій Моргунов. Про це в матеріалі: «Брати у заручники Вінницю безвідповідально» Мер Вінниці про конфлікт між енергетиками і водоканалом

Опитування

Як ставитесь до чергового відключення Вінниці від води?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ольга Мельник Свирипа

    Чому мають  страдати жителі міста,які вчасно сплачують за спожиті комунальні послуги?Куда,КОМУ В КИШЕНІ, пішли наші кошти?????????Чому не проводять перевірку доходів за ці роки керівників  цих всіх трьох організацій?В обленерго там не краща ситуація,і добитися правди там взагалі нереально,вистояти  в черзі в прозорому офісі,щоб почути що моя заборгованість,виникла тому,що при передачі показників з обленерго в енеру у мене занизили,просто   зняли проплачені квт,і виправляти помилку в показникам на 01.,01.2019 р.  їм категорично заборонили.Чому керівництво міста не  наведе порядок  в цих організаціях,для чого  створювати негативну ситуацію в місті,всякому терпінню рано чи пізно настає кінець.
  • Ольга Мельник Свирипа

    Чому мають  страдати жителі міста,які вчасно сплачують за спожиті комунальні послуги?Куда,КОМУ В КИШЕНІ, пішли наші кошти?????????Чому не проводять перевірку доходів за ці роки керівників  цих всіх трьох організацій?В обленерго там не краща ситуація,і добитися правди там взагалі нереально,вистояти  в черзі в прозорому офісі,щоб почути що моя заборгованість,виникла тому,що при передачі показників з обленерго в енеру у мене занизили,просто   зняли проплачені квт,і виправляти помилку в показникам на 01.,01.2019 р.  їм категорично заборонили.Чому керівництво міста не  наведе порядок  в цих організаціях,для чого  створювати негативну ситуацію в місті,всякому терпінню рано чи пізно настає кінець.
  • Anonymous

    "Директор товариства «Енера Вінниця» Олександр Близнюк додав, що «Водоканал» боргує і їм 6,5 мільйонів гривень."

    Цікаво,за що?
  • Anonymous

    Придурки,відключайте УПРАВЛІННЯ "Водоканалу"! Все лайно САМЕ ТАМ збирається,а не на насосних станціях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up