Плату за доставку газу зменшать, але не для всіх. Проект рішення

Плату за доставку газу зменшать, але не для всіх. Проект рішення
Найбільша ціна доставки в Україні — у мешканців нашої області. Споживачі товариства «Газовик» мають тариф 3,06 за куб, але Регулятор хоче його зменшити
  • Тарифні протести змусили чиновників нашвидкоруч переглядати ціни на комуналку.
  • Урядовці обіцяють фіксовану ціну на газ по 6,99 грн за куб, а Регулятор НКРЕКП збирається зменшити плату за доставку.
  • Опублікували проект рішення, в якому є нові розцінки для 14 з 44 облгазів. Чи є серед них вінницькі компанії?

Після тарифних протестів чиновники взялися за тарифи: з 1 лютого обіцяють встановити фіксовану ціну газу по 6,99 гривень за куб. А тепер взялися за плату на доставку газу.

Зменшать розцінки

На сайті НКРЕКП повідомляють: 19 січня проведуть засідання, щоб переглянути плату за доставку для деяких газорозподільних компаній. В додатку до новини є проект рішення.

З цього документу дізнались, що тарифи на доставку газу, які почали діяти з 1 січня 2021 року, є «економічно обгрунтованими» та враховують зростання вартості матеріалів, ціни технологічного газу та збільшення зарплат через підняття «мінімалки».

Відео дня

Їх встановили менше місяця тому, для 44 газорозподільних компаній. Так, з 1 січня у «Вінницягаз» діє тариф 2,02 грн за куб (було 1,16), а в товариства «Газовик» — 3,06 грн за куб (було 1,91).

Однак через «численні звернення громадян» та для «недопущення соціальної напруги», регулятор вирішив переглянути тарифи. У списку на зміну тарифів є 14 газорозподільних компаній. Серед них одна вінницька — товариство «Газовик». 

Для споживачів «Газовика» Нацрегулятор пропонує встановити тариф 2,15 гривень за куб на місяць (рахували разом з ПДВ - авт.). Тобто, якщо плату за доставку приймуть в такому розмірі, то зменшення складе 91 копійку на куб (3,06-2,15=91).

Інформації про зниження ціни доставки для споживачів «Вінницягаз» наразі немає.

За що ми платимо

З того часу як платіжку на газ розділили, ми платимо окремо газзбуту чи іншим постачальникам за газ як товар, а облгазам — за його розподіл. 

У різних містах плата за доставку різноманітна: чим менше кількість мешканців, тим більше ціна в платіжці. Для прикладу, кияни сплачують тільки 37 копійок за куб газу, а харків’яни — 42 копійки. Тоді як на Закарпатті платять по 2,22 гривні за куб, а мешканці Чернівецької області — 2,72 гривні. Впливає на тариф і довжина мереж, яка є на обслуговуванні у оператора газорозподільних мереж.

Доставку газу рахують індивідуально для кожного домогосподарства. Для цього беруть обсяг газу, який використав споживач у «попередній газовий рік» (з 1 жовтня 2019-го до 30 вересня 2020 року). Його множать на тариф за доставку і ділять на 12 місяців. У результаті отримуємо щомісячну, фіксовану на 2021 рік, плату за доставку газу.

Розрахуємо доставку газу для споживачів «Вінницягаз» — з урахуванням нового тарифу, який діє з 1 січня 2021 року.

Приклад 1. Домогосподарство з газовою плитою та колонкою

Обсяг споживання за минулий газовий рік — 60 кубометрів.

Тариф — 2,02 грн за м3 на місяць

Щомісячний платіж (60*2,02):12= 10,1 грн

Приклад 2. Домогосподарство з автономним опаленням

Обсяг споживання за минулий газовий рік — 4000 кубів

Тариф — 2,02 грн за м3 на місяць

Щомісячний платіж (4000*2,02):12= 673,3 грн

У тариф на доставку газу входить обслуговування газових труб; газ, який облгази купують для покриття технологічних та аварійних втрат в мережах; витрати на оплату праці, податки; а також на повірку, установку та ремонт лічильників.

Газ по 6,99 грн, нагадаємо, уряд обіцяє вже з лютого. Такий тариф і для тих, що купують по «літнім» цінам?

 

Читайте також:

Які тарифи зростуть з 1 січня? Про вартість комуналки для вінничан

Як змінити газового постачальника. Досвід вінничанина

Пільговики у Вінниці можуть їздити з пересадкою, яка не списує поїздки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Николай Николас

    Влада займаеться не тим що зараз конче потрібно звичайному українському народу.
  • Оксана Васьковська

    Плата за доставку це бізнес з повітря
  • Оля Баркова

    Плату за доставку надо убрать как таковую, и цена 6.99 за куб газа тоже заоблачные для простого украинца

    Aleksandr Dvirniy reply Оля Баркова

    Оля Баркова
  • Олександр Стаднік

    Ибать а при Янику типа насоси не робили...

    Николай Николас reply Олександр Стаднік

    Робили і при Януковичу тільки при Януковичу намагалися так не знущатися зі звичайного Українського народу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up