Доставка газу може подорожчати з 1 січня. Скільки будемо платити?

Доставка газу може подорожчати з 1 січня. Скільки будемо платити?
Нацрегулятор може й зменшити вартість доставки. Так сталося у липні 2020 року, коли «Вінницягазу» мали встановити 1,31 грн за куб, а затвердили — 1,16 грн / Фото з архіву «20хв»
  • Доставка газу вдвічі подорожчає для споживачів «Вінницягаз»: з 1 гривні 16 копійок до 2 гривень 17 копійок за кубометр на місяць.
  • Якщо рішення ухвалять без змін, то цей тариф почне діяти з 1 січня 2021 року.
  • Чому зростає ціна доставки? Що газовики закладають у тариф? Та скільки платять жителі інших областей України?

Нацкомісія, що що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 9 грудня, ухвалила проект про зміну плати за розподіл для облгазів. Йдеться про 21 компанію, серед яких є й вінницькі.

Так, для споживачів «Вінницягаз» тариф може зрости майже удвічі: з 1 гривні 16 копійок до 2 гривень 17 копійок за кубометр на місяць. А для споживачів товариства «Газовик» зростання може бути у 1,8 разів: з 1 гривні 91 копійки до 3 гривень 35 копійок.

Відео дня

З мапи, яку склали фахівці порталу «ГазПравда» видно, що найменше зростання тарифу на доставку газу отримає «Київгаз»: всього шість копійок. Це можна пояснити тим, що в столиці велика кількість споживачів, що зменшує собівартість послуги.

Нові тарифи можуть почати діяти вже з 1 січня 2021 року. Однак, це ще не остаточне рішення.

— НКРЕКП ще має провести обговорення оприлюднених тарифів, і тільки після цього ухвалить рішення, — говорить речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова. — Ми подавали свої розрахунки економічно-обґрунтованого тарифу, хоча у ньому закладені не всі наші витрати. Зростання з 1 січня є закономірним, адже збільшується мінімальна зарплата (до 6000 грн - авт.), щомісяця змінюються ціни на газ, який ми закуповуємо для виробничо-технологічних втрат.

Після оприлюднення проектів постанов на сайті НКРЕКП споживачі, представники ГО та інші можуть письмово надати свої зауваження, пропозиції до проекту протягом 10 днів.

Чому зростає ціна

У проекті рішення вказані аргументи, які пояснюють необхідність збільшення вартості доставки газу. Серед них:

Структура тарифу для газовиків

У проекті рішення опублікували й схему, з чого складається тариф на розподіл. Розрахували у відсотках ці витрати, які закладають у 2,17 грн за куб:

  • Фонд оплати праці — 35,7%
  • Витрати на технологічний газ — 34,8%
  • Витрати на матеріали та паливо — 2,23%
  • Установка та повірка лічильників — 2,8%
  • Компенсація старих боргів — 6,5%
  • Інвестиції у оновлення мереж — 2,4%.

Для розрахунку щомісячної плати за розподіл газу за основу береться обсяг споживання газу протягом року. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на розподіл. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно протягом року.

Варто зазначити, що це рішення НКРЕКП стосується винятково плати за розподіл (доставку) природного газу. Ціна ж на сам газ формується на ринкових засадах. Споживачі можуть вільно обрати собі підходящий тариф у будь-якого постачальника. Про це в матеріалі: Як змінити газового постачальника. Досвід вінничанина

 

Читайте також:

Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу»

Рада погодила 8000 грн допомоги ФОПам. Як голосували вінницькі нардепи?

Чому на туалет біля Лісопарку витратили 1,5 мільйона гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (179)
  • Іванна Тишко

    Нічого собі супер!!!
  • Микола Чимчира

    Внас існуют правоохоронні органи і вони мают перевірити таку заяву томо що це може привести до нехароших дій людей проти газовиків.
  • Daily

    страна в смартфоне
  • Светлана Рулько

    Дуже хитрожопі ті з вінницягазу! Якщо доставку рахували , опираючись на витрати 2019 року(абонплату), а в 2020 у мене ці витрати реально у 1,5 рази менші( з 1600 кубів на 1100), то хто мені поверне переплату за "доставку" неіснуючих 500 кубів а по грошах- це десь 580 гривень?. І брехня на брехні. Коли у 2017/2018 роках газ разом з доставкою продавали нам з ПДВ та їх маржою по 8-67- це ніби то було дорого. Доллар був тим же,як і євро. А тепер вони скупилися літом по 3 грн разомм з дотавкою. Писали, що доставка не може перевищувати 15% від вартості газу. То якщо навіть зараз найдорожчий газ по 9 грн з усіма податками та надбавками, то його доставка не повинна бути дорожчою за 1,35 грн!  То що то за невміняємі ціни? чому доставка нинішнього газу розраховується з невідомої ціни, до того ж- на цей момент а не на момент закупівлі або як середньозважена ? у тому випадк вона буде значно нижчою за 1,35!  І нехай гази попустяться та згадають,як незаконно прибрали до рук систему труб,які до споживачів за власні кошти на всій території України(крім Києва, звісно) люди прокладали власним коштом. Бо можемо подати до суду і вимагати повернення наших інвестицій або виготовлення акцій і отримання за наші інвестиції частки прибутку, так,як це робилося у всіх капіталістичних країнах. А в нас звикли по-совковськи обкласти люд  зайвим псевдоподатком і залізти на дурняк в кишеню, а потім ще й мати вічну вигоду від цього! Поки держава не розрахується з людьми за вже зроблене, воа не стане держакою а все більше стагнуватиме, діти тікатимуть на Захід, до правди і кращого,справедливішого життя, поки хтось не захопить країну через її слабкість та неможливість захищатися через малочисельність населення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up