Зимова субсидія-2020. Кому призначать автоматично та що зміниться для вінничан?

Зимова субсидія-2020. Кому призначать автоматично та що зміниться для вінничан?
У мерії очікують, що всі хто отримував субсидію минулої зими — будуть її отримувати й у цей опалювальний період. Таких у Вінниці було 31 тисяча 250 домогосподарств / Фото: vmr.gov.ua
  • Карантин в Україні триватиме до 31 жовтня. А це значить, що він зачепить період, коли збільшується кількість звернень до управлінь соцзахисту за субсидією на зиму.
  • Які умови надання субсидій прив’язані до дії карантину та які є нові правила для тих, хто буде звертатися за субсидією вперше?

Ряд положень, які уряд зробив «тимчасовими» через карантин, продовжують діяти. Зокрема, базову норму оплати за комуналку, яка є складовою формули розрахунку субсидії залишили на рівні 15%. Соціальні нормативи, з яких держава рахує, яку частину комуналки покрити субсидією, навпаки збільшили на 50%.

Водночас є й неочікувані «сюрпризи» — пільга на оплату комуналки тепер є частиною сукупного доходу на призначення субсидії. Розказуємо, які є ще новації та на що варто звернути увагу.

Кому перепризначать «автоматом»?

Управління соцзахисту з жовтня почнуть проводити вінничанам автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період 2020-2021 років. Як розповіла директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова, зараз видають талони попереднього запису на прийом до спеціаліста.

Відео дня

— Видаємо їх тим людям, які вперше звертаються за субсидією, якщо влітку користувалися пільгою на оплату комуналки, а на зиму хочуть перейти на субсидію. Заяву з декларацією на призначення субсидій мають подати знову ті люди, у яких відбулися зміни в домогосподарстві (купівля / продаж на суму 50 тисяч гривень; зміна складу прописаних людей в помешканні тощо - авт.). А хто мав субсидію влітку чи у минулий опалювальний період, змін у домогосподарстві не відбулося, отримають перерахунок в автоматичному режимі, без додаткового звернення, — говорить Войткова.

За постановою Кабміну №247 автоматичний перерахунок держдопомоги можуть отримати переселенці, орендарі житла, люди, які отримують субсидію на скраплений газ, пічне паливо; родини, в складі яких є повнолітні без доходів та якщо кількість мешканців житла, більша ніж у ньому прописана.

Раніше такі отримувачі субсидій мали звертатися з новою заявою та декларацією про доходи кожні півроку, щоб отримати субсидію на літо чи на зиму.

Фото з архіву «20хвилин»

У неопалювальний період субсидію могли не нарахувати через невеликий розмір платіжки за комуналку. Але це не значить, що таке домогосподарство вибуло з програми. Перевірити це можна на ресурсі Мінсоцполітики за цим посиланням: subsidii.ioc.gov.ua

Вплив карантину

У положенні призначення субсидій вказано, що їх припиняють надавати, якщо є борги за комунальні послуги, в домогосподарстві відбулась зміна складу сім’ї чи майнові зміни, про які не було повідомлено соцзахист. 

Однак на час карантину Кабмін заборонив зупиняти виплату вже призначених субсидій у всіх випадках, крім двох: переїзд родини або смерть самотнього субсидіанта. Хоча, в департаменті соцполітики міськради заявили, що зняти субсидію з людини все ж можуть і за інших причин.

— Через борги, які утворилися після призначення субсидій, субсидію не припиняємо. А от через зміни в домогосподарстві, про які не було повідомлено соцзахист, можемо, про що отримували роз’яснення від Мінсоцполітики, — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Передусім ми запрошуємо отримувачів субсидій до «Прозорих офісів», щоб з’ясувати причину ненадання інформації. Якщо людина відмовляється надати дані, то вимушені зупинити виплати субсидій.

Через карантин базову норму оплати за комунальні послуги залишили на рівні 15%. З 1 травня її мали підняти до 20%. А чим вища базова норма, тим більша частка обов'язкового платежу домогосподарства і, відповідно, менша субсидія.

Водночас продовжує діяти постанова уряду, за якою збільшили соціальні нормативи для розрахунку розміру субсидій. Зокрема, субсидія покриватиме (з розрахунку на одну людину в місяць) на 50% більше від нормативів на централізоване холодне та гаряче водопостачання, водовідведення; газ та електроенергію (підпункти 2-6 пункту 3 постанови КМУ №409).

Пільгу врахують у доходи

З року в рік правила призначення субсидій стають жорсткішими. Оскільки цього року цього не сталося, то в департаменті соцполітики очікують, що всі, хто отримував субсидію минулої зими — будуть отримувати й у цей опалювальний період. Таких у Вінниці було 31 тисяча 250 домогосподарств. 

Скільки буде заявників, які за субсидією звернуться вперше, поки не беруться прогнозувати. Директорка департаменту Валентина Войткова каже, що для призначення субсидій будуть враховувати їхні доходи за перший та другий квартал 2020 року.

— Під час суворого карантину навесні багато людей втратили роботу. Для призначення субсидій будемо рахувати ті доходи, які людина отримувала як виплати по безробіттю, без врахування сум зарплати, — говорить Войткова.

Серед доходів записали й дві нових категорії, які враховують в середньомісячний сукупний дохід:

  • Пільги на оплату ЖКП, придбання палива та скрапленого газу.
  • Грошове забезпечення військовослужбовців. Крім виплат, які отримують безпосередньо під час участі в АТО / ООС.

— Якщо людина, що має пільгу на сплату комунальних послуг, на зиму хоче перейти на житлову субсидію, то в її сукупний дохід буде включений і розмір пільги. Велика пільга може зменшити субсидію, — пояснює директорка департаменту соцполітики.

До того ж продовжують діяти причини, через які можуть не призначити субсидію:

  • Опалювальна площа квартири понад 120 квадратних метрів, а приватного дому — понад 200 квадратних метрів. Норму не застосовують до дитбудинків сімейного типу, багатодітних сімей.
  • У власності є транспортний засіб, випущений менш ніж п'ять років тому (крім мопеда і причепа). Винятком є транспорт, отриманий безкоштовно чи на підставі пільги через соцдопомогу.
  • У складі сім'ї є повнолітні безробітні, одержувачі доходу менше мінімалки, ті, які не сплачують єдиний соціальний внесок. Це не стосується студентів і одержувачів соцпенсії.
  • Протягом року перед зверненням за субсидією була здійснена купівля чи продаж на суму понад 50 тисяч гривень (крім оплати лікування);
  • Борг на оплату комуналки більше трьох місяців, на суму понад 340 гривень;
  • У складі сім’ї є неплатник аліментів (більше трьох місяців).

Як подати документи на субсидію онлайн

Якщо звертаєтесь за субсидією вперше — це можна зробити через ресурс Міністерства соцполітики: subsidii.mlsp.gov.ua

Після реєстрації через електронний цифровий підпис або BankID (дійсно для клієнтів ПриватБанку, Monobank, Конкорд банк, Банк Південний) чи через IDcard (паспорт) ви зможете заповнити електронну заяву, декларацію. Друкувати її не треба, надсилаєте в електронному вигляді на управління соцзахисту, де мають опрацювати та дати відповідь.

— Пакет документів, які ми отримаємо електронною поштою, маємо розглянути протягом 10 днів. Відповідь «призначена / не призначена субсидія» заявник отримає після цього терміну. Але просто зараз ці заяви не потрібно надсилати, бо нагадаю, що процес призначення субсидії на опалювальний період 2020 / 2021 стартує у жовтні, — говорить директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Фото з архіву «20хвилин»

Під час карантину прийом в «Прозорих офісах» здійснюється в умовах попереднього запису.  

Для отримання талону попереднього запису необхідно звернутися до структурних підрозділів соцзахисту населення, а саме: Управління соціального захисту населення (Правобережне) Космонавтів, 30 (2 поверх), телефон: 50-83-88 або Управління соцзахисту населення (Лівобережне) Замостянська, 7, телефон: 50-86-70.

З вересня, нагадаємо, в Україні діє мінімальна зарплата — 5000 гривень. Але на субсидію вона поки не впливає, адже для автоматичного перерахунку доходи беруть за 3-4 квартал 2019 року.

 

Читайте також:

Через велику субсидію можна залишитися без соцдопомоги. Уряд зробив новий порядок

В Україні запрацював ринок газу: що зміниться для вінничан?

Пенсіонерка оскаржила 6 тисяч 214 гривень боргу за світло. Як їй це вдалося?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня Маня Стефанюк

    ЧИ МОЖНА ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ ЯКЩО ОФІЦІЙНО НЕ ПРАЦЮЄШ А ЖІНКА ІНВАЛІД 2 ДІТЕЙ
  • Тамара Коноз

    Пояснення зрозум1л1, дякую.
  • Swrg

    :D:D:D
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up