Чому на туалет біля Лісопарку витратили 1,5 мільйона гривень

Чому на туалет біля Лісопарку витратили 1,5 мільйона гривень
Більше 60% від суми — це прокладання труб та електрики. Сама ж модульна вбиральня коштує біля 700 тисяч гривень / Фото: скріншот з влогу Yurii Basiuk
  • Біля входу до Лісопарку завершують монтаж нової модульної вбиральні.
  • Дві кабінки, сталевий каркас, утеплення і сантехніка — за це місто заплатить 1,5 мільйона гривень.
  • Для чого ставити вбиральню поряд з лісом? Чому так дорого? Як можна здешевити цей проект?

Днями депутат міськради Віктор Перлов опублікував у своєму фейсбуку фото нової модульної вбиральні, яку поставили біля входу в Лісопарк.

«+1 громадська вбиральня в одному з найбільш відвідуваних місць на Вишенці. +1 крок до цивілізації і комфорту», — пише Перлов.

Відео дня

«А ще дорожчий можна?»

Про монтаж туалету в тому місці було відомо і раніше. Зокрема ще в серпні писали, що на новий туалет біля Лісопарку готові викласти 1,5 мільйона гривень. Вінничан обурило те, що громадська вбиральня коштує як трикімнатна квартира.

«А чого не 5 мільйонів? Жесть! — писав у коментарях до новини Дмитро Вировой. — То вже може краще однокімнатну на першому поверсі викупити за півмільйона гривень і з неї туалет зробити... замість магазину».

«А ще дорожчий побудувати не можна?! Я в шоці від розцінок. Краще вже ремонт в районній інфекційній лікарні зробили б», — пише Катерина Моторна.

«Нужник за 1,5 ляма, звиздец. А расплачиваться бумажками, да? Транспорт сделали весь исключительно по электронной оплате, а тут бумажками будет? Какая последовательная и прогрессивная власть», — коментує користувач під ніком Nord Kirsten.

Ще люди нарікали, що в цьому місці платним туалетом не будуть користуватися, адже навколо лісопаркова зона з «кущами і деревами».

Чому вирішили поставити туалет біля Лісопарку? Скільки грошей на нього витратили? Чи можна дешевше? Ці питання ми поставили до керівництва департаменту комунального господарства, яке опікувалося цими об’єктами.

Про ціну та місце розташування

Директор департаменту Володимир Ніценко говорить, що на громадську вбиральню в Лісопарку було багато звернень від вінничан: зокрема, від батьків з дітьми, які часто там гуляють.

— Попередньо, у нас була передпроектна пропозиція поставити вбиральню неподалік від дитячого майданчику. Але через те, що найближча гілка водогону та каналізації біля окноцентру, від цієї ідеї відмовилися: занадто довго і дорого тягнути мережі (тоді проект коштував 2,1 мільйона гривень - авт.). Тому вирішили поставити на вході у Лісопарк, — каже директор департаменту комунального господарства.

Місце розташування вбиральні погодив виконком міської ради

Відвідувачів вбиральні буде багато, запевняє Ніценко. Адже в тому районі з'єднуються шляхи кількох пішохідних потоків: прогулянкові алеї у Лісопарку, озеро Миру, верхня частина проспекту Космонавтів.

— А чому ціна 1,5 мільйона гривень? — питає журналіст.

— За проектом там проклали всі комунікації: водогін, каналізацію, електромережу. Тільки труб біля 400 метрів нових поклали. Цього всього в лісі не було, — відповідає Володимир Ніценко. — Орієнтовно 60% кошторису — це облаштування нових комунікацій для вбиральні. Тому і прораховано, що увесь проект, а не тільки вбиральня, коштують 1,5 мільйона. І врахуйте те, що 30% від цих півтора мільйона йдуть на сплату податків: ПДВ, податок з зарплат тощо.

Вбиральня біля Лісопарку / Фото Віктора Перлова

З кошторису, який знайшли в договорі між міською владою і підрядником робіт, товариство «Синдикат Компані», дізналися, що сама модульна вбиральня коштує 678 тисяч 652 гривні. 

— Така ціна, бо модульний туалет виготовлений з нержавіючої сталі, утеплений, має все необхідне начиння, — пояснює Ніценко. — Проект пройшов державну експертизу, отримав позитивний висновок. Без цього ми не змогли б закласти більше чи менше у кошторис проекту.

Вхід буде платний

Доступ до цієї вбиральні, коли її запустять, коштуватиме п’ять гривень. З цієї суми, за словами Ніценка, сплачуються кошти на прибирання туалету, за спожиту воду, електрику, водовідведення.

— Якщо зробити безкоштовним, то ці кошти на обслуговування будуть закладати з бюджету міста. Тобто будуть платити на утримання туалету всі платники податків, а не тільки ті люди, що ним користуються, — каже директор департаменту комунального господарства.

Вхід до кабінки був заблокований, купюроприймач відмовлявся брати п'ять гривень

— А хто опікується цими модульними туалетами? На проспекті Космонавтів усе літо не працювала одна з кабінок громадської вбиральні.

— Не працювала тому, що там погнули двері й туалет не закривався. Зараз ним можна користуватися, — відповідає Ніценко. —  Дорікають, що в туалеті немає води, мила, паперу. Часто, це відбувається через вандалів. Ми там поміняли вже кілька кранів, які зламали; зняли дзеркало, що розбили; викрадають мило та туалетний папір. На проспекті Космонавтів є камери відеонагляду, але за усіма не прослідкуєш. Доводиться їх постійно ремонтувати та обслуговувати, і тому беремо ці п'ять гривень за вхід.

Усередині вбиральні на Космонавтів — унітаз, сушка для рук, умивальник та обігрівач. Туалетного паперу не було в тримачі. Рулон стояв на полиці біля виходу з туалету

У планах — ще дві вбиральні

Наприкінці року в мерії формується бюджет міста-2021. У ньому є розрахунки на дві модульних вбиральні.

— Один об’єкт буде біля музею-садиби Пирогова (в районі церкви-усипальниці) та ще один на Тяжилові, там де розташована клумба-корабель. Там плануємо поставити, бо є звернення від вінничан. Чи затвердять ці видатки — буде відомо після того, як депутати ухвалять бюджет, — говорить Ніценко.

— Але все ж, чи можна здешевити? Наприклад, ставити одну кабінку замість двох.

— Не думаю, що це суттєво вплине на вартість. Вбиральні ставимо в людних місцях і однієї кабінки не вистачить. Розглядаємо варіант, щоб зробити вбиральню автономною — без підключення до мереж, а відходи забиратиме «бочка». Хоча тут зросте ціна на утриманні, бо за виклик машини треба платити, — розказує Володимир Ніценко. — Ще в планах — додати до купюроприймачів сенсори NFC, завдяки яким за вхід до туалету можна буде платити через телефон, банківською карткою.

Потребують ремонту та обслуговування й інші об’єкти вінницької інфраструктури. Їх ми перелічували в матеріалах:

Опитування

Як ставитесь до облаштування громадських туалетів за понад 1 мільйон?

 

Читайте також:

Недобуд на Соборній готують до продажу. Рішення приймуть в 2021 році

Чому ялинок може не стати? Дві версії всихання хвойних у різних місцях Вінниці

Які зупинки отримають 15 електронних табло від «Картсервісу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Andrey Shevchuk

    Деревенский нужно было ставить с ведром.
  • Vladimir Melnichuk

    А СКОЛЬКО украли?
  • александр александрович

    Заплатити 5гр,коли поряд ліс?)
  • Мішаня Сушко

    Менше красти тоді буде дешевше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up