Плату за доставку газу зменшать, але не для всіх. Проект рішення

Плату за доставку газу зменшать, але не для всіх. Проект рішення
Найбільша ціна доставки в Україні — у мешканців нашої області. Споживачі товариства «Газовик» мають тариф 3,06 за куб, але Регулятор хоче його зменшити
  • Тарифні протести змусили чиновників нашвидкоруч переглядати ціни на комуналку.
  • Урядовці обіцяють фіксовану ціну на газ по 6,99 грн за куб, а Регулятор НКРЕКП збирається зменшити плату за доставку.
  • Опублікували проект рішення, в якому є нові розцінки для 14 з 44 облгазів. Чи є серед них вінницькі компанії?

Після тарифних протестів чиновники взялися за тарифи: з 1 лютого обіцяють встановити фіксовану ціну газу по 6,99 гривень за куб. А тепер взялися за плату на доставку газу.

Зменшать розцінки

На сайті НКРЕКП повідомляють: 19 січня проведуть засідання, щоб переглянути плату за доставку для деяких газорозподільних компаній. В додатку до новини є проект рішення.

З цього документу дізнались, що тарифи на доставку газу, які почали діяти з 1 січня 2021 року, є «економічно обгрунтованими» та враховують зростання вартості матеріалів, ціни технологічного газу та збільшення зарплат через підняття «мінімалки».

Відео дня

Їх встановили менше місяця тому, для 44 газорозподільних компаній. Так, з 1 січня у «Вінницягаз» діє тариф 2,02 грн за куб (було 1,16), а в товариства «Газовик» — 3,06 грн за куб (було 1,91).

Однак через «численні звернення громадян» та для «недопущення соціальної напруги», регулятор вирішив переглянути тарифи. У списку на зміну тарифів є 14 газорозподільних компаній. Серед них одна вінницька — товариство «Газовик». 

Для споживачів «Газовика» Нацрегулятор пропонує встановити тариф 2,15 гривень за куб на місяць (рахували разом з ПДВ - авт.). Тобто, якщо плату за доставку приймуть в такому розмірі, то зменшення складе 91 копійку на куб (3,06-2,15=91).

Інформації про зниження ціни доставки для споживачів «Вінницягаз» наразі немає.

За що ми платимо

З того часу як платіжку на газ розділили, ми платимо окремо газзбуту чи іншим постачальникам за газ як товар, а облгазам — за його розподіл. 

У різних містах плата за доставку різноманітна: чим менше кількість мешканців, тим більше ціна в платіжці. Для прикладу, кияни сплачують тільки 37 копійок за куб газу, а харків’яни — 42 копійки. Тоді як на Закарпатті платять по 2,22 гривні за куб, а мешканці Чернівецької області — 2,72 гривні. Впливає на тариф і довжина мереж, яка є на обслуговуванні у оператора газорозподільних мереж.

Доставку газу рахують індивідуально для кожного домогосподарства. Для цього беруть обсяг газу, який використав споживач у «попередній газовий рік» (з 1 жовтня 2019-го до 30 вересня 2020 року). Його множать на тариф за доставку і ділять на 12 місяців. У результаті отримуємо щомісячну, фіксовану на 2021 рік, плату за доставку газу.

Розрахуємо доставку газу для споживачів «Вінницягаз» — з урахуванням нового тарифу, який діє з 1 січня 2021 року.

Приклад 1. Домогосподарство з газовою плитою та колонкою

Обсяг споживання за минулий газовий рік — 60 кубометрів.

Тариф — 2,02 грн за м3 на місяць

Щомісячний платіж (60*2,02):12= 10,1 грн

Приклад 2. Домогосподарство з автономним опаленням

Обсяг споживання за минулий газовий рік — 4000 кубів

Тариф — 2,02 грн за м3 на місяць

Щомісячний платіж (4000*2,02):12= 673,3 грн

У тариф на доставку газу входить обслуговування газових труб; газ, який облгази купують для покриття технологічних та аварійних втрат в мережах; витрати на оплату праці, податки; а також на повірку, установку та ремонт лічильників.

Газ по 6,99 грн, нагадаємо, уряд обіцяє вже з лютого. Такий тариф і для тих, що купують по «літнім» цінам?

 

Читайте також:

Які тарифи зростуть з 1 січня? Про вартість комуналки для вінничан

Як змінити газового постачальника. Досвід вінничанина

Пільговики у Вінниці можуть їздити з пересадкою, яка не списує поїздки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Николай Николас

    Влада займаеться не тим що зараз конче потрібно звичайному українському народу.
  • Оксана Васьковська

    Плата за доставку це бізнес з повітря
  • Оля Баркова

    Плату за доставку надо убрать как таковую, и цена 6.99 за куб газа тоже заоблачные для простого украинца

    Aleksandr Dvirniy reply Оля Баркова

    Оля Баркова
  • Олександр Стаднік

    Ибать а при Янику типа насоси не робили...

    Николай Николас reply Олександр Стаднік

    Робили і при Януковичу тільки при Януковичу намагалися так не знущатися зі звичайного Українського народу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up